sem slaba mama?

Sem mamica 14 mesečne deklice, ki sem jo vpisala v vrtec (z uvajanjem začneva 14 dni). Čeprav sem stvari pretehtala , se vseeno slabo počutim kot mama, posebej po pripombah tašče in moje mame. In zakaj gre- sem nezaposlena, pred mesecem dipl. in začenjam istak službo. Čimbolj aktivno. In problem, ker z mojo šolo službo (brez izkušenj) precej težko dobiš, oponavadi iščejo min. pol leta, pa tudi do enega leta (ena sošolka še dalj). Jaz seveda močno upam, da bom službo dobila čimhitreje. V tem času pa bi rada naredila še kaj, kar že dolgo nisem. Dopoldan,. ko bi bila tamala po največ 7 ur v vrtcu , bi pač opravila delo doma, pisala prošnje, se udeležila tečajev jezika, pa še kaj kar si želim. popoldne pa bi bila spet vsa njena. Po eni starni si tega zelo želim, po drugi strani pa se slabo počutim, jker bom doma, tamalčka pa v jaslih. In to sta sedaj podkrepili še mama in tašča. Seveda, imata vse za povedat, a merkale nebi ( res je, da je mama še v službi, tašča ni). Kaj menite ve, kako bi ve ravnale v mojem primeru? Je res tako slabo, če naredim na ta način, in še sebi kaj privoščim ?

najbrz čakaš odgovore v smislu, da nisi slaba mama…. itak nisi, se mi pa porajajo vprašanja: kaj pa je to slaba mama?, ali je “cankarjanska mama” dobra mama? in konec koncev, ali je lahko mama, ki nič ne naredi zase dobra mama?
pa veliko sreče pri iskanju službe in privošči si čas zase…

Že s tem, ko si se to vprašala si si odgovorila. Prepričan sem, da delaš vse to za dobro družine in otroka saj se bo dolgoročno vse poplačalo. Se pravi ti DOBRA mama. To je mnenje nekoga , ki bo kmalu postal očka. Drži se.

Nikar se ne oziraj na to kaj bo rekla tašča, ker imajo itak vedno kaj za dodat. Če bi bila v tvoji situaciji bi naredila isto, aktivno bi iskala službo, in izkoristila vse tečaje, ki jih dobiš preko zavoda. Nikar ne misli, da si slaba mama, če si jo vpisala v vrtec, pa še nimaš službe- dobila jo boš, če si jo zares želiš, potem boš zadovoljna s sabo in takrat boš še boljša mama, ker boš zadovoljna s sabo in boš tudi ostalim še več dajala.
Verjamem, da ti bo uspelo,ker si to zaslužiš!

Draga moja!Nikar ne poslušaj mame,še manj pa taščo.Lahko je njim,ko so 4 mesece po porodu šle nazaj v službo,torej nazaj v življenje.Imaš pravico biti ženska,ne samo mama.Jasli niti niso tako slabe,saj otrok vidi,da obstaja še kaj drugega kot utrujena mama,ki cel dan čisti,kuha in lika-vse na brzino,ker so naši malčki zelo zahtevni.NISI slaba mama.

Nisi slaba mama. Vsaka mama bi rada najboljše za svojega otroka.
A napisat ti moram vseeno nekaj: za otroka je najboljše, da gre v vrtec po tretjem letu starosti. Če ga imaš možnost imeti doma, potem ga imej, oziroma, da ga čuva ena od babic ali pa kak sorodnik, ki mu zaupaš.
Če z moževo plačo dobro shajata, potem bi ti predlagala, da počakaš še leto in pol, preden jo vpišeš v vrtec. Mislim, da bo tako bolje za otroka. Prošnje lahko pišeš tudi med tem, ko spi.

Nisi slaba mama. Si mama, ki želi vse najboljše svojemu otročku. Če to ne bi bila bi ti bilo čisto vseeno in ga brez premisleka dala v jasli, tebe pa skrbi. Ti si lepo poišči službo naredi kaj zase popoldne, ko bosta skupaj pa vama bo še lepše saj bo otrok imel mamo ki bo zadovoljna sama s sabo. Če pa tašči in ostalim kaj ni prav pa naj ti na mesec nakažejo denar na račun in boš skrbela za svojega malčka. Ali pa naj ti ga ona čuva pa ga ne bo treba dajati nikamor. Sama sem dala sončka v jasli pri njegovih 13 mes. Sedaj dva meseca kasneje po prestalih prehladih pa ko mu omeniš, da gre v vrtec začne kar cviliti in mahati z rokicami od zadovoljstva. V vrtcu pa gre sam k vzgojiteljici pomaha mamici in to je to. Ko se vrenem iz službe sem res utrujena vendar ko ga vidim pozabim na vse.
Želim ti veliko sreče pri iskanju!

Ne sekiraj se! Mama in tašča bosta vedno imeli kaj za povedat. “Ko si bila pa ti majhna, je bilo pa tko pa tako.” Bla, bla, bla. Ti si se odločila kot se tebi zdi prav.
Enako sem naredila tudi jaz. Punčko sem dala v vrtec pa čeprav sem bila doma brez službe. Pa se je izkazalo, da sem naredila prav. Službo sem dobila čez pol leta. Kaj bi se zgodilo, če bi bil takrat otrok še doma? Ali bi dobila takrat mesto v vrtcu? Močno dvomim!
Če te bo tako pekla vest, pa pojdi po punčko takoj po kosilu.

Pa veliko sreče pri iskanju službe. Vztrajaj!

Nisi slaba mama!!! Jaz sem morala našga malčka dat v jasli z 10.5 meseci. Na začetku je bilo hudo za oba, sedaj pa vidim, da gre rad v vrtec. Ima družbo- vrstnike in ne samo utrujene mame…. Verjamem pa da ti bo uspelo. Pripombe pa bodo tak vedno. Tudi če ne bi tako naredila. Tista pa ki je napisala, da je najbolje dati otroka po 3 letu, pa se moti. Takrat je še huje za otroka, ker je navajen na mamo in babice….. Tako vsaj vidim reakcije otrok v vrtcu septembra ko pridejo novi!!!!!

Če bo otrok zdrav ni nobenih probelemov z vrtcem. Naš je bil prvo leto doma, nobenih problemov, 1x bolan. Zdaj od 1.septembra je v vrtcu, skupaj je bil največ 3 dni. Zdaj imamo že 3 antibiotik odkar je v vrtcu. Najprej dobi nahod, kašelj, potem pa vneto grlo. Prej nobenih problemov. Če bo veliko bolan, nikar ne vztrajaj!

Človek je tam, kjer je nejgovo srce oz. ljubezen, pa naj ljudje govorijo kar hočejo.
Sejmo ljubezen

Vsekakor te podpiram pri tvoji odločitvi. Mame in tašče pa so tako ali tako vedno prepametne. Poskušaj jim razložiti pluse zakaj gre v vrtec in da ji bo tam prav lepo one pa jo bodo lahko mirkale kadar bo bolna ali imela kakšen dan “dopusta”.
Tudi mi mame rabimo čas za sebe, da se odpočijemo, naredimo kaj zase da smo spet lahko polne energije ko pridejo naši navihančki domov.

veš kaj, moje mnenje pa je, da bo prvo leto tvoj otrok itak več doma kot v vrtcu, ponavadi so non-stop bolni… in ti boš lahko z njim, to je že danes velik privilegij.

o dobrih mamah nima smisla diskutirati, če mene vprašaš, tu na forumu ni slabih mam !!!!

babice in tašče ne poslušaj, naredi tako, kot misliš da je prav zate in za tvojega otroka in družino.
LP

Čisto prav si se odločila. Pa tudi po hčerko greš lahko malo prej kot po 8-9 urah, tako da nikakor ne imet slabe vesti.
Pri iskanju službe pa ti priporočam, da se kar osebno pojaviš na mestih, kjer bi te utegnilo delo zanimati in pišeš samo prošenj (te ponavadi sploh ne pridejo do pravih oseb)-preverjeno deluje!
Lep pozdrav in veliko uspeha pri uvajanju v vrtec in iskanju službe

Vprašanje je retorično, ker je odgovor jasen: nisi slaba mama, popolnoma normalna si. Saj ne gre zato, da bi si samo zase kaj privoščila, medtem ko bo otrok v vrtcu, počela boš stvari, ki so nujne. A ni pohvalno, da si diplomirala ob dojenčku? Zdaj pa je seveda nujno, da čimprej najdeš službo. Vsi pa vemo, kako težko je to dandanašnji. Z mamami in taščami je pa tako: zdaj imata pripombe glede jasli, če bi bila pa z otročkom doma, bi pa komentirali, da nisi v službi ali kaj podobnega. Torej: le pogumno se spopadi z uvajanjem v vrtec, potem pa z iskanjem službe. Želim ti veliko sreče!

Mogoče ti je že katera predlagala, nisem uspela prebrati vseh. Pa poskusi zaenkrat s polovičnim varstvom (4 ure ), kot ti je bzz rekla, bo verjetno od začetka dosti bolna in ti ne bo potrebno skrbeti zaradi bolniških izostankov, potem boš pa tako že službo našla in se bo vse uštimalo.
LP

Kaj pa če že po enem mesecu dobiš službo? Boš potem na hitrico iskala varstvo? Bo takrat tašča tudi pametne, čeprav ni v službi in bi lahko pazila?

Definitivno nisi slaba mama, če hočeš v življenju storiti nekaj tudi zase. Če boš dopoldan storila nekaj zase, boš popoldan z malo sproščena in zadovoljna in to je največ kar ji lahko daš.

Ne oziraj se na pripombe in naredi kakor ti veleva srce.

Ne bom rekla, da si slaba mama, ker to meni pomeni vse kaj drugega. Te pa ne razumem. Jaz nikoli ne bi dala tako majhnega otročka v vrtec, če bi bila jaz doma. Prošnje lahko pišeš tudi popoldne, pa jezikovni tečaji so tudi popoldne.

Veliko je vredno, da se ti zjutraj ne bo mudilo in se bosta lahko počasi in mirno odpravili v vrtec .
Če bo zbolela, bo lahko doma tudi kak dan več in se bo res pozdravila (moje mnenje je, da se otroci ne pozdravijo do konca-v vrtec pridejo takoj, ko pade vročina, nekateri celo z antibiotiki, imunski sistem je oslabljen in hitro spet zbolijo).
Ti boš lahko naredila v dopoldanskem času kaj zase, šla po opravkih, aktivno iskala službo.
Tvoja situacija je zame skoraj idealna (pišem iz svoje izkušnje) za uspešen začetek novega življenjskega obdobja v družini. In vstop otroka v jasli to gotovo je.

Kar pogumno in uživajte!

Lep pozdrav,

Natalija

Jaz se vseeno strinjam s taščo in mamo, sem vzgojiteljica in zagovarjam stališče da je otrok vsaj do 2, 3 leta doma če se da. Ko sem bila noseča sem se že dogovorila z mamo da jo bo po končani por. imela ona. Verjemi da sem morala marsikaj pretrpeti, potrpeti pa mislim da se je splačalo. Jaz se pač nebi mogla sprijazniti da je moja mala še skoraj dojenček v rokah tujega človeka, kjer jih je poleg moje še 15!!! Pri tej starosti otrok potrebuje toplino, nežnost, ki pa jo v vrtcu zaradi številčnosti ne more dobiti. Razumem in sočustvujem z mamami ki se vrnejo v službo in nimajo drugega varstva… ti pa si doma. Na tvojem mestu bi v času iskanja službe, tečajev, otroka dala v varstvo tašči, mami… Sicer boš pa videla da bo mala itak skoz doma, ker otroci( dojenčki) v vrtcu poberejo vse bolezni. Tako, to je moje mnenje, vsaka mama pa potrebuje čas zase-s tem se strinjam, vendar ga izkoristi takrat ko ti nekdo lahko popazi malo…

New Report

Close