Sivka
Za našo parcelico na pokopališču razmišljam o kaki trajnici, ker imam kar velik prostor za saditev rož. Razmišljala sem o kakem pušpanu sli manjši cipresi, zadnje čase pa mi je prišlo na misel, da bi posadila sivko oz. lavando, ker je grob ves dan na soncu. Kaj mislite, bi to šlo, bi prežuvela zimo na prostem. Sem mislila, da se jo jeseni lepo poreže in malo pokrije. Zelo mi je namreč všeč njen vonj in vijola cvetje. Sprašujem, ker je še nikjer na grobižu nisem videla in ne vem, če je to pametne preblisk.
Meni se zdi to zelo dobra ideja.
Vprašaj v vrtnariji za tako sorto, ki dovolj dobro prenaša mraz, pa ti je jeseni sploh ne bo treba pokriti in bo tudi pozimi lepo krasila grob. Tisti kompleti s po šestimi malimi sadikami, ki jih prodajajo v vseh večjih vrtnih centrih, se super obnesejo. Naše sivke so zadnji dve zimi v osrednji Sloveniji preživele povsem brez problemov in brez pokrivanja. Pri sajenju smo jim dodali nekaj zemlje za mediteranske rastline, ker imajo rade nekoliko peščena, apnenčasta, ne preveč bogata s hranili.
Sivko je treba obrezati vsako leto, drugače v sredini ogoli. Najbolje, da to narediš avgusta po cvetenju ali pa spomladi, ko začne odganjati. Jeseni pa ne, ker s tem močno povečaš nevarnost pozebe. Pa ne smeš je premočno obrezati – največ do polovice.
Poskusi najti Lavando Angustifolio. Ta uspeva in zdrži tudi zime na Pivškem in v Postojni. Te pa niso kar tako tukaj! Pazi le na obrezovanje. Jaz jih obrežem tako, da pustim 3 – 4 cm nad olesenelim delom . To naredim zgodaj spomladi in nič ne zamrznejo in potem naredijo lepe grmičke.
Pa ne zalivaj preveč, raje premalo!
Cvetelo in dišalo bo vse poletje!
Cvetje lahko porežeš, kadar hočeš. Cvetna stebla se sčasoma tako ali tako posušijo in njihovo rezanje nič ne prizadene rastline.
V drugi polovici avgusta cvetovi sivke vrste Lavandula angustifolia že zbledijo. Takrat lahko močno obrežeš cel grmiček. Kmalu se bodo pojavili novi poganjki, ki imajo pred zimo še dovolj časa, da se okrepijo, in ne pomrznejo. Septembra je pa že prepozno za obrezovanje. Takrat lahko samo odrežeš cvetna stebla, če tega nisi naredila že prej, z obrezovanjem same rastline pa pač počakaš do aprila. Tudi spomladansko obrezovanje je OK.