Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Seneni nahod

Seneni nahod

Moj 8-letni sin ima že nekaj let blažjo alergijo na cvetni prah oz. seneni nahod. Ali se res da že prej (navadno jo dobi konec aprila in traja do junija) zadeve omiliti z jemanjem zdravil?

Da, gre za injekcije, ki se dajo v času pred začetkom cvetenja in držijo čez daljši čas, vendar jih indicira in daje le zdravnik pulmolog – alergolog. Terapija je pri odraslih v rabi in je uspešna, kako pa je pri otrocih, pa ne vem.

Tudi jaz sem alergicna na cvetni prah in travo. Tako da zacnem sredi marca enkrat dnevno jemati tablete, dvakrat dnevno pa kapljice za oci in nos. Predpise mi jih zdravnica in mi res pomagajo. Prej si sploh nisem mogla privosciti sprehoda v vetrovnem dnevu, sploh ce so kje kosili travo. Pozanimaj se pri otroski zdravnici, verjetno pa bodo sina testirali, na kaj vse je alergicen. Lep pozdrav!

Zanima me naslednje:
Ali lahko z povecanim vnosom C vitamina ze prej preprecis vnetje grla, preden se vnetje razsiri??

LP

Ne vem, enkrat sem ze napisala odgovor, pa zgleda da nekaj ne dela. Tudi jaz sem alergicna na travo in cvetni prah. Sredi marca mi splosni zdravnik predpise tablete proti alergiji, ki jih jemljem enkrat na dan, dvakrat na dan pa si v oci in nos dajem kapljice. Meni res zelo pomaga, saj si brez zdravil sploh ne morem predstavljati, da bi sla na sprehod v kaksnem vetrovnem dnevu, sploh ce kje kosijo travo. So me pa prej testirali na kaj vse sem alergicna.
Lep pozdrav!

S pomočjo vitamina C se sicer sluznice utrdijo in C vit tudi posredno krepi imunski sistem, vendar infekcije z njim ni mogoče preprečiti v celoti.

Sama imam seneni nahod ze nekaj let in ravno danes sem izvedela, da imam tudi astmo, ki bi lahko bila posledica tega. Zato ti priporocam, da das dejansko otroka testirati na alergoloske teste, da boste ugotovili na kaj je alergicen, dejstvo je da je razlicno cvetenje prisotno od februarja naprej in se konca sele s hladnimi dnevi.
Sama tudi uporabljam kombinacijo zdravil/kapljic/krem (za oci). V nekaj letih sem tudi opazila, da v casu senenega nahoda zelo pomaga, ce se izogibam doliceni hrani: jadode, jabolka, paradiznik, paprika, c – vitamin v cim manjsih moznih kolicinah…, pomaga seveda, da se takrat ne gibljem veliko na prostem predvsem v opoldanskih urah. Ciscenje stanovanja in zraka v njem tudi pripomore k boljsem pocutju.
Za vec informacij kdaj se pojavljajo alergeni pa lahko obisces se naslednje www strani:
(iz knijzice Ko zacveti – doc. dr. Mitja Košnik, dr. med. – Klinicni oddelek za pljucne bolezni in alergijo, Golnik)
http://www.cat.at/pollen
http://www.rzs-hm.si/lang.czs/napovedbioprognoza.html
http://www.sigov.si/ivz
drevesa:
jelsa – od januarja do aprila
breza – april
kostanj – julij
trave – od zacetka maja do konca julija
ambrozija, navadni pelin, tropotec, kislica – poleti in jeseni

lepo pomlad in zivljenje z rozami 😮))

New Report

Close