Sem samo ljubosumna?
Pozdravljeni!
S partnerjem sva skupaj že 3,5 let, skupaj pa živiva 2 leti. Ni vedno rožnato, a nama je lepo. In kje je problem?! Kadar kam greva in sreča prijatelje, me sicer predstavi, a potem gre debata čisto mimo mene, kot da me ni. Pogovrjata se o bivših sošolcih, ki jih ne poznam, o današnji tehniki, ki je obvladam…pač vedno imajo takšen pogovor (in vedno ga načne moj partner) o stvareh, o katerih ve, da nimam pojma, da ne vem za kaj se gre… in izpadem kot odvečna, kot da me ni. Podobno mi gre na jetra, da ko prideva v trgovino in je za blagajno lepa punca, da se začne spogledovati z njo. Sploh ne pogleda po trgovini kje imajo stvar, ki jo iščeva, ampak gre do nje, da mu ona razkaže…in potem jo vpraša v stilu…a vam fant pa tega nič ne kupi, da pove ali ima fanta ali ga nima, pa reče tko lepa pa sama?! Ali pa reče-a strojnika dobim zraven?! In ta čas ko on dobesedno osvaja prodajalko mene čisto ignorira in se mi zdi, kot da me ima za malo sestrico, ki jo je pelja na sladoled in se mimogrede vstavita v trgovini, ker pač ne kadi in jo ne more poslati po cigarete. Dostikart sem mu to že namignila, nekaj dni nazaj pa sem mu to kar sem vam napisala povedala tudi njemu, pa pravi da sem paranoična in da to ni res.
A je takšen človek sposoben biti zvest? Ali pa me res grabi samo paranoja, ljubosumje?! Moram pa reči, da je drugače zelo pozoren do mene in mi včasih kar tako kupi kakšno vrtnico, da mi pove da me ima rad in da je cel dan mislil name. Ne vem ali je res samo moja krivda in vidim preveč in si preveč domišljam ali pa se me partner v družbi namenoma izogiba oz. celo sramuje?
Hvala za kakršenkoli nasvet, mnenje.
Lep pozdrav!
a_p
Ne, nisi paranoična. Čisto normalna ženska si, ki pričakuje od partnerja čisto normalne stvari, med katere ne spadajo njegovo sluzavo ‘osvajanje’ prodajalk ( s tem negira tebe kot žensko), očitno ignoriranje pred drugimi in podobne nevljudnosti. Če tvoj tip potrebuje toliko samodokazovanja pred drugimi ( kar seveda pomeni, da ni pretirano samozavesten, čeprav hoče tako delovati), bi lahko bil vsaj toliko obziren, da takih ekshibicij ne bi izvajal vpričo tebe, saj izpade nastopaško in primitivno.
Če si mu svoje pomisleke in slabe občutke razložila in ni reagiral na to, da te tako njegovo vedenje prizadene, pomeni, da te le nima tako zelo rad, saj se na tvoje občutke požvižga. Tista vrtnica tega ne more odtehtati.
Sploh pa je izredno podlo od njega, če tvojo reakcijo ( ki je popolnoma normalna) označi kot ljubosumnost.
Vprašaj ga, kako bi se počutil on, če bi se ti obnašala na njegov način.
Ali pa poskusi in preveri njegovo reakcijo.
Če te pa s svojim vedenjem ne bo nehal poniževati in se mu bo še naprej zdelo to v redu, bi jaz na tvojem mestu začela dvomiti o smiselnosti vajine zveze in bi si poiskala koga, ki bi me spoštoval kot žensko in kot človeka.
po moje je pa domišljav in če bi imell kako drugačno punco(beri da bi znala zaropotat)ne bi počel vsega tega.Ne pravim pa da je problem v tebi ampak njemu,če ne drugače mu vrni,počni ti enako,ne se imet za ubogo žrtev,ko srečaš prijateljice,govori o stvareh ki se ga ne tičejo.Tako najbolj vidijo kaj je narobe,sicer ne bo opazil ampak bo “zapostavljen” .
Če bi se moj takole obnašal v trgovini pred mano,bi mu trda predla,pa ne da sem ljubosumna ali posesivna,naj to počne ko meni ni zraven.
LP
Zdravo!
Obnašanje tvojega partnerja je višek nesramnosti in ingnonce. Ne obravnava te kot enakovredno partnerico in s takim načinom, kot ga ima, te ponižuje. To veš in čutiš tudi sama, vendar ti ni povsem jasno za kaj gre, ker ti meče pesek v oči s svojo občasno pozornostjo in prijaznostjo.
Ne, nisi ljubosumna ampak čustveno prizadeta. Tvoj partner je en velik petelin, ki ti mora vedno in povsod dokazovati, da je glavni. V resnici ima verjetno komplekse manjvrednosti, zato te mora poniževati in podcenjevati, ker s tem zdravi svoje frustracije. Če te še ne vara, te pa prav gotovo bo, ker kaže tipične znake kurbirja. Namreč, to kar opisuješ zelo dobro poznam.
Pozdrav!
Meni tudi to ne bi bilo všeč. Malo več spoštovanja do svoje ženske bi pa vseeno lahko pokazal. Ne vem, zakaj ima potrebo po tem, da ugaja drugim ženskam. A ga to dela bolj samozavestnega ali pa pomembnega? Na mal čudn način svoj ego polni.
Ne vem, kaj naj ti predlagam. Mogoče to, da ga vprašaš, zakaj ima potrebo po tem. A se pol mogoče bolje počuti?
LP
Odgovora na to vprašanje ti na tem forumu ne more dati nihče…… lahko pa ti ga da fant ali pa si odgovoriš sama.
Ker praviš da si mu omenila svoj problem in ga je z odgovorom zanikal in na nek način ignoriral, saj svoje obnašanje ne spremeni pa ti lahko rečem da v vajinem odnosu nekaj ne štima…..
Komunikacija v odnosu je zelo pomembna, in dva ki se imata rada, se spoštujeta in si zaupata se vedno poslušata, pogovorita o preblemu in problem tudi rešita. Pri tebi je problem da te moti ker se fant v svoji družbi pogovarja samo o tehniki in starih dogodivščinah (ko te še ni poznal)…. kaj pa v tvoji družbi…. z tvojimi prijatelji in prijateljicami????? Skupaj si izbirajta družbo ki bo ustrezala obema…. s svojimi prijatelji pa ga občasno pusti samega, da se z njimi pogovori o stvareh ki ti niso zanimive in znane….
Kar se pa tiče prodajalk, morda se samo postavlja pred tabo, ali pa je človek ki išče avanturo na vsakem koraku….. To se mi zdi v vsakem primeru slabo, zato ti predlagam da mu jasno poveš kaj te moti, kaj se ti zdi sprejemljivo in kaj ne, potem pa sprejmita kompromis kako naprej. Če ne bo upošteval tvojih želja in pričakovanj potem pomeni da te ne spoštuje, da te nima dovolj rad. Od tebe pa je odvisno kaj v življenju želiš….
Srečno…
Odgovor gospe Alenke mocno zanima tudi mene. Prva opisana tezava je namrec identicna moji. Kadarkoli sva skupaj v njegovi druzbi se enostavno pogovarjajo mimo mene. Kot da sem luft. Govorijo o jadranju s katerim se ne ukvarjam in se mi ne sanja o vseh njihovih strokovnih in/ali pogovornih izrazih za dele barke, obrate, postopke, o skupnih znancih in njihovih partnerjih, katere v vecini nisem niti se videla v zivljenju, o programiranju, ki je jasno svetlobna leta nad mojim poznavanjem racunalnika… In ni problem v tem, da ostala druzba ne bi vedela, da se te reci ne ticejo mene.
In ne bi se cudila, ce bi bili vse to ljudje, ki bi bili “foh idioti”, ki ne bi poznali nicesar drugega v zivljenju. A ravno nasprotno! Vsi so razgledani, izobrazeni, duhoviti, a nikoli v moji druzbi. Moj partner pravi, da se ne znam prilagoditi in malo potrpeti in da pricakujem prevec, ce mislim da se bodo njegovi prijatelji, ki so meni zaenkrat le znanci, prilagajali meni. On pa pravi da tudi nima namena na silo spreminjati debate, ce spontano nanese na teme, ki so meni tuje.
Jaz se zavedam, da mu ta druzba (oz. druzbe) veliko pomenijo in da nima smisla karkoli prepovedovati oz. omejevati. Tako bi se izkljucila iz velikega in pomembnega dela njegovega zivljenja, ce zdaj iz trme, uzaljenosti ali prizadetosti ne bi vec hotela z njim (ker – roko na srce – vedno sem povabljena zraven). Po drugi strani pa se tam dolgocasim in se pocutim spregledano in celo ignorirano, on pa je prizadet ker nimam nobenega interesa do spoznavanja tega dela njegovega zivljenja in ker mu delam tezave, namesto da bi veselo sprejela, da me na nek (zame sicer cuden) nacin zeli vkljuciti tudi v svojo druzbo. Da povzamem… On bi me rad pogosto in povsod imel zraven sebe, a vendar ne bi naredil prakticno nic, da bi se tam pocutila dobrodoslo in sprejeto.
Kaksno je torej vase mnenje?
Lep pozdravcek,
Masha
P.S. Ocitno bi bilo dobro da sem z majhnim zadovoljna, ker vsaj s prodajalkami na flirta tako ocitno. :(((
Ne, ne domišljaš si! to pa ni ravnanje, ki bi pritikalo (zaljubljenemu) parnetju. Sori, ampak to je zame žaljenje…vpričo tebe pecat drugo!Me zanima, kako bi on reagiral, če bi mu začela vračati z isto mero! Če je tak, potem bi bila jaz ob vsaki njegovi vrtnici še bolj paranoična ( v stilu, kaj pa je naredil, da se mi mora dobrikat).
samo moje mnenje ….
Če nekdo povabi prijatelja ali prijateljico na kakšno zabavo, bi bilo skrajno nesramno, da bi se obnašal do njega/nje tako kot to počne tvoj partner. Kaj šele, da ti to dela tvoj najbližji. To je popolnoma nesprejemljivo. Temeljito in jasno se pogovori z njim o teh stvareh. Skoraj prepričan pa sem, da s takim človekom, ki je pravzaprav zelo žaljiv do tebe nima nobenega smisla nadaljevati skupno življenje. Najdi si človeka, ki te bo spoštoval.
Janez
Masha ti sama veš kaj tvojemu partnerju največ pomeni in če se on s prijatelji pogovarja o jadranju in je tebi tečno, pa najdi kolegico v družbi in se pogovarjata … Ne morete pričakovati da bo fant nenehno skrbel za vas – saj ste samostojne osebe. Poglej tudi v moji družbi so moški pravi fanatiki smučanja in ko se dobijo skupaj lahko ure in ure govorijo o smučanju – mene to mogoče zanima 15 min potem pa mi je tečno, zato vedno pokličem še kakšno njihovo partnerko da gre zraven In medtem ko moški govorijo o smučanju midve veselo čvekave in se imamo prav fino.
Na začetku veze je tudi mene motilo, ker se mi ni nenehno posvečal, potem pa sem ugotovila, da sem premalo samozavestna.
Masha preseneti partnerja in bodi malo bolj samozavestna in pusti mu da malo sam zadiha. Tudi ti se boš počutila da zopet opravljaš s svojimi življenjem in ne da te nese tok.
Obilo uspehov in najdi si kakšen konjiček.
Draga dejstvo* (sklepam, da si zenskega spola)!
Najprej hvala za odgovor in namenjen trud in lepe misli. 😉 Naj podam se kaksno pojasnilo, da bo morda malcek bolj jasno in mi z vaso pomocjo uspe zvedeti se kaj o sebi.
Jaz svoje hobije imam. Ze od malih nog recimo plesem in ob tem neizmerno uzivam. Moj partner gre vcasih z mano na zur, ceprav sploh ne plese, ampak lahko uziva vsaj v tem kar vidi, ker je ples konec koncev “performing art” in je zanimivo, tudi ce se sam ne udejstvujes. Tako kot ne rabis slikati, da bi cenil sliko in skladati, da bi uzival v simfoniji. Jaz v pogledu na jadranje tezko uzivam, ker ga ne razumem in imam obcutek, da sem v 5 minutah videla vse in se samo se ponavlja.
Poleg tega je z mojo plesno druzbo tako, da se mi zdi da ga je mnogo bolj sprejela kot mene njegova. Njegova druzba mene zgolj tolerira poleg, ne pa sprejema. V moji druzbi je ljudi zanimalo kaj on pocne, kaj misli, s cim se ukvarja itd. Vprasajo ga za mnenje, pogovarjamo se o splosnih temah, kjer vsak lahko sodeluje in izrazi svoje mnenje (so torej mnogo bolj siroko usmerjeni), tam pa se vrtijo vedno ene in iste teme. Sodelujem tudi v drustvu, kjer se ogromno druzimo, hodimo na aktivnosti in tudi ta druzba je zelo siroka, druzi nas enostavno veselje do druzenja, spoznavanja novih ljudi, kvalitetnih debat na miljon in eno temo, ne pa samo ena in edina ozka stvar.
No, pa dovolj jadikovanja. :))) Moja najvecja tezava je v tem, da ce grem zraven meni ni prijetno, ce pa ne grem zraven pa njemu to ni prav. 🙁 In gre za to, da grem jaz plesat mogoce en vecer na 14 dni, on pa cca. polovico vikendov na leto in to od petka takoj po sluzbi, do nedelje pozno zvecer. Tako potem dejansko precej malo casa ostane nama, ce se jaz ne uspem “pod prisilo” vkljuciti v njegovo druzbo. In to mi zaenkrat se ni uspelo… :(((
Hvalezna bom se za kak odgovor, ce se komu da napisati se misel ali dve.
LP,
Masha