Najdi forum

sindrom zahajajočega sonca

Pozdravljeni!

Za našo 3-mesečno pikico so rekli da kaže znake sindroma zahajajočega sonca. Sicer nam niso povedali nič drugega kot le še to, da je to eden od pokazateljev za morebitne nevrološke motnje.

Pa me zanima, kaj ta sindrom pomeni in znak za kakšne nevrološke motnje bi lahko bil.

lp

Gala,
žal mi izraz ni poznan. Imate še kašno “diagnozo” ozorima, kaj piše v izvidu? So vas napotili na fizioterapijo?

Vprašanje postavite na:

Lep pozdrav, Petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Gre za simptom ob katerem nevrolog lahko posumi na motnjo v delovanju možgan. Opozorila bi, da je za potrditev nevrološke motnje potrebna še kopica drugih preiskav, ki jih opravi pediater nevrolog.

Očesni živec poteka iz očesa direktno v možgane. Vsi ostali človeški organi so oživčeni z živci, ki potekajo iz možgan v hrbtenico in nato v določen del telesa ( precej laična razlaga oživčenja – upam da vsaj za silo razumljiva). Zaradi povedanega se po odzivu očesa lahko sklepa, da gre za poškodbo ali obolenje v možganih. Tak vse splošno znan je pregled reakcije zenic na svetlobo ob pretresu možgan (udarec v glavo). Če se zenica ne krči, oziroma se krči prepočasi je to eden od možnih znakov poškodbe.

Sindrom zahajajočega sonca pomeni, da vaš otročiček morda še ne zmore ali ne more fiksirati pogleda. Oko mu uhaja na rob očesne votline – efekt zahajajočega sonca. Vaš otročiček je star šele 3 mesece, zato ima še pravico do uhajanja pogleda.

Niste napisali, kdo vam je omenjal sindrom zahajajočega sonca, zakaj ? Je bil otročiček nedonošen, ste imeli porod z zapleti. Ima otročoček tudi kake druge težave – hipertonus, hipotonus. Mu pogled uhaja vedno ali samo občasno itd.

Na svoja vprašanja boste našli najbolj natančen in temeljit odgovor pri pediatru nevrologu. Brez strahu ga vprašajte in prosite za razlago otokovih težav.

*mama,

hvala za pomoč. Sem se še jaz nekaj naučila:))

Lep pozdrav in lep dan, Petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Najprej se obema najlepše zahvaljujem.

*mama- nekaj odgovorov na vaša vprašanja.

Naša pikica ni nedonošena, je res da 3 tedne prezgodaj rojena, vendar z normalno porodno težo in višino, brez zapletov pri porodu.
Ta sindrom nam je omenila zdravnica na pediatrični kliniki, kjer smo bili zaradi težav s prebavo in neješčnostjo. Je pa res, da je to omenila bolj mimogrede in nam je tudi rekla, da drugače deklica ne kaže drugih nevroloških težav in naj se s tem ne obremenjujemo.
Ampak mene je vseeno zanimalo kaj je to.

Še enkrat obema hvala

lp

Spoštovani,

se priključujem tej temi. Naši punčki so tudi na pediatrični rekli pri starosti 2, 5 meseca, da ima ta sindrom in da je to povsem normalno za to starost.

Zanima me, kako sindrom izgleda? Ali to pomeni, da se prav očesno zrklo obrne proti dnu očesa in je zgoraj le bel prostor ali kako? Naša punčka občasno še, ne vem, kako bi temu rekla, izbulji oči oz. jih naredi res velike (kot da bi želela bolj pogledati), pa ne vem, ali je zdravnica mislila to ali kaj drugega? Zdaj je stara 4 mesece.

Hvala vam za morebiten odgovor in pomoč.

Krsti30,
upam, da se bo oglasila “mama”. sicer pa vprašanje postavite še Tanč.

New Report

Close