Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina sekundarna osteoporoza

sekundarna osteoporoza

pozdrav!

Glede na to,da je mama pred 9 leti bila operirana taradi raka dojke ,me malo skrbi.Bila je na pregledu za ostoporozo,kjer so ji ugotovili močno osteoporozo.Zdravnik je dejal,da je treba prvo izključiti vzroke za osteoporozo drugje..Ščitnica,jerni testi,ldvice…..Ker pa jo zadnje čase boli,križ(sicer bolčine niso konstantne,1 teden zlo boli,potm kak dan ne),me zanima če se pr merjenju kotne mase,da videti tudi metastaze.Torej ce se pri testu za ostoporozo vidi tudi druge spremembe na skeltu.rs pa je,da ima degrativne spremembe ze nkaj lt na nvem katerem krinem vretencu.
Hvala za odgovor!

Spoštovani!

Ne. Metastaze se vidi na scintigrafiji.

Lep pozdrav!

Janko Kesnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Upam, da ne zamerite, ce dodam iz izkusenj: na scintigrafiji se vidijo ce so osteoblasticne – se pravi “hribcki”; osteoliticne – se pravi “luknjicaste” zelo tezko, ker ne pride do kopicenja -> zato onkologi predlagajo CT, ki v primeru osteoporoze ovrze sum o metastazi, v primeru, da ne gre za osteoporozo, pa se vedno ni 100%, da je sprememba metastaza.

Majda

Spoštovani!

Je pa možno,da zaradi metastaz na skeletu pride na teh mestih do močne osteoporoze?
Hvala!

Spoštovani!

Osteoporoaza na splošno prizadene okostje, če pa je na nekem mestu metastaza, ki razgrajujej kost pa je to omejeno področje, kjer pa prav tako lahko pride do zloma, a takrat govorimo o patološkem zlomu.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovani dr!
Dobila sem izvid rezultatov merjenja kostne gostote
MKG v področju L1 do L4 je 0,722g/cm2,T je -2,5 SD ,MKG v področju vratu kolka je 0,619g/cm2,Tje-2,1 SD
Mnenje
Potrebno je izključiti dejavnike ki so vzrok sekundarne osteoporoze in pričeti s specifičnim zdravljenjem(raloksifen ali bisfosfonati) ob upoštevanju kontraindikacij ob zadostnem vnosu Ca
Svetujemo kontrolo hemograma SR.proteinogram s Ca,s-fosfata AF kreatnina ALT TSH
Prosim za razlago izvida in lp

Spoštovani!

Kaže na nekaj manjšo kostno gostoto.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Izšla je zbirka treh priročnikov z navodili za bolnike. Vprašajte vašega zdravnika, če jo že ima, da vam lahko natisne navodilo za vaše zdravstvene težave http://www.drmed.org/index.php?k=4&n=551.

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovani gospod doktor,
sin je star 35 let in je dobil izvid merjenja kostne mase: MKG vretenca L1-L4 je 0,837g/cm2, T je -2,3 SD, – osteopenia, MKG vratu kolka 0,720 g/cm2 -osteopenia, in spodja tretjina desne podlahti MKG 0,464 g/cm2 T je -3,8 SD /Izrazito nizka mineralna kostan gostota. – osteoporoza. Mnenje:sekundarna osteoporoza. Izbira antiosteoporotična terapije po presoji lečečega zdravnika oz. prilagojeno izvidom dodatna dg. obdelave. Potreben optimalni odmerek vit. D, Ca. Predhodno verjetno zapolnitveni odmerek vit. D. Prosim za razlago in nasvet. S spoštovanjem, Silva.

Spoštovani!

Po izvidih ima osteoporozo, ni pa omenjenega vzroka zanjo. Zdraviti bi bilo potrebni tudi to.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."