Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Scleroderma

Scleroderma

Spoštovani dr. Kersnik!

Babica je zaradi neuspešnih zdravljenj kožnih problemov pri svojem zdravniku, obiskala dermatologa. Postavil je diagnozo “SCLERODERMIA EN PLAQUE” in zahteval probatorno ekscizijo iz roba torišča, izvidov še ni. Ker ji situacije ni objasnil, se obračam na Vas.
Precej podatkov sem dobila na sclero.org, vendar nekaj vprašanj še vednjo ostaja.
Ali je v Sloveniji kakšen dermatolog, ki se ukvarja izključno s takšnimi kožnimi problemi (v tujini namreč so)?
Je ta diagnoza glede na 1 ambulantni pregled 100%? Kako pa je s pregledi na organih, krvnimi testi in testi na protitelesa? Še pridejo (oz. kaj še špride) na vrsto?
Izraza “sclerodermia en plaque” nisem našla nikjer (na prej omenjeni strani). Zasledila pa sem “plaque” pod “morphea scleroderma”. Gre za isti tip?
Zasledila sem tudi, da lahko pride do zamenjave pri tipu “sistemic s.” s tipom “localized s.” Torej diagnoza pri lokalizirani s. nikoli ni 100%. Ali kako?

Za odgovor se Vam vnaprej zahvaljujem.
Lep pozdrav,
Meta

Spoštovani!

Sklerodermija je bolezen veziva in prizadene predvsem kožo. Kadar je omejena na del kože, se imenuje morphea ali scleroderima en plaque, kar pomeni v poloskvi, saj je lahko tudi v olbiki črte. Praviloma ni zaradi tega nobenih problemov, razen, če se ne pojavi nad komolcem ali kolenom in bi zaradi večje globine lahko ovirala gibljivost. Izjemoma postane “sistemska bolezen” in prizadana kakšen del črvesja. Zdravljenje je navječkrat s kortikosteroidnimi mazili, pa tudi druga zdravljenja so v modi, čeprav vzrok in ustrezno zdravljenje nista poznana in je napoved bolezni neodvisna od ukrepanja. Včasih z leti sama izgine.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close