SISTEMATSKI PREGLED

Zanima me, kaj menite o tem, da moj otrok na sistematskem pregledu pri 3 letih ni želel sodelovati pri pogovoru z psihologinjo in medicinsko sestro, ki je želela preveriti njegov vid oz. sluh, pa čeprav na vse stvari zna odgovoriti.
Ali je to normalno ? Strah me je, kako bo čez 3 mesece na ponovnem pregledu ?

Spoštovana Muca,
O “normalnosti” sem že večkrat pisal, zato naj povem le to, da gre za dogovorjeno kategorijo, ki se razprostira v pasu, nikakor pa ne pomeni črte, ki bi ločila “prave” od “nepravih”.Vaš otrok je očitno vajen pogovora le z vami in vašim najožjim sorodstvom, medtem ,ko je do tujcev, predvsem takih, ki z drugačno zunanjostjo(uniforma) zbujajo strah, razvil previden in nezaupljiv odnos.Stanje lahko spremenite,če bo stik z novimi ljudmi prinesel s seboj tudi kaj prijetnega.Spominjam se mamice,ki je zaradi časovne stiske na svoj psihiatrični posvet prinesla še jokajočega in očitno prestrašenega sinka.Pogovor sploh ni bil mogoč, dokler nisem sina “podkupil” s kartonsko škatlico, potem pa mi je dobesedno zdrdral odgovore na vsa vprašanja njemu in končno pustil tudi materi do besede.Poskrbite torej, da bo sin v vaši prisotnosti, zato ga bo imel zagotovljen očutek varnosti, spoznal čimveč različnih ljudi( tudi prodajalke v trgovini nosijo uniforme!)

Prejela sem Vaš odgovor in strinjam se, da je moj otrok vajen pogovora le z mano oz. domačimi, medtem ko je do ostalih ljudi izredno previden in nezaupljiv.
Podobne stvari se dogajajo tudi v vrtcu. Čeprav otrok doma rad riše in telovadi, tega v vrtcu ne počne, je zgolj opazovalec. Ne zna se igrati v skupini otrok. Vzgojiteljica mi je na pogovorni uri povedala, da se močno trudi, da bi otroka vklopila v skupino oz. da bi se v njej dobro počutil. Od njega pa bo odvisno ali bo to sprejel ali ne. Koliko časa lahko traja takšno uvajanje in od česa je odvisno, da vzpostavi komunikacijo z ostalimi otroci v skupini, ne samo z vzgojiteljico ?
V vrtec hodi 2 tedna, prej je bil v babičinem varstvu oz. v krogu starejših ljudi. Na splošno ugotavljam, da se je moj otrok z vstopom v vrtec močno spremenil ( bolj tih in zaprt, joče za vsako malenkost ), čeprav si je obiskovanje vrtca želel otrok sam. Kako naj pomagam svojemu otroku ?

Spoštovana Muca,
svojemu sinu boste najbolj pomagali, če ne boste pod drobnogled dajali prav vsakega njegovega giba ali pogleda.Če otroške družbe doslej ni bil navajen, je povsem razumljivo, da si bo izkšnje moral šele pridobiti. Dva tedna je za to relativno kratka doba, precej pa mu boste olajšali vključevanje med sovrstnike , če mu boste to omogočili tudi v vašem prostem času(lutkovne predstave javna igrišča, obiskovanje znancev z majhnimi otroki ipd.)

New Report

Close