Sem jaz nora ali …

Full me razpizdi ker mi starši non stop govorijo, da imam jaz več denarja kot oni. Ne vem od kod bi ga naj imela. Študiram, živim na svojem, plačujem vse sama oz. s fantom plus tega pa še hodim delat ob vikendih. Od staršev nisem dobila niti tolarja od kar sem se odselila od doma, ko sem bila stara 18 let. Pa sej niti prej ni bilo boljše, ko sem bila še doma.
Pravo nasprotje sta brata, eden je že spustil korenine doma, ker mu gre preveč lepo. En brat je pustil službo ker je mislil, da mu bo kolega zrihtal službo drugje. Zdaj je lepo že 2 meseca tipček doma in ima zimsko spanje. Kadi na fotrov račun, foter mu plačuje tel. račune, …
Danes kličem domov po dolgem času, ker če bi mene mogel kdo kaj klicat bi ga preveč stalo. Mati bi se pogovarjala 3 ure ker nima kaj drugega za delat edino nergat ve. Pove da je brat dobil službo in da je dva dni delal, danes pa je doma ker ubogega revčka roka boli in ni navajen delat (ker je bil 2 meseca doma). UBOGI!!
Zmenjeni smo bili da je otr. dodatek moj, ker itak ne živim doma. In seveda ker brat ni delal že dva meseca nisem dobila denarja. Nihče ni vprašal, kako bom plačala račune, najemnino, … Mi bojo dali ko bodo meli. Fajn ne? Super starši!?!
Sram me je res kakšni so, sram kot ne vem kaj!! Fantove starše bolj skrbi za mene, me sprašujejo če kaj rabim da mi bodo dali…
Na mesec si dajem po nekaj jurijev na stran, da si čez nekaj mesecev lahko kaj kupim. Potem pa mi moji pametni starši rečejo da imam več denarja. Ko pa povem kak dolgo sem šparal za kaj te pa je odgovor “ja danes ni lahko”.
Res ne vem ali sem jaz tak dlakocepna, pa mislim da bi mogli starši bolj skrbet za svoje otroke tudi če so že polnoletni, ali kaj? Jaz sploh ne vem kak se naj do njih obnašam, kaj se naj pogovarjam, kaj naj rečem. Ker vedno jaz izpadem fina pa ne vem kaj še? Res ne vem ali je ves svet že tak nor ali pa sem jaz nora!?!

Žal ne boš slišala (prebrala) odgovora, ki ga želiš.

Polnoletna si, poskrbi zase in zaživi svoje življenje.

Ne trdim, da imajo staši prav, toda njihova dolžnost NI skrbeti zate (si polnoletna).
Ni lepo od njih, da zadržujejo otroški dodatek, če si bila dogovorjena drugače, toda v tem primeru se boš morala z njimi pogovoriti.

Vseeno trdim, da NI NJIHOVA DOLŽNOST POSKRBETI ZA POLNOLETNEGA OTROKA.

Tudi niso dolžni skrbeti za tvojega nezaposlenega brata (če je polnoleten). NJIHOVA DOLŽNOST je, da ga spokajo delat, ker mu v nasprotnem primeru delajo levjo uslugo. Če se bo to nadaljevalo, ga bodo imeli vse življenje na grbi.
Sami se morajo vprašati, kam jih bo pripeljal ta način potuhe tvojima bratoma.

Saj ni problema, če živita doma. Samo prispevata naj v skupnost, pa bo lažje.

Danes je morda težko najti službo. Najti DELO pa ni problem.

Nataša

No ni čisto tako,

Poglej zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, če se prav spomnim, so te dolžni preživljat tudi v času rednega študija vendar najdlje do mislim, da 16. leta…..

Ne trdim, da bi me mogli preživljati oni in nikoli nisem tega trdila. Na živce mi gredo ker mi non stop jamrajo kak je njim težko jaz pa da imam življenje takšno kot v pravljici. Vem, da sem polnoletna in sem tudi hotela skrbeti zase, ne pa jih izkoriščat tak kot to dela moj brat. Redno študiram, preživljam se sama, delam, ne vem kaj si hotela povedat da najti dela ni problem. Torej ko boš ti imela otroka ali ga imaš, ko bo polnoleten se ti bo jebalo kaj se dogaja z njim ali kaj bi mi rada povedla. Več kot delat ne morem ali pa se po tvojem tudi naj raztrgam!!

Hotela sem samo rečti da jamrajo, da enkrat pravijo da ga bodo vrgli iz stanovanja, drugič govorijo da je bogi. In da se sami smilijo sebi. Jaz ne kadim, ne pijem kave, ker si tega ne morem privošit. Če je kje kakšen roj. dan takoj letijo in je takoj denar za to.

Preberi pa si še tole:

Mnenje CSD Ljubljana Šiška glede obveznosti preživljanja polnoletnih oseb (Splošno)

Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerij (Ur. L. RS št. 14/89- prečiščeno besedilo) v prvem odstavku 123. člena določa, da so starši dolžni svoje otroke preživljati tudi po doseženi polnoletnosti, če se redno šolajo. Redno šolanje pomeni šolanje po končani gimnaziji na višji ali visoki šoli do pridobitve poklica. Kot redno šolanje se šteje šolanje na višji ali visoki stopnji, čeprav se je otrok s srednješolsko izobrazbo usposobil za delo, predvsem če gre za pridobivanje kvalifikacij sorodnih poklicev.
Podiplomski študij nima narave rednega šolanja (zbirka sodnih odločb, zakonska zveza in družinska razmerja , Bonex založba d.o.o., Ljubljana 1998, str. 121)
Dolžnost staršev je, da preživljajo svojega polnoletnega otroka do izteka rednega šolanja, ki se presoja po tem ali otrok redno opravlja izpite in izpolnjuje študijske obveznosti na fakulteti, na kateri si bo pridobil oziroma izpopolnil poklic do 26 leta starosti otroka – študenta, študij medicine npr. traja tudi dalj časa, se je udomačilo prepričanje , da traja tudi obveznost staršev preživljanja otrok do 26 leta starosti otroka-študenta. Temu pa ni tako, dolžnost preživljanja staršev preneha, če študent redno ne opravlja svojih študijskih obveznosti, ko zaključi redno šolanje na fakulteti / tudi pred 26 letom starosti) ali če zaključi redno šolanje iz opravičljivih razlogov kasneje, vendar po sodni praksi najkasneje do 27 leta starosti.
Pri dolžnosti preživljanja polnoletnih otrok, ki se redno šolajo, pa ne smemo prezreti, da če starši nimajo zadostnih sredstev, polnoletni otroci ne morejo zahtevati preživljanja, pa če so še tako sposobni za šolanje. O zmožnosti staršev za preživljanje otrok odloča sodišče.
Zakon o visokem šolstvu ( Ur. L. RS št. 67/93) v 65. členu določa, da je študent oseba , ki se vpiše na visokošolski zavod na podlagi razpisa za vpis in se izobražuje po dodiplomskem ali podiplomskem študijskem programu . Status študenta se izkazuje s študentsko izkaznico. V zadnjem odstavku 33 .člena zakon določa, da se študijski programi izvajajo kot redni študij, kadar narava študijskega programa to dopušča, pa tudi kot izredni študij. Zakon torej ne ločuje študentov na redne in izredne, ampak imajo vsi status študenta, razlika je zgolj v študijskem programu.
Torej status rednega študenta imajo študentje,ki so redno vpisani na visokošolski zavod in se izobražujejo po dodiplomskem programu kot izrednem študiju, v kolikor niso v delovnem razmerju ali prijavljeni kot brezposelni na zavodu za zaposlovanje, jim pripada pravica do preživljanja po 123. členu Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerij. Polnoletni preživninski upravičenci so dolžni centre za socialno delo (CSD) in starše (preživninske zavezance) obveščati glede urejenega rednega statusa študenta. CSD vodi evidenco preživninskih upravičencev do dopolnjenega 26 leta starosti študenta (na podlagi predhodno prejetih potrdil o šolanju za tekoče šolsko leto, ki traja (npr. od 1.10.2002 do 30.09.2003).
Pojem rednega šolanja (revija Pravna praksa -21.1. , str. 16, dr. Andrej Berder) vsebuje inplicitno zahtevo po neprekinjenem toku šolanja . Z doseženo polnoletnostjo je namreč otrok sposoben in dolžan sam skrbeti zase in v tem okviru tudi za svoj materialni položaj. Dolžnost staršev , skrbeti za otroka in ga zastopati , s polnoletnostjo ugasne, razen v zakonu posebej določenih primerih, med katere v okviru obveze preživljanja uvrščamo tudi redno šolanje.
S tistim trenutkom, ko je polnoletni otrok prekinil redno šolanje, se je spremenila pravna situacija in je prenehala obveza staršev do njegovega preživljanja. S tem trenutkom je nastala nova pravna situacija oziroma nov pravni položaj in je vrnitev v stari pravni položaj izključena.
Z navedenim stališčem pravne prakse se zavzema za absolutno restriktivno tolmačenje dolžnosti v pravici oziroma restriktivno tolmačenje dolžnostnega upravičenja.
V primeru, da otrok po polnoletnosti zlorablja svojo pravico do preživljanja na tak način , da se s tem namenom prepisuje z ene izobraževalne institucije na drugo, pri tem pa ves čas ohranja status rednega študenta, je mnenje pravne prakse, da ni več upravičen do preživljanja, vendar pa je potrebno to njegovo zlorabo dokazati v ustreznem sodnem postopku s tožbo za prenehanje plačevanja preživnine.

Pripravil: Rožle Podboršek, univ dipl. pravnik

No, saj si sama prišla do podatkov, do kdaj morajo starši preživljati svoje otroke.

Tole sprintaj in daj svojim staršem in bratu v domače branje.

Seveda, če jim bo potegnilo…..

Z zgornjim pisanjem sem hotela povedati, da moraš sama spregledati in se (če je stanje na žalost takšno kot je)umakniti iz finančnih težav svoje družine.

Svoj denar zaslužiš sama in tega ti nihče ne more vzeti. Na žalost so ti vzeli tisto, za kar ste bili dogovorjeni (otroški dodatek). In to na račun brezposelnega in lenega brata.

Še predobro poznam tvojo situacijo. Pri nas doma smo se pred nekaj letu komaj spravili ven iz podobne situacije, kot je pri tebi (le da je šlo za mojega, takrat 45 letnega brata – brez službe in brez delovne dobe…).
Ravno tako, kot ti, sem se trudila staršem dopovedati, da zadeva ni OK in da ne bo šlo tako večno.
K sreči, jima je (po ponovni zahtevi brata da morata skrbeti zanj, ker je njun otrok…) počil film in sta ga postavila pred dejstvo.

Priznam, bilo je zelo hudo, še danes mamo in očeta boli srce (saj je njun sin), toda vsi lažje živimo.

Srečno in upam, da se bo situacija kmalu rešila…

Nataša

Do 26.leta. Najbrž je bil pri tebi tiskarski škrat pa si napisala 16, mislila pa 26.
z.

Kot praviš, si se odselila pri osaemnajstih, da si se “osvobodila” jarma sovjih staršev. Hotela si biti samostojna. Zakaj se zdaj pritožuješ, če so Ti starši omogočili izkusiti samosotjnost?

Kot, da berem svojo zgodbo. Tudi meni niso dajali denarja v srednji šoli (niti za malico!), ko pa sem se kot študentka odselila in delala preko študenta vsak dan in še ob vikendih (petek, sobota), pa sem imela naenkrat več denarja kot starši…. Pa, ja! Sploh mama mi je vedno hotela vzbuditi nek občutek krivde.
Ne daj se, jaz jima kar povem, da jima nisem nič dolžna, sploh pa ne polagati računov, saj je moj denar!

Relika, nikjer ne piše, da starši niso dolžni vzdrževati otroka po tem, ko se odseli. Povsod je govora samo o rednem šolanju.

Talija, tvoj denar je tvoj denar. Ne pusti si zbujat slabe vesti. Denar tvojih staršev je pa njihov denar. In lahko delajo z njim, kar hočejo. Enako kot ti s svojim. Pa če ga mečejo skozi okno ali pa lepijo na steno, te to ne sme zanimat.

Res je, da bi ti (po zakonu!) morali zdaj, dokler še študiraš, nekaj primakniti. Ampak če so zadeve take, kot praviš, te bo verjetno stalo manj truda in živcev, da si še kak tolar prislužiš. Čimprej se navadi potegniti črto. S starši se lahko pogovarjaš o vremenu, o rožah, o španskih nadaljevankah. O denarju in zasebnih stvareh pa ne. Pika. Sama ne načenjaj takih pogovorov, če začne mama, jo ( po možnosti vljudno) prekini. Sčasoma se boste vsi navadili.

NatašaH,

pa še kako so starši dolžni skrbeti zanjo.
In, ja, JE njihova dolžnost skrbeti zanjo. Sicer pa je talija sama “prilepila” mnenje centra za socialno delo. STARŠI so DOLŽNI skrbeti za POLNOLETNEGA otroka, če se ta redno šola.

Včasih je dobro kaj prebrati (v tem primeru ZZZDR, ali pa mogoče učbenik za družinsko pravo – btw. mislim, da je dokaj dober od dr. Geč-Koroščeve) in šele potem trditi neke zadeve s tega področja.
Pa brez zamere!

Lp,

Nataša (ena druga)

P.S. Verjetno pa talijinim staršem res ne bo potegnilo, tudi če jim bo dala za prebrat to zadevo.

Pojdi na socialno in se pozanimaj, če je možno da tebi nakazujejo otroški dodatek. Saj je res neumno, da ga porabijo za tvoja brata, ki ju niso dolžni preživljati. Mislim, da bi ti moralo pripadati še kaj-morda preživnina ali kaj podobnega-od staršev seveda. Naj te ne bo sram, s tabo ni nič narobe.
Verjetno si bila že od otroštva zapostavljena na račun svojih bratov in si se zato morala vedno dokazovati. Poznam take primere, kjer starši mislijo, da je en otrok več vreden od drugega, ponavadi zaradi spola, pa tudi ne vedno. Zanimivo je, da stem svojim ljubljenčkom delajo slabo uslugo, ker le ti nikoli ne odrastejo, naučijo se le spretno izkoriščati svoj položaj.
Poskusi sprejeti njihove odnose takšne kot so. Za sebe pa le poskrbi tudi s finančne plati, kajti starši so po svojih zmožnostih dolžni preživljati svoje otroke, ki se redno šolajo.
Želim ti vso srečo!

Hvala lepa vsem za odgovore.

Včasih sem že res mislila da sem jaz nora, ker vem da je veliko takšnih primerov po vsej Sloveniji. Jaz upam, da nikoli ne bom takšna kot so moji starši. Ne vem za kaj sploh nekateri starši imajo otroke če jih ne morejo preživljat. Ko se ta stavek kdaj omenila doma, mi je bilo vedno rečeno “saj pa ne veš kaj bo čez 10 let”.
Že ko sem fila še full mala sem čutila da sem drugačna od njih in sem si včasih mislila da sem posvojena. Butasto ampak res.
Z našo familijo se zdaj slišim samo nekajkrat letno, obiskat jih grem tudi zelo malokrat … Dosti boljše se počutim nisem več živčna, ker doma sem zgoraj živčni zlom doživela. Če si se hotel kaj pogovorit z njim je bilo kot da steni govoriš. Po mojem si zdaj mislijo da sem važna, vzvišena, ker imam svojo “luknjo” (tak pravi moj foter stanovanju).
Ampak bo že moralo bit! Če bi jim pokazala, da me morajo preživljat dokler se redno šolam, bi odgovor ziher bil “ja pa kaj še, kdo pa je meni dajal”.
Tak da raje pustim vse na miru!

Včeraj sem bila pač spet slabe volje in sem hotela slišat kaj si drugi mislite o tem. Ko sva se z mamo pogovarjali skoraj 20 min, mi je razlagala kak od ene kolegice hčerka hodi v prvi letnik,… mene pa nikoli ne vpraša kako mi gre in mi je pač hudo. Ampak se že navajam na to. Res je da sem se mogla sama veliko bolj dokazovati doma, delati vse medtem ko sta brata ležala na kavču ali pa jih sploh ni bilo doma.

Hvala lepa še enkrat vsem za odgovore!!

Ja, otroci se obesijo samo na to, da so jih starši dolžni vzdrževati. Lahko se je iti samostojnost, če ti nekdo drug plačuje vse stroške.

Talija, nujno sama vloži prošnjo za otroški dodatek. Do njega si upravičena ti, ne tvoji starši, ker živiš drugje kot oni. Telefoniraj na vsaj dva centra za socialno delo. Ne zato, ker bi drugače tolmačili, ampak ker boš izvedela o isti stvari od dveh drugih ljudi, od vsakega na svoj način. Ne čakaj!

Narediti boš moral to, kot sem naredil jaz.

Domov pojdi samo na obisk, za velike praznike. Nekaj časa ti bo hudo, starši so starši in bratje bratje. Radi jih imamo, pa čeprav so še tako “čudni”.

Potem bodo pa sčasoma veseli tvojih obiskov in kar naenkrat se bo zgodilo, da te bodo začeli ceniti.

To se je meni zgodilo in nastal je srečen konec.

Po zakonu morajo starši vzdrževati otroke do 26 leta, če imajo status študenta! Talija, mislim, da nisi neupravičeno jezna na svoje starše, mislim, da bi ti lahko malo pomagali, če pridno študiraš. jaz svojemu otroku vsekakor bom!

Tudi jaz imam podobno zgodbo,samo meni moji ne rečejo da imam več denarja.Mene moti to,da moja dva že več let ne plačujeta nobenih stroškov iz stanovanja-2 sobno v bloku,sta lastnika vsak pol.Imata ful dosti dolgov,npr.elektrika 800.000,tisoč,pol še obratovalni stroški,pa plin,ogrevanje,vse kaj je možno,tak da je skupaj že ful ogromen znesek.Jaz imam 2 otroka,pa sem že več let podnajemnica,se mi zdi da se vsako leto selimo,kar je zelo naporno.Škoda mi je stanovanja,ki ga bosta moja dva zgubila na tak račun,ker je stvar že tak daleč,da bojo enkrat prodali stanovanje na dražbi da se poplačajo dolgovi,in jaz ne bom moglča do stanovanja.Mojim pa to po domače dol visi,živijo iz dneva v dan.Sem jima že rekla,da prevzamem vse dolgove,če se lahko vselim vanj,onadva pa gresta v njem,in jim plačujemo do konac življenja najemnino,pa nič nočeta.No sedaj sta tud v sporu,nista si več dobra,en drugemu greta na živce,oče je zapadel v alkohol,mama ga včasih natepe,grozna zgodba,zgleda da nikoli nebom prišla do stanovanja…

Ja sta oba na borzi,ampak to ni izgovor za njune dolgove,ker ko sta še delala,nista plačevala računov.No sicer pa sama skrbim zase in za 2 šolarja,čeprav nimam redne službe,delam honorarno,pa nekak gre.Ampak tako mi je žal tistega stanovnja,ker je lokacihja ugodna,blizu centra,pa šola za otroka je blizu,pa prijatelji od otrok so večina tam doma…

Draga Talija in Saška. Razumem vaju in vaju ne obsojam.

Talija pojdi na socialno, povej svoj primer in otroški dodatek bodo nakazovali tebi. To sem dosegla na socialnem, ko sem urejala stvar za študenta – sorodnika, ki sem ga vzela na stanovanje, ko je bil brez sredstev in brez upanja, da bi mu kdo pomagal. Dobiva otroške dodatke in republiško štipendijo. Sedaj je absolvent in prav vesela sem, da sem mu pomagala in ga bodrila. Fant ima starše, ki se samo hvalijo kako njihov “poba” študira, niso pa ga vprašali od kod mu sredstva za to.

Saška misli predvsem nase in na svoja otroka. Če je v družini pijanec, ne boš ničesar dosegla. Vsaj jaz tako mislim.

Lep pozdrav obema.

Tudi če se izredno šola, so jo do 26. leta dolžni preživljati. Pod pogojem, da ni zaposlena ali poročena (ker v tem primeru jo mora preživljati mož).

New Report

Close