Najdi forum

Skelenje zob

Spoštovani!

Brskala sem že po starih odgovorih na to temo, žal neuspešno.

Stara sem 23 let in imam (lahko rečem) lepe zobe. Problem pa je ta, da me zobje neizmerno skelijo. Skelenje se pojavi ali na vrhu zoba (zdravega in brez plombe) ali pa tik pri dlesni (najpogosteje pri trojkah, ki so po besedah moje zobozdravnice najbolj izpostavljene, in je zato tam dlesen najbolj odmaknjena). Zobozdravnica mi je enkrat že premazala zobe z neko stvarjo, ki naj bi zaprla drobne razpokice sklenine, ampak učinek je bil žal kratkotrajen. Upoštevam tudi njen nasvet, naj si umivam zobe s pasto za občutljive zobe (uporabljam Sensodyne). To delam že več kot eno leto, in stanje se ni izboljšalo.

Mislim, da me zobje skelijo, ker jem veliko sadja. Ali obstaja tudi kak drug razlog za skelenje in kako se problem da omiliti (prosim, ne svetujte mi, da preneham jesti sadje)?

Najlepša hvala za odgovor in
Lep pozdrav!

Katja

Spoštovana Katja,

očitno vas skelijo predeli, kjer je plast sklenine zelo tanka ali pa je sploh ni. Dentin je oživčen in so zato vsi toplotni in kemični dražljaji neprijetni.
Če uporaba priporočene paste ne pomaga, pomaga pa premazovanje, potem je to moj nasvet. Dogovorite se z zobozdravnico za mesečno premazovanje zob in sčasoma se bo obrestovalo. V občutljivem predelu zoba se bo po določenem času naložil t.im. sekundarni dentin, ki zobno pulpo odmakne od mesta draženja.

New Report

Close