Ali ima po vaših izkušnjah kdo v Sloveniji izkušnje pri zgodnjem odkrivanju nepravilnosti obraza ( cheilgnatopalatoshize) in sicer do in v 12. tednu nosečnosti.
Morda z 3D UZ, morda nuhalna svetlnina, navadni uz ali morfologija???
Kaj od tega bi bilo najbolj zanesljivo, razen človeškega faktorja, seveda?
Hvala?

V primeru da vemo kaj iščemo, lahko z dobrim 2D UZ vidimo čeljust že v 13. ali 14. tednu nosečnosti, tudi ob hkratni meritvi NS, torej je mogoče videti hud razcep zgornje čeljusti, predvsem, če je obojestranski, razcepa izolirano mehkih tkiv brez razcepa trdega neba in zgornje čeljusti pa se običajno tako zgodaj še ne vidi. Seveda pa na zanesljivost vpliva marsikaj, tudi “transoničnost tkiv nosečnice” oziroma “prepustnost za zvok”. Česar se ne vidi z 2D UZ se tudi s 3D in tudi s 4D UZ ne bo videlo. Vsekakor je možno dobro videti obraz ploda v 20. – 22. tednu nosečnosti, vprašanje pa je seveda, kaj vam bo ta podatek. Ali bi plod s shizo želeli splaviti? To napako je namreč mogoče popraviti bolje od katerekoli druge znane telesne hibe.

dr.Pušenjak,
hvala za odgovor.
Totalno shizo imam že jaz, prav tako tudi moja prvorojenka… !!!Odkrili so jo v 20. tednu nosečnosti…
Menim, da je priprava na rojstvo še enega otroka tokrat za nas velikega pomena.
Operativno se shiza res da popraviti, toda po operaivnih posegih, 3 – 5 tih (odvisno za katere primere gre ( enostranska, obojestranska, totalna,…)ali večih, čaka starše in otroke ogromno dela naslednjih 15-20 let ( ortodontsko zdravljenje, logopedsko zdravljenje, zdravljenje sluha,korekcije nosu, brazgotin… )
In še bi lahko naštevali, sem spada tudi socialni in psihični razvoj otroka.
menim, da se razumeva.
Lep dan in hvala še enkrat.
Morda pa bi želeli kaj pripomniti, bi bila vesela.
Nataša

Da ne bi izzvenelo kot bi imel kaj proti svobodni odločitvi staršev o prekinitvi nosečnosti v takem primeru. Nimam! Spoštujem tako odločitev, ker je gotovo za starše ena najtežjih odločitev in vso pravico imate (imamo) do tega.
Na žalost pri shizi ni zagotovila, da je vse v redu do 20. ali 22. tedna nosečnosti, ko se največkrat šele dokončno lepo vidi vse strukture obraza, ustnice, zobna zasnova, čeljust ipd. Pred tem časom se včasih tudi že vse to vidi vendar z omejitvami, ki pogosto onemogočajo dokončno opredelitev. Po 22. tednu pa etična komisija, ki odobri morebitno prekinitev nosečnosti že težko dovoli prekinitev pri shizi, saj je vodilo pri odločitvi “težka, z življenjem nezdružljivo stanje oziroma vsaj huda prizadetost s trajno invalidnostjo”, kar shiza pač ni, ne glede na napore in zahteve, ki jih postavlja pred starše. Vsekakor priporočam dober pregled s kvalitetnim UZ aparatom in pri izkušenem morfologu perinatologu (npr. pri katerem od zdravnikov, ki gledamo plodove na terciarni ravni na Ginekološki kliniki v Ljubljani) že v 13. ali 14. tednu, ko so dokončno prisotne vse anatomske strukture in ko se večinoma te tudi že vidijo.

Spoštovani g. Pušenjak
Hvala za res iskren odgovor.
Iščem namreč omenjeno dobrega morfologa , ki bi si “upal”pregledati plod v 13. tednu nosečnosti pri moji anamnezi ( shiza+ASD def.in mitralcleft )in z že enim otrokom ( brez ASD )
Ali bi v primeru odkritja totalne shize ( vse ostalo npr.razcep samo trdega neba, mehkega neba ali samo razcep mehkega tkiva – ustnice – je zanemarljivo) komisija dovolila splav po 14. tednu???
Morda pa se lahko na UZ pregled oglasim pri Vas ?
Hvala. Nataša

Pozdravljeni!

Zanima me, ce lahko hrup v zaprtem prostoru (sportne dvorane, razne prireditve v zaprtih prostorih, bolj glasna glasba…) kakorkoli skoduje razvoju otroka v nosecnosti.

Hvala za odgovor in veliko uspeha se naprej!

Jana

Lahko tudi pri meni, se razume. Pred 20. tednom pri komisiji za prekinitve nosečnosti ne bi smelo biti težav z odobritvijo prekinitve nosečnosti v primeru hude obojestranske popolne shize.

o tem je malo znanega. Hrup tako ali tako zadušijo tkiva in tekočina okrog ploda, kako “vsebina” hrupa vpliva na “duševni razvoj” pa je še predmet številnih raziskav, ki so še daleč od uporabnih zaključkov.

g.Pušenjak, hvala za vaš dragoceni čas.
V primeru zanositve vas bom poklicala, da se dogovorimo za “sodelovanje”.
Cenim vašo pomoč, saj le redko naletimo na človeka, ki je tako zelo potrpežljiv s “strankami” kot vi.
V upanju, da vas volja do odgovarjanja ne mine, vas lepo pozdravljam in
želim lep dan.
Meni ste ga polepšali.
Hvala še enkrat !
Nataša z družino

Dogovor velja!, LP.