Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Šentjanževka in triptani

Šentjanževka in triptani

Pozdravljeni,

zaradi blage zimske depresije vključene z ogromne količine stresa in pritiska v službi se težko zberem imam občasno povišan srčni utrip, tresenje rok, občutek pritiska v glavi (veliki navali adrenalina), posledično tudi težko zaspim saj zvečer ne morem umiriti misli oz. norenja možganov 🙂 …. bi rad poskusil z prehrambnim dopolnilom Šentjanževke oblažiti stanje,….. Propanolol lek sem pred dolgo časa sicer poizkusil, a sem se po njem čudno počutil -občutek stanja odsotnosti oz. po domače povedano občutek, kot da se mi vse skupaj samo sanja 🙂 zato sem ga že po cca. 3eh manjših dozah opustil. Prav tako sem se bal stanja ob zmanjševanje doze po daljši uporabi le tega. Poleg tega pa sem po njem zvečer še veliko težje zaspav.

Občasno imam težave z migreno -tudi del posledice omenjenega stanja. Zato občasno (cca. 2x na mesec) vzamem Relpax, ki je eno in edino zdravilo, ki mi umiri glavobol-zanimivo mi je, da sem po njem tudi boljše volje kljub nezaželenih učinkih le tega-ne vem ali je zgolj posledica, ker me ne boli več glava, ali pa deluje kako drugače. Pomaga že 20mg.

Zasledil sem, da je potrebna posebna previdnost ob sočasnem jemanju zdravil proti migreni in šentjanževke…. Zanima me v kakšnem smislu? Je zgolj riziko, da Relpax ne učinkuje ali gre lahko za kakšno resnejše stanje / stranske učinke? Saj če le zmanjša možnosti, da zdravilo ne učinkuje bi vseeno poskusil. Za hujše zaplete pa raje ne 🙂 …..

Hvala za odgovor.

Spoštovani,

seveda lahko poskusite z uporabo šentjanževke.

Res je, da bi šentnjaževka lahko vstopala v interakcijo z učinkovinami za zdravljenje migrene (triptani). Interakcija je v smislu, da uporaba triptanov lahko ojača samo delovanje šentjanževke, kar bi potencialno lahko pomenilo tveganje za tako imenovani serotoninski sindrom. Serotoninski sindrom vključuje kombinacijo sledečih znakov: nemir, halucinacije, motnje koordinacije, pospešen srčni utrip, povišana telesna temperatura, hitre spremembe krvnega tlaka, pretirane refleksne reakcije, driska, koma, siljenje na bruhanje ali bruhanje. Takšni znaki seveda zahtevajo takojšnjo zdravniško pomoč.

Vendar pa vas s tem nikakor ne želim prestrašiti pred uporabo šentjanževke saj je tveganje za tovrstno interakcijo v vašem primeru praktično zanemarljivo. Tovrtsno tveganje je relevantnejše v primeru, da bi se sočasno uporabljajo več antidepresivov in antimigrenike ali pa zelo visoke oz prekoračene odmerke antidepresivov in antimigrenike.

Lepo vas pozdravljam,
Boštjan

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close