šesta otroška bolezen
Moj 9-mesečni sinko ima že peti dan vročino; sprva do 40°C kljub obkladkom in zbijanjem z lekadol sirupom. Pediatrinja je pred dvema dnevoma rekla, da gre verjetno za šesto bolezen in da se mu bodo tekom noči pojavili izpuščaji, vročina pa bo padla, kar je seveda značilno za šesto bolezen. Tipičnih izpuščajev ni dobil, pač pa je imel včeraj zvečer nekaj komaj opaznih pikic na trebuščku in pod ušeski, ki pa so karhitro izginili. Ker ima še vedno vročino (sedaj “le še” 38°C), je pediatrinja mnenja, da je to zato, ker izpuščaji niso tako močni in niso “posrkali” vročine.
Jaz na trenutke malo podvomim, da gre res za šesto bolezen, ker je zraven še močno prehlajen; mu teče iz noska, noče jesti, pa še okoli oči je kar modrikast (kot bi ime zelo moče podočnjake – čeprav ponoči še kar v redu spi). Zdravnica pravi, da vročina ni posledica vsega tega, ker ne gren za nobeno angino ali kaj takega in vztraja, da je NAJBRŽ šesta bolezen.
A ima kdo podobne izkušnje s svojim otrokom?
Naš 2-letnik je pred slabim mesecom isto skoz dal. Pediatrinja je rekla,da je neka kratka viroza, ki je razsajalo, in bo minilo. da ni nič hujšega, pač pazimo na vročino in morebitne druge pojave.
Res je minilo, po 6 dneh. Je bil pa tudi čist modrikast pod očmi, ni nič jel, za pit smo ga morali siliti. Dopoldne in ponoči je imel blizu 40 vročino, popoldne mu je paldla na 38. In tako 5 dni. Iz nosa mu je teklo, da bi najraje vedro podstavili, in skoz kašljal. Zdravila nismo nobene dajali, ker je rekla, da ni smiselno, razen obkladk za zbijanje vročine, ki se jih pa otepal kot ne vem kaj.
Upam, da gre pri vas za podobno stvar in bo kmal minil.
Ja, pediatrinja je otroka videla in ravno na podlagi tega je izključila kakšne druge bolezni. Saj, drugače ne morem reči, da je slaba zdravnica, ker nas ni ravno takoj po tem odpikala. Vedno reče, kdaj naj jo pokličemo nazaj in sporočimo, če so kakšne spremembe, tako da sva se v zadnjih dveh dneh kar trikrat slišali; problem je le v tem, da ima ogromno pacientov, ker jo imajo ljudje na splošno zelo radi in ima kar naprej polne ambulante. Enako je s posvetovalnicami – če slučajno pride kaj vmes, da jo moraš prestavit, se zelo zelo težko najde kakšna lukja, ker ima enostavno res tako polno. No, imamo ravno v sredo posvetovalnico, pa upam, da jo bom uspela takrat malo več zase obdržat.
Meni se zdi ful čudno, da ima otrok modrikasto pod očmi!?? A ima vdrte?Da ne bi bila to kakšna pljučnica? Če bi moje dete imelo toliko časa vročino in take čudne znake, bi NON STOP težila pediatrinji!!!! Zdrav otrok potemtakem že ni, če je tako grozno! Vztrajaj!! Kakšni taki ‘kiksi’ zdravnikov in nevednost mamic lahko pripeljejo do, bognedaj, kaj hujšega. Naj mu pregledajo kri, vodo, blato…Karkoli! Naj mu vzamejo bris žrela, noska…
Jaz ne bi čakala doma!
Moj 8 mesečni sin je prebolel šesto bolezen. Tri dni visoke vročine in dva dni fleki po celem telesu, največ po trebuhu in hrbtu. Več kot tri dni nikjer nisem zasledila vročine, ki bi bila povezana s šesto, zato sem mnenja, da bi morala vztrajati pri zdravnici, da opravi teste krvi in vode. Pa čim hitreje ozdravite!
Maja
Še nakaj besedila, ki bi ti mogoče pomagal.
Šesta bolezen (Exanthem Subitum – Roseola Infantum)
Je akutna virusna bolezen majhnih otrok. Najpogosteje obolevajo otroci spomladi in jeseni.
Inkubacijska doba je običajno 10 – 14 dni.
Bolezen se začenja z naglim dvigom telesne temperature (tudi do 40 o C). Tak hiter dvig temperature lahko pri otroku do dveh let izzove vročinske krče. Prisotni so znaki vnetja zgornjih dihalnih poti, včasih tudi pozitivni meningealni znaki. Temperatura ostaja visoka 3 dni, nato pade na normalo. Istočasno s padcem temperature se pojavi izpuščaj, ki spominja na ošpični izpuščaj. Otrok se ob tem dobro počuti in zdi se, kot da se je z izbruhom izpuščaja bolezen pozdravila. V dveh dneh izpuščaj popolnoma izgine, kar pomeni, da je otrok zdrav.
Zdravljenje
V času visoke temperature dajemo otroku veliko tekočine, zdravila, ki znižujejo telesno temperaturo, mlačne kopeli.
Nam je pediatrinja pred prbl.dvema mesecema kar po našem opisu rekla, da je šlo gotovo za 6.bolezen, čeprav otroka ni videla. Meni je bilo to malo čudno, a ona je to potem tudi v kartoteko napisala. 3 dni smo imeli okoli 38,5 vročine, nato je res padla nenadoma in pojavile so se komaj opazne pikice, ki jih že drugi dan ni bilo več.
Moj mali sine (4 mesece) je imel vročino tam do 39 stopinj in izpuščaj po trebuščku, hrbtu in obrazu… Najprej sem pediatrinjo poklicala in mi je svetovala da naj dam otroku Calpol če bo imel višjo vročino kot 38,5 stopinj. Vročina je res padla. A ker sem sama alergična kar na 9 stvari, sem se malo prestrašila, ko sem videla izpuščaje naslednji dan. Šla šem k pediatrinji, ki pa mi je zagotovila, da ima sin 6. bolezen. Potrdila je tudi, da izpuščaji niso srbeči. Rekla je naj redno merim temperaturo in jo zbijam, če bo previsoka ter da naj otroku dajem veliko tekočine. Tekočina je bila problem, saj na stekleničko sploh noče piti. Zato sem ga pogosto dojila. Lp
Sicer je že nekaj časa od zadnje objave v tem “čveku”, ampak se ravno te dni “borimo” s to nadležno 6. boleznijo in upam, da bo imel/-a kater/-a kako podobno izkušnjo. Mali je star dobrih 7 mesecev, imel tri dni povišano temperaturo in sedaj ima izpuščaje po glavi, vratku, trebuščku in hrbtu. Vse ok, če ne bi bil popolnoma drugačne volje. Sicer nikoli ni spal ponoči brez dojenja, ampak zdaj se pa zbudi in joka (sicer zelo redko joka, ponoči prej nikoli), nič ne pomaga, niti dojit se sprva noče. Včasih traja pol ure, bilo pa je že tudi štiri ure, da je zaspal nazaj. Čez dan je malo boljše. GH sploh ni zanimiva. Vidim, da je /si tejalelaseba doživljala nekaj podobnega. Ima kdo podobno izkušnjo – predvsem s slabim spancem in nenadnim slabim razpoloženjem? Je minilo ob koncu bolezni? Z možem sva že zombija. 🙂