Sepsa

Pozdravljeni.
Zanima me veliko podrobnosti, sicer pa bom prej na kratko opisal za kaj gre. Očetu so po diagnostične pregledu ugotovili rakotvorni (maligni) tvorbi na notranji strani debelega črevesja. V splošni bolnišnici Izola so ga oprerirali in mu odstranili približno 50cm črevesja. Med operacijo so odvzeli vzorce in jih pregledali. Ugotovljeno je bilo, da je bil poseg pravočano opravljen. Očetu niso naredili stome ampak, črevo samo (7cm v notranjost) zašili. Rečeno nam je bilo, da je to novost pri takih posegih in stoma ni nujno potrebna (pa čeprav le začasna). Očetu se je stanje prvi teden po operaciji počasi izboljševalo, sicer iz dneva v dan nihalo nato pa le slabšalo. Dobil je vročino, ki pa se je že od samega začetka kar pogosto pojavljala. Osebje je menilo, da gre samo zaradi antibiotikov in ostali “zdravil”, ki jih je dobival. Oče je imel iz dneva v dan hujše bolečine, nato pa so se odločili, da mu po 14-tih dneh po prvi operaciji naredijo stomo. To je bilo v torek 3. decembra. Očeta so že po enem dnevu iz intentivnega oddelka dali na navadni oddelek. Plačali smo nadstandard, bil je lahko sam v sobi, žal pa je nadstandard le to. Nobene intenzivnejše nege ali česa podobnega. Bolečina in vročina tudi po drugi operaciji nista ponehali. Nihče teh zadev ni jemal resno, ampak so nam razlagali, da gre za običajne pooperacijske posege in dodajali podobne banalne utemeljitve. No, od tu dalje pa se začne nočna mora, ki se še nadaljuje. Očeta so v petek zjutraj nujno pripeljali na intenzivni oddelek. Enostavno so nam povedali, da se bori za življenje. Prišlo je do sepse (zastrupitev krvi), izvor pa je vnetje tretjine popuščenih šivov na črevesju iz prve operacije. V to tragedijo smo vstopili nepoučeni, kar pušča na človeku večji šok, ko izve kaj novega. Kar vemo je to, da je sepsa, ki izvira iz črevesnega vnetja ena hujših, zato je očetovo življenje na nitki. Ledvica in pljuča so trenutno odpovedala. Zaradi nizkega krvega pritiska so dolgo časa oklevali z dializo. Seveda je priključen na respirator, kjer mu vpihujejo 100% kisik. Vročina je na “običajnih” za tak primer 38C. Oče ni bolehal za nobeno resnejšo boleznijo, razen tega da je bil asmatičen v blagi obliki. K prvi operaciji je pristopil zdrav. Stanje je od petka kritično, danes pa so ga dodatno operirali, zaradi gnojne tekočine, ki se je nabirala v trebušni votlini. Zdravniki (oziroma že kar pestra paleta osebja, ki se ukvarja z njim) pravijo, da je telo sprejelo atibiotike. Vemo tudi, da se stanje lahko hipoma spremeni.
Če Vam sedaj zastavim čisto konkretno vprašanje, brez zamer in polemiziranja. V kolikem času se lahko razvije sepsa, da lahko prelisiči vse mogoče izvide, ki so mu naredili in sploh na kakšnem izvidu se sepso opazi (krvno slika)? Človek je tak, da išče odgovor in trenutno me zdravniška malomarnost vodi do vzroka vsemu temu. Zavedamo, se da so posledice lahko trajne. V kakšni obliki? Ali je na podlagi statistike mogoče reči, koliko časa lahko traja tako stanje? Oče je seveda v umetni komi, star je 55 let in močnejše postave (90kg), sicer pa fizično aktiven (fizično delo). Prosil bi, če mi lahko na kakršenkoli način pomagate. Kam se obrniti po informacije (www, konkretna oseba, tel.) glede sepse? Kje v Sloveniji premorejo kader, ki je najbolj vešč za pomoč in zdravljenje takemu pacientu? Pozanimali smo se tudi že za prevoz v ljubljanski Klinični center, žal pa je oče še v prešibkem stanju, da bi prestal transport.
Upam, da nisem dolgoveziv ampak trenutna stiska je tako huda, da iščemo vse mogoče pomoči.
Za kakršnekoli informacije se Vam zahvaljujem.

David Trošt

Spoštovani!

Po vrsti: Brez stome so lahko bolniki, ki imajo raka dovolj visoko – stran od zadnjične odprtine, da ni potrebna odstranitev zadnjih cca. 8 cm črevesa.

Sepsa se lahko razvije v pol ure do uri, če pride do puščanja šivov in zatekanja črevesne vsebine, ki je bogata z bakterijami, v trebušno votlino. Opozorilni znaki so bili vročina in bolečine, kako pa je bilo z laboratorijskimi znaki vnetaj (povečani levkociti, sedimenatacija, pomik levkocitov v levo…), ne vemo. Ne vemo tudi, kako je bilo spremljano to slabše stanje in če je bilo ukrenjeno vse za to, da bi zaplet odkrili pravočasno.

Popuščanje šivov je ena najneugodnejših komplikacij operacij na črevesju. Lahko se pripeti zaradi neustrezne tehnike, materiala, pogosto pa zaradi organizma samega, saj popustijo kljub upoštevanju vseh pravil in ob pravilnem postopku.

K neugodnemu stanju je kvečjemu pripeljala organizacijska nedoslednost, ne pa zgolj malomarnost posameznika, saj za tako zahtevnega bolnika ne skrbi en sam zdravnik, ampak velika skupina ljudi, ki pa mora biti ustrezno organizirana in vodena, da pravočasno prepozna opozorilne znake.

O izidu trenutnega slabega stanja težko karkoli rečem, ker se na tako težke bolnike ne spoznam, niti ne poznam bolnika in njegove dokumentacije. Zagotovo mu trenutno nudijo ustrezno oskrbo, s katero bodo poskušali storiti vse,m da se stanje popravi. Prizadetost ledvic in pljuča pa je zelo slaba napoved za preživetje, čeprav je možna popolna ozdravitev, pa tudi trajna odpoved ledvic. Mislim, da ga ni strokovnjaka, ki vam to lahko napove.

Ključno je vprašanje, ali je bilo iz poteka po operaciji možno prepoznati opozorilne znake grozečega zapleta in ali bi kakšen znan ukrep ta zaplet lahko preprečil oz. omilil.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close