Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Sindrom nemirnih nog

Sindrom nemirnih nog

Prosim za pojasnilo, kaj je to “sindrom nemirnih nog” in kako se zdravi. Hvala.

Spoštovani!

Gre za opsino diagnozo težav, ki jih ljudje izražajo tako, da imajo v nogah čuden občutek, da morajo pri tem noge premakniti, maisrati, tuširati ipd., da poskrbijo za olajšanje težav. Vzrok je pogosto v žilju – venskem pri varicah ipd. in artrijskem pri poapenenju.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Pozdravljeni!
Po naključju sem prebrala to temo in spoznala, da imam tudi jaz to težavo, za katero ne bi “nikoli rekla, da gre za kak sindrom”.
Seveda me zanima, ali predvidevam prav.
Pri meni se pojavijo težave z nogami (stopali) zvečer. Stopala so vroča, da imam občutek, da mi žarijo. Preveva mi jih nekakšna “energija” zaradi katere moram migati s prsti, da jo “izžamem”. No, to sicer ne pomaga. Edina stvar, ki pomaga je, da si noge splaknem pod ledeno mrzlo vodo, dlje časa in še mokre namažem z mastno kremo. Dokler so noge na tak način hladne, še kar gre, če se mi spet ogrejejo, moram na hlajenje, ker mi je tako nemogoče zaspati. In potem nikomur ni jasno, zakaj si vsak večer pred spanjem večkrat hldim noge, ko večina ljudi spi v štumfih 😉

Ker niti nisem nikoli pomislila, da bi šlo za kakšne zdravstvene težave, me zanima, zakaj se to dogaja? Ima to lahko kakšne dolgoročne posledice? Se to da na kakšen način preprečiti? Stara sem 28 let.

Hvala!
Marusa

Spoštovani!

Največkrat gre za posledico motnej v venskem obtoku in za zastajanje tekočine v nogah, zaradi česar so miščne ovojnice nekoliko bolj raztegnejen. Druga možnost je v neuravnoteženem delvoanju avtonomnega – vegetativnega živčevja. Posledic ne bo nobenih, težave pa so neprijetne. Hoja, ležanje, čim manj pa sedenja in stanja, mehka obutev z do 3 cm peto.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."