Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Sintrom in C vitamin

Sintrom in C vitamin

Pozdravljeni

Uživam Sintrom proti strjevanju krvi, po shemi, pa me zanima ali lahko v teh časih uživam poleg tablete C vitamina? Če ja, koliko mg na dan C vitamina priporočate?
hvala in lp

Spoštovani,

pri pregledu podatkovnih baz o interakcijah med učinkovinami in objavljeni literaturi na temo potencialnih interakcij med vitaminom C in antikoagulanti, nisem nikjer uspel zaslediti, da bi poročali o negativnem vplivu vitamina C na delovanje acenokumarola (Sintrom). Objavljene so študije, kjer so ugotovili, da sočasno uživanje vitamina C lahko zmanjša učinek antikoagulanta varfarina, medtem ko za acenokumarola takšnega podatka ni. Kljub temu, da takšnega podatka ni, pa to žal še ne pomeni, da interakcija ni možna. Zato vam svetujem, da v tem času raje uživate malce več sadja in zelenjave, ki sta zelo dober vir vitamina C (npr. paprika, temno listnata zelenjava, brokoli, cvetača, kivi, papaja, jagode, pomaranče, klementine, mandarine,…).

Lepo vas pozdravljam,
Boštjan

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Hvala za odgovor.Saj do sedaj sem užival kot ste priporočali sadje in zelenjavo, ampak sedaj je problem, ker se ne hodi toliko v trgovino in nimam svežega sadja. Zato sem razmišljal, da bi vsak dan zaužil vsaj 180 mg c vitamina v šumečih tabletah.

Se strinjam, pri 180 mg dodatno dnevno zaužitega vitamina C mislim, da ne bi smelo biti nobenih težav.

Lepo vas pozdravljam,
Boštjan

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Še enkrat se oglašam. C vitamin uživam kakor ste predlagali, me pa zanima kako je z D vitaminom? Je koristno uživati D vitamin in koliko? Pred pol leta so mi zamenjali aortno zaklopko in imam tudi zdravila proti povišanemu pritisku.
Kako je v aprilu v naravi z D vitaminom?
hvala vam

Spoštovani,

D vitamin je vsaj v tem času, ko po eni strani, zaradi neugodnih okoliščin nismo toliko izpostavljeni soncu, po drugi strani pa ga za delovanje imunskega sistema prav sedaj potrebujemo več, smiselno dodajati. Zato vam svetujem uživanje 400 IE (internacionalnih enot) ali 10 ug dnevno, nič narobe pa ne bo, če boste sedaj krajše obdobje (1-2 meseca) uživali 1000 IE ali 25 ug vitamina D dnevno.

Lepo vas pozdravljam,
Boštjan

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Ker imam hišo na koncu vasi, praktično ob travniku, sem na soncu kar veliko ur na dan, kljub hudim časom. Ne vem pa ali je sončni D vitamin – aprilski, enakovreden tistemu, ki ga kupimo v lekarni. Hvala za odgovor.

Pozdravljeni,

D vitamin, ki se vam tvori v koži pod vplivom sončne svetlobe je seveda enakovreden temu, ki ga lahko kupite v obliki prehranskih dopolnil. Vprašljivo pa je koliko se ga sedaj uspe tvoriti. Glede na študije. ga v zimskih mesecih primanjkuje skoraj večini, zlasti so ogroženi starejši, moški, sladkorni in drugi kronični bolniki.

Zato, predvsem glede na trenutne razmere, zaradi povečanih potreb po D vitaminu, kot že rečeno, ne bo nič narobe, če bi 1-2 meseca še dodatno uživali D vitamin v obliki dodatka, bodisi v odmerku 400 IE (10 ug) ali 1000 IE (25 ug) dnevno.

Več študij namreč kaže na pozitivni učinek vitamina D v boju proti okužbi s koronavirusom. D vitamin zniža število specifičnih receptorjev na površju pljučnih celic, preko katerih virus vstopi v celico. Vpliva na višjo koncentracijo površinsko aktivne snovi (surfaktanta), ki z notranje strani obdaja pljučne mešičke. Študija kaže, da se huda pljučna prizadetost pri okužbi s koronavirusom pojavi predvsem pri bolnikih s pomanjkanjem D-vitamina.

Lepo vas pozdravljam,
Boštjan

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close