Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina široko previjanje

široko previjanje

sicer ni to moj aktualen problem, pa bi vseeno prosila za mnenje glede širokega previjanja novorojenčkov. pred kratkim je rodila znanka v avstriji in tam sploh ne “predpisujejo” širokega previjanja in to povejo že pri prvem ultrazvoku kolkov v bolnici par dni po rojstvu. znanka se ne more načuditi, da pri nas to tako forsirajo do minimalno treh mesecev starosti, pa še potem ti na UZ priporočajo, da ga ponoči še na široko previjaš, čeprav je vse vredu. saj verjetno nimajo v avstriji boljših naprav, pa tudi kot narod nimajo verjetno bolj ali manj krive noge kot pri nas. kolikor pa se pogovarjam v sloveniji je tudi različna praksa od regije do regije. od koga je to odvisno, da na različnih delih slovenije različno predpisujejo oz. v drugih državah pa sploh ne. (ali je to znanstveno utemeljeno). po moji logiki bi si mamice ogromno dela (pranja, sušenja in likanja) pozno v noč prihranile in energijo za kaj drugega porabile, če ne bi bilo širokega previjanja.
hvala za odgovor.

Spoštovani!

Našli ste me na področju, kjer sem vernik ne pa nekdo, ki bi to preverjal, ali je znanstveno utemeljeno. Je pa logično utemeljeno. Če je opravljen pregled z ultrazvokom, potem je velika verjetnost, da otrok nima displazije kolkov, tj. nezadostne razvitosti kolkov in zato široko povijanje nekako ni nujno potrebno. Po drugi strani pa je ta del skeleta v razvoju in pravilen stimulus položaja glavice stegnenice spodbuja ustrezno ovlikovanje druge strani kolčnega sklepa in s tem utemeljeno široko povijanje, ki postavlja kosti v pravi odnos. Če pa je to preverjeno nujno potrebno, oz. če so to potrebo že ovrgli, pa ne vem. Po svoje pleničke za nekratno uporabo že same zadržijo nogice v širšem položaju. Če pa čes daste še eno pleničko in povijalno plenico, pa najbrž nista mokri, da bi ju morali tolikokrat prati.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Jaz sem rodila pred letom dni v Kranju. Dojenčku je pediatrinja slikala kolke in povedala da so o.k., da ga lahko povijam v plenice za enkr.upor.
Nobenega forsiranja širokega povijanja!

New Report

Close