Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil seboroični dermatitis in dieta

seboroični dermatitis in dieta

Spoštovani,

ker vem, da diete ni pametno sestavljati in postavljati brez vas, strokovnjakov, se obračam na vas, saj tudi kot študent nimam denarja za dietetika.
Diagnosticiran imam seboroični dermatitis (seboreja) . Ker v naši zahodni medicini ta bolezen ni ozdravljiva sem se odločila sama raziskati stvar (mesečno stane lekarniški šampon 15evrov, veliko kemikalij se z nanašanjem zdravil vnaša v telo staro 25let… noro in brez veze!!).
Ampak je seveda ozdravljiva:) gre se namreč samo zato, da je naše telo nasičeno z “olji” (če sem se prav izrazila), zato je, kot so navajali ozdravljeni ljudje, potrebno izvesti prečiščevalno kuro, ki ne vsebuje maščob, olj… niti v milih, šamponih, tako tudi nikakor ne v hrani. Se pravi, ta gliva se, ki biva v mojem primeru na glavi, prehranjuje z olji v telesu. Če prav razumem se moremo osušit…?
Zato me zanima, kako lahko preživim ta čas (dobesedno), s kakšno hrano (da bi seveda lahko preživela dan z energijo) in kaj menite, koliko časa bi bilo potrebnega, da ne vnašam nikakršnih olj v in na telo, da se le-to prečisti in, da ubijem to presneto glivo?

-torej ali tudi “nedolžni oreščki”, skuta (ne-albuminska), jogurt, avokado… in vse te maščobne stvari ne pridejo v upoštev?
…kaj pa potem ja? (za vsa olja in zaseke in meso razumem, ostalo pa več ne.. samo določeno sadje in določena zelenjava ves mesec??)

Iskrena hvala!!

Dvepiki

Večinoma pri zdravljenju priporočajo določene kreme in preparate, ki se nanašajo na prizadeti del kože. Pridružujem se vašemu razmišljanju da poskusite tudi s prehrano.
Osebno bi vam priporočala najprej čiščenje organizma. Glede na letni čas in ponudbo to ne bi smelo biti pretežko zdržati tudi mesec ali dva. Kot mi je znano so nekatere kožne bolezni precej trdovratne in zahtevajo veliko mero potrpljenja pri zdravljenju.
Poskusite s svežo zelenjavo, le nežno termično obdelano (popečena ali kuhana v vodi) in sadjem (čeprav bi dala prednost zelenjavi, saj na telo deluje alkalno). Izločite mleko in mečne izdelke (sire, maslo…) kakor tudi meso in krušna žita, ki vsebujejo gluten. Pijte sveže sokove redčene z vodo in zeliščne čaje. Močno očiščevalno deluje čaj iz koprive.
Pomembno pri tem je da opazujete odzive vašega telesa in se jim ustrezno prilagajate.
Seveda je težko napovedati kako se bo na to odzivalo vaše telo, zagotovo lahko izgubite tudi nekaj telesne teže (če ni ste preveč suhi potem upam da to ne bi smela biti težava) vendar pa če vam bo takšna prehrana odgovarjala, bi se morali psihično počutiti dobro, morda boste imeli malo manj fizične moči.
Obstajajo sicer precej strožje očiščevalne diete, vendar če jih niste še nikoli prakticirali vam priporočam, da izvedete najprej manj rigorozne. Če se bo vaše telo ob tem začelo odzivati z zmanjšanjem obolenja potem je to znak, da je takšna prehrana lahko uspešna.
Ko boste prehajali nazaj na ustaljeno prehrano pa vam svetujem, da je le-to zelo postopno in da vsako živilo uvajate samostojno ter opazujete odziv. Morda boste ob tem ugotovili, da kakšno živilo še posebej slabo vpliva na stanje dertmatitisa in si boste tudi z bodočim izogibanjem temu živilu lahko precej olajšali težavo.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close