Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija Škiljenje pri majhnem otroku

Škiljenje pri majhnem otroku

Spoštovani!

Želim se posvetovati z vami glede škiljenja pri 17 mesečnem otroku. Ne starši ne okolica do sedaj nismo opazili škiljenja, me je pa nanj opozorila pediatrinja na v začetku maja. Predlagala je, naj počakamo do jeseni vendar sem prosila za napotnico takoj.
V petek sem bila z otrokom na prvem pregledu na Metelkovi. Na žalost sva naletela na redkobesednega okulista, ki ni bil pripravljen odgovarjati na moja vprašanja. Po nekaj sekundah je rekel, da res škili na levo oko, mogoče tudi izmenično. Na moje vprašanje kaj sledi je rekel, da očala in mogoče tudi operacija (a se to res lahko določi že po nekaj sekundah, sploh glede na to, da ne starši ne okolica še vedno ne opazimo škiljenja, otrok pa vidi neverjetno dobro).Čez tri tedne naj bi sledil atropin (ne vem, kaj to pomeni, verjetno so kapljice). Kapljice je treba otroku dajati 4 dni pred pregledom.

Glede na strupenost teh kapljic in omrtvičenje oči pri tako majhnem otroku se bojim, da sem se s pregledom prenaglila, ker se mi zdi otrok vseeno še premajhen za take eksperimente. Ali bi se morebitno škiljenje bistveno poslabšalo, če bi z nadaljnimi pregledi počakali kakšno leto? Res si ne predstavljam, da bi moral revček že pri enem letu in pol nositi očala. Vsekakor pa bi rada naredila vse, kar bi bilo najbolje zanj?
Zanima me torej vaše mnenje glede tega, ali je pametno nadaljnje preglede prestaviti na čas, ko bo otrok malo večji?

Že vnaprej hvala za odgovor,

LP,

Mihaela

sigurno ne, pregled je potrebno narediti cim prej, ce bi se le dalo in kapljice so pri tem zelo pomembne, le tako se da predpisati dioptrijo.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

New Report

Close