Pozdravljeni!
Ne vem če tole vprašanje ravno spada pod stomatologijo pa vendar:
Že dalj časa se mi v ustni votlini redno pojavlja skorbut (tisti beli fleki).Stvar postaja že malce nadležna, saj jih imam trenutno kar pet. Redno jemljem vitaminske tablete, ker sadja in mesa ne uživam ravno veliko pa se mi kar naprej pojavlja. Ne vem več kaj naj še storim.

Kaj mi priporočate (obisk pri zdravniku, …), mogoče kaka dietna prehrana (redno jem piščančje meso).
LP
Daniel

Spoštovani Daniel,

žal vas moram razočarati. Po opisu sprememb v vaši ustni votlini lahko skoraj zagotovo rečem, da nimate skorbuta. Skorbut je bolezensko stanje, ki nastopi kot posledica pomanjkanja vitamina C. V ustih se pojavijo značilne spremembe – nabrekla in rdeča dlesen, ki v kasnejših stopnjah krvavi in ulcerira. Bolezen pri nas ni ravno pogosta, ker je vitamina C res veliko ( sploh pa v sadju in zelenjavi, ki ju uživate v večji količinah ).
Bele lise na sluznici ustne votline so lahko znak različnih bolezenskih stanj, ki so lahko manj ali pa bolj nevarna. Lahko gre za sistemske bolezni, glivično okužbo, razne opekline pa tudi za prekancerozno leukoplakio. Zato vam svetujem čimprejšnji pregled pri zobozdravniku, ki si bo spremembe ogledal in vas po potrebi napotil na pregled k ustreznemu specialistu.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close