Najdi forum

sesanje palca pri enoletniku

Spoštovani!

Mojega enoletnika bi želela odvaditi od sesanja palčka. Zanima me, kakšno potrebo po sesanju pravzaprav še ima enoletni otrok in ali odvajanje lahko pusti kakšne travme? Ali pa morda že ima “travmo” in ravno zaradi tega vleče palček!!!? To počne že odkar je ugotovil rokice, od 3. meseca naprej. Prosim za nasvet, kako ga odvaditi. Želela bi mu omogočiti tako normalen razvoj zob in čeljusti kot tudi “zdravo glavo”. Kaj narediti? Kako se obnašati?

Hvala in lep pozdrav

Pozdravljena,jaz se na tvojem mestu ne bi preveč razburjala zaradi tega,saj polno otrok sesa palec,sploh pri taki starosti.Moja oba otroka sta sesala palec,pa ni nič pomagalo.Verjetno ima otrok ob tem neko tolažbo,kot je recimo dudica,le da pri prstu je pač težje,ker ga ne moreš vrečti kar stran.Moj mlajši otrok absolutno ni mogel zaspati brez odejice,ki jo je imel v roki in seveda palca.Zdaj je imel 6.roj.dan in na ta dan sem mu tudi povedala zgodbico,tako,da je vrgel odejico pred svojimi prijatelji v smeti in od takrat tudi palca ne sesa več.Mislim,da tako kratko otroško obdobje sesanja ne vpliva na čeljusti in zobe,no vsaj pri mojih je bilo tako.Veliko sreče pri odvajanju,pa lep pozdrav.

Pozdravljeni,

majhen je še, zato s pogovorom ne boste prišli daleč. Poskušajte ugotoviti v katerih situacijah ga ima v ustih. Je to večinoma ves dan ali morda samo takrat, ko mu je dolgčas ali je vznemirjen? Uporablja palec ene roke ali obeh? Ga lahko zamotite s pogovorom, z igro, dejavnostmi? Kasneje mu vsekakor lahko rečete, da ga ne razumete, če bi želel kaj povedati.

Glede na to, da ne delam z otroki svetujem, da se o tem posvetujete s pediatrom, ki vam bo znal verjetno bolje svetovati.

lp

No ja, mogoče mi je gospod Freud preveč zlezel pod kožo! : ) Prstek da v usta, ko ga vzamem v naročje, ko se umirjeno crkljava (kar pa ni malo) in seveda ko je zaspan in ko gre spat. Tekom dneva oziroma med igro ga ne sesa, če pa ga, ga da tudi ven, ko mu to rečem. Uporablja pa samo palček desne roke. Sem mu kupila dudico, z njo se lahko igra in jo ima v ustih celo popoldne, ampak ko je čas za spat, jo vrže in spet je prstek v igri. Naša pediatrinja nam je predlagala, da bi ga morda poskušali navaditi na dudico.

Problem se mi zdi najbolj zaradi tega, ker smo že tako v družini nagnjeni k odprtemu ugrizu in pri malem že vidim prve znake. Bom povprašala še na forumu zobozdravnika.
Drugo pa je, da se ne more umirjeno igrati v peskovniku ali pa na igrišču, ker mu težim in brišem rokico, ker bi lahko bilo v sekundi lahko prepozno in že bi polizal umazanijo. Saj ne da bi imeli doma sterilno, nasprotno, ampak zunaj je pa le vse … da ne bom grdo govorila…mačje in pasje, pa še med bloki!

hvala in lp

New Report

Close