Imam prijatelja, ki se zivi na skupnem naslovu z bivso partnerko in je v postopku razhoda. Ima dva majhna otroka, za katera se mama ne zanima. Najvec casa prezivita z njim, ona je cele dneve od doma, tudi navezana sta najbolj na njega, ona pa sedaj grozi da ju bo odpeljala. Spet drugic mu govori, da ju bo pustila pri njem in nje ne bo vec nikjer. On noce izpostaviti maminega odnosa do otrok, vztraja pri tem, da rabita oba starsa in ji kljub vsem slabim stvarem, ki jih pocne, ne zeli skodovati. Na njegove odlocitve ne zelim vplivati, ga samo poslusam in tolazim. Ne vem vec kako naj se odzovem. Tezko se zadrzujem, da ne bi povedala svojega mnenja. Mislim, da bi moral poskrbeti, da dobi polno skrbnistvo, glede na statistiko pa je to za moskega skoraj nemogoce. Vedno je csd na strani zensk.

Spoštovani,

Sigurno imate razlog, da se zadržujete, da bi povedali svoje mnenje? Kakšen je? Je prijatelj zdrava odrasla oseba? Če je, potem je sposoben sprejemati svoje odločitve, prevzemati odgovornost in tudi nositi posledice svojih odločitev. Kakšna je vaša vloga v zgodbi o skrbništvu njegovih otrok? Neko osnovno vodilo med prijatelji, je, da so med sabo iskreni, dobronamerni in empatični. V praksi bi to pomenilo, da lahko prijatelja direktno vprašate: »Kaj želiš? Da ti dam praktičen nasvet kako rešiti tvojo težave ali da ti posodim ramo, da se potožiš in zvenitiliraš?« Če želite, lahko prav tako direktno zaščitite svoje meje. Recimo: »Vidim, da ti je težko v tvoji situaciji. Priznam, muči me, ker ne upoštevaš mojega mnenje in se mi zdi, da zaradi tega še bolj trpiš. Hkrati se pa zavedam, da so tvoji otroci tvoja odgovornost. In da sam najbolje veš, kaj je dobro zanje in zate. Ker te imam rada, je to tudi zame boleča tema. Po teh najinih pogovorih mi je včasih kar težko. Ali ti je ok, da se o tej temi pogovoriva (recimo) 1x na mesec? Ob drugih prilikah pa se pogovarjava tudi o drugih temah?« Skratka, vajin odnos bo bolj prijeten, če si bosta bolj direktno povedala, kaj želita in če si bosta prisluhnila. Da ne bi on pretiraval z enosmernim ‘jamranjem’ in vi bi zmanjšali pritisk s svojim pogledom na njegov problem.

Lep pozdrav,
Uroš Drčić

_____________________ mag. Uroš Drčić transakcijski analitik - psihoterapevt m: 031 336 452 e: [email protected] url: [url]http://www.revitacenter.si[/url]

Kaj pravzaprav pomeni, da je v postopku razhoda? Če sta že vložila predlog na sodišče, ta vsebuje tudi podatek glede skrbništva nad otroki in se je torej že odločil.
Sumim pa, da še nista tako daleč, glede na to, da še vedno živita pod isto streho. Te zadeve se sicer razmeroma hitro rešujejo, torej bi moral biti nekdo od njiju ali oba v fazi intenzivnega iskanja novega doma.
Če samo jamra in ne ukrepa, ga ustavi. Naj najprej sploh začne postopek in uredi stvari, pa bo samodejno rešil tudi velik del težav z njenimi grožnjami. Poleg tega za otroke (za katere mu baje gre) ni dobro, da živijo v takšnem vzdušju in negotovosti.
(Upam, da je res samo prijatelj.)
In ne, CSD ni apriori na strani žensk.

New Report

Close