Širjenje Zgornje čeljusti

Pozdravljeni,

Imam sina 15 let, letos septembra bo 16 let. Prvič pri ortodontu v l.2019 pred tem čakali 2 leti. Nepravilnosti križni vgriz, razmak med zgornjimi in spodnjimi zobmi zaradi dude v otroštvu, in pa neizrascen stalni zob zgoraj.

Sedaj nosi aparat, kjer so ceveljcki namesceni na zgornjih 5icah, potem pa neka žička okol glave in se napne ob strani in nastavi kot kapa, ( kot vesoljcek predvsem zvecer in popoldneve ).  Upam da se razumemo za kakšno širjenje celjusti gre. V primeru da zob nebo izrastel mu ortodont misli izpuliti obe 4 da bo potem lahko uskladil zgornje in spodnje zobe z stalnim aparatom. Zob kateri bi mogel izrasi, je malenkost izrastel na notranji strani neba, toliko da se vidi. Kar je meni osebno zelo sporno je to, da bi se seveda zdravi zobi izpulili ven zato, da bi se lahko izoblikovali ostali. Vendar to je se najmanjši problem. Bolj me moti to, da se ne poiskusa s kakšno drugo metodo siriti zg.celjust ce se pac s to opcijo neda ki jo ima sedaj. Namreč casovno se je to vse skupaj delalo dve leti in ni bilo nevem kaksnega napredka. Zanima me zakaj ortodont v tem času ni poiskusal z drugo metodo širjenja zgornje čeljusti, katera obstaja Hyrax ?

Mi lahko obrazložite, ali ta metoda Hyrax ni glede na opisano situacijo za sina? Ali pač ortodont nima potrebe oziroma se ne želi spuščati v druge metode? Želela bi izkoristiti se drugo mnenje, zanima me ali me zato napoti sedanji ortodont ali si poiščem sama ortodonta, ki bo dal drugo mnenje? Potrebujem dokumentacijo s seboj prinesiti k ortodontu za drugo mnenje? Koliko dolgo še čaka za drugo mnenje?

Najlepša Hvala za odgovor.

Spoštovani,

načrt ortodontskega zdravljenja se izdela na podlagi natančne analize pacientovega stanja: študijskih modelov zob, različnih rentgenskih posnetkov in fotografij obraza. Predvidevam, da je aparat, ki ga opisujete, t.i. parietalni elastični teg. S tem aparatom lahko delujemo na nepravilnost vseh treh smereh, sagitalni, vertikalni in v določenem obsegu tudi v transverzalni smeri. Zakaj se ortodont ni odločil za širjenje s Hyrax vijakom, na tem mestu in s tem obsegom podatkov ne morem razpravljati. Predlagam, da se o vseh dilemah in dvomih, ki vas obhajajo, pogovorite najprej s svojim ortodontom, ki primer vašega sina pozna in ga je tudi analiziral in pripravil načrt ortodontskega zdravljenja. Če vas ne bo prepričal, se lahko dogovorite z njim, da vam uredi pridobitev drugega mnenja. Naj ob tem ponovno, kot že mnogokrat v tem forumu, poudarim, da je zaupanje zelo pomemben dejavnik v poteku ortodontskega zdravljenja. Zato je zelo pomembno, da se pred začetkom ortodontskega zdravljenja natančno pogovorimo o predlaganem načrtu zdravljenja, razčistimo vse nejasnosti in odpravimo vse dvome in dileme. Le tako bo sodelovanje med zdravljenjem lahko ustrezno in bo dosežen tudi zastavljen rezultat zdravljenja. Srečno!

Stanka Herman

****************************************** Stanka Herman, dr. dent. med. spec. za čeljustno in zobno ortopedijo http://www.ortodont.info/
Objava čaka odobritev

New Report

Close