Najdi forum

sin bi prišel k meni!!!!!!!!

Pozdrav!Mene samo nekaj zanima.Imam dva otroka in do sedaj sta bla pri bivši ženi,sicer še nisma ločena ampak jaz živim za sebe pa ona za sebe,sedaj pa se je starejši sin(15) odločo da bo prišel živet k meni,kaj mogoče ve kdo kak in kaj to poteka.Vložla boma naslednji mesec sporazumno ločitev in noter bo navedeno da bo en sin pri meni drugi pa pri njej.Zato me zanima kak je kaj z preživnino in če ima sin pravico odditi k meni kljub temu da se mati nebi strinjala.Je pa dokončno odločen da bi rad živel pri meni!Hvala za odgovore.

Spoštovani Sark!

Poslali ste sporočilo, ki ste ga naslovili “sin bi prišel k meni!!!!!!!!” in tako že s številnimi klicaji nakazali neko stisko ali “urgenco”, če se tako izrazim. Ne vem sicer, ali pomenijo vzklik veselja ali izraz strahu oziroma skrbi, kako bo in ali boste kos nalogi, vsekakor pa vas ta tema očitno vznemirja in zaseda.

Vprašanje kakovostnega odnosa obeh staršev z vsakim otrokom po ločitvi je vsekakor eno tistih vprašanj, ki je najbolj pomembno tako za starša, predvsem pa za otroka in njegov razvoj. Sem sodi skrbništvo nad otrokom, redni stiki, spremljanje otrokovega doživljanja, čustvovanja, stikov, vsakodnevnih izkušenj in podobno, skratka tega, čemur lahko rečemo “njegov svet”. Ena od stvari, s katerimi se starša ob ločitvi ukvarjata, bi prav gotovo morala biti, kako otroku (otrokom) ovrednotiti izkušnjo ločitve in kako mu/jim dati vsa potrebna zagotovila, da bosta (oba!) v polnosti ostala starša. Namreč, od staršev in tega, ali sta se sposobna osredotočiti na otrokove potrebe in njegovo dobro ter koliko sta sposobna razmejiti med razočaranjem v zakonu in starševstvom, so odvisne tudi posledice ločitve. Zato se bom v tem odgovoru osredotočil predvsem na nekatere teme, ki se jih da zaslutiti oz. začutiti iz vašega kratkega sporočila in se mi zdijo pomembne tako za vas, kot vašega otroka.

Pravite, da sta se z ženo razšla in da bosta v kratkem sprožila tudi postopek za sporazumno ločitev. Skupaj imata dva sinova, ki sta do sedaj živela pri mami in sedaj se starejši želi preseliti k vam. Od kod ta sprememba, kaj otroka motivira, da bi se sedaj rad preselil k vam? Ste si na to vprašanje odgovorili? Ali za otroka prihod k vam pomeni spremembo socialnega okolja (prijatelji, sošolci …)? Kakšen odnos ima z bratom, koliko let sta narazen? Kaj za vas pomeni njegova želja, da bi prišel živet k vam? Si tega želite? Koliko je to vaša in koliko njegova potreba? Kakšne razloge navaja sin? Kaj doživlja in čuti? Se čuti dolžnega priti k vam in tako poskrbeti za vas? Koliko se počuti razpet med vaju? Kaj bi njegov prihod k vam pomenil za njegov odnos z mamo in bratom?

Ne govorim o tem, da je z otrokovim prihodom k vam kaj narobe samo po sebi. Želim si le, da bi se v svojem razmišljanju bolj usmeril k otrokovemu doživljanju in se iskreno vprašal o tem, kaj je dobro zanj (oz. za oba sinova). Bega me, ker se v svojem vprašanju z ničimer ne dotaknete otrokovega doživljanja, ampak se bolj sprašujete o tem, kaj lahko dosežete glede skrbništva in kako je s preživnino. Kot da gre bolj za to, kdo od vaju si bo izboril boljšo pozicijo, ne pa, kaj je v resnici dobro za otroka. Verjamem, da boste še nekoliko bolj prisluhnili sebi in otrokoma in se osredotočili predvsem na to, kako ste lahko vi otrokoma v podporo in pomoč v tej čustveno zahtevni situaciji. Če boste zares prisluhnili doživljanju otrok in njunim potrebam, boste slej ko prej našli tudi ustrezne odgovore na vprašanja skrbništva (ustreznega stika/odnosa) in preživnine (čustvenega spremljanja/podpore).

Damijan Ganc, zakonski in družinski terapevt Terapije v Ljubljani: Gsm: 041/77-22-45 Terapije v Sevnici: Tel: 07/81-41-056 Družinski inštitut Zaupanje http://www.zaupanje.net E-pošta: [email protected]

Strah te je, da pride sin k tebi, to občutiš kot breme, zatorej se vprašaj, ali si sploh na to pripravljen. Ker se tudi sinova naklonjenost lahko obrne v nenaklonjenost, če bo to fant pri tebi občutil, da ti je pač neke vrste teret.

Tudi mene so zmotili vsi ti klicaji. Ločite v že ok, pa svoboda, potem te pa otrok malček preseneti, ko vzame to, da lahko živi pri enem od staršev, ni važno pri komu zares vzame. Logistika in adimnistracija stroškov sta tukaj odveč, pomembno je dejstvo zapisano z !!!!!!

New Report

Close