LEP POZDRAV,
STARA SEM 23 LET IN ME ZANIMA , ČE MOGOČE TRPIM ZA SHIZOFRENIJO.NAMREČ OD SVOJEGA 17 LETA ME MUČIJO GLASOVI, KI SEM JIH VEČINOMA V VEČINI UKROTILA, VENDAR PA SE ŠE VEDNO NE ČUTIMTOTALNO OZDRAVLJENA.ZGODBA JE PA SLEDEČA.TAKRATNI DOGODEK,KI JE SPROŽIL GLASOVE,PREGANJANJE…JE BIA KONOPLJA.BILA SEM ŽE V TAKO MUČNIH SITUACIJAH, DA JE BILO RES NEMOGOČE.SEM TUDI ZELO PLAHA, NE DRUŽIM SE VELIKO Z LJUDMI.NA ZAČETKU, PAR LET SEM CELO TAKO ZELO REDKO HODILA MED LJUDI- ENKRAT NA TEDEN, DA JE KAR GROZA.IMAM TUDI RESNE PREBAVNE MOTNJE OD TAKRAT.KOT SEM ŽE REKLA , SEM TE GLASOVE NEKKO UTIŠALA, A SE BOJIM , DA TO ŠE ZDALEČ NI KONEC.
KAJ MI SVETUJETE?
NAJLEPŠA HVALA ZA VAŠ ODGOVOR.
BARBARA

Spoštovana Babara!
Slušne zaznavne motnje niso nujna, čeprav možna spremljava shizofrenije, ampak se pojavljanjo tudi pri številnih motnjah ,ki jih povzročajo uznanji dejavniki na primer zastrupitve z gobami, škropivi,zaužitje neustrezne kombinacije zdravil,halucinatorne droge, bojni strupi, motnje žlez z notranjim izločanjem,vnetni ali tumorski procesi v centralnem živčevju,posledice alkoholizma, preutrujenost , izčrpanost, deprivacija vseh zunanjih dražljajev ( v poskusu) ali pa zgolj stanje v prehodu med budnim stanjem in spancem, lahko gre le za slušno iluzijo, to je dojemanje govora, na osnovi realno obstajajošega šuma ipd.
Tako, vidite, je lahko razlogov za vašo nevšećnost več, pravega pa bo izluščil le strokovnjak, ki ima na voljo ne le vse ustrezne preiskavne metode, ampak vam bo vedel svetovati tudi obliko zdravljenja ( ni nujno, da bi ta v vsakem primeru potekala v bolnišnici)Obiščite psihiatra, če se bojite tja sami, si vzemite koga s seboj “za korajžo”
Lepo pozdravljeni!

Glasovi, ki jih slišiš verjetno nastajajo v tvoji domišljiji, nekateri svojo domišljijo vidijo, nekateri slišijo, vse to pa se da obvladati. Meni so tisti, ki imajo izkušnje s tem svetovali, da se z glasovi pogovarjam, kar slišim obrnem na humor in to naročim tudi glasovom. Ko se boš naučila obvladovati te glasove in se z njimi pogavarjala, ko boš sama hotela, jih lahko vprašaš za kak nasvet, v naši podzavesti je veliko več znanja, kot se spomnimo. Z nekaj vaje boš glasove obvladala in ti bodo bolj v zabavo, kot moteči.

Spoštovani dr. Rejec,
v odgovoru Barbari navajate, da so vzrok slušno zaznavnih motenj lahko tudi zastrupitve s škropivi ali motnje žlez z notranjim izločanjem.
Ali takšne motnje povzroča tudi t.i. pepein, prašek za posipanje krompirja, ki uničuje koloradskega hrošča? Če DA – v kolikem času po stiku s tem praškom izbruhne bolezen?
Ali takšne motnje povzroči lahko tudi nepravilno delovanje ščitnice? Če DA – prosim za naslov strokovnjaka, na katerega se lahko obrnem.
Zahvaljujem se za Vaš odgovor in Vas lepo pozdravljam!

Spoštovana Simona,
zaznavne motnje,ki jih povzročajo razne zastrupitve, v načelu minejo. ko se strupena snov izloči, izjemo poznamo pri LSD t.i. flashback, ki se lahko pojavi tudi med abstinenco.Osnovne preiskave ščitnice bo opravil najprej izbrani splošni zdravnik, fizikalni pregled in merjenje posrednih učinkov (srčni utrip,krvni tlak) pa mu bodo pomagali pri odločitvi bodisi za specifično krvno preiskavo, bodisi napotitev k posebnemu specialistu.Če zaznavne motnje vztrajajo, le obiščite psihiatra, on bo povezal rezultate telesnih pregledov in dodal še katere iz svojega področja, predvsem pa bo poskrbel za ustrezno terapijo. Na nujni pregled se lahko oglasite brez napotnice, imejte le veljavno zdravstveno kartico.

New Report

Close