Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje ščitnica: dg.: hipotiroza po vnetju

ščitnica: dg.: hipotiroza po vnetju

Pravkar so mi odkrili obolelost ščitnice:
UZ: šč. normalne velikosti, hipoehogene zgradbe.
Na otip normalna.
TSH 5,245; FT4 13,0; FT3 5,31; antiTg 27,9; anti TPO nad 1300
Enkrat pred tem je bil TSH že povišan.
Mnenje: kronični limfocitni tiroiditis Hashimoto.
Th.: 1 tbl. euthyrox 25 … zj. na tešče s tekočino.
Kontrolo imam določeno za oktober 2008.
——————
Koliko resno obolenje kaže izvid?
Kaj so stranski učinki predpisanega euthyroxa?
Dosedaj nisem vedel, da imam okvarjeno ščitnico.
Moje težave:
imam težave s “hladom” (če ne nosim kape, naslednji dan dobim glavobol, lahko kasneje tudi virozo – po ugotovitvi specialista moji sinusi morda alergično reagirajo na hlad, in pa, čeprav kortizol in testosteron sta oba še v mejah normale, je prvi visoke vrednosti, testoren pa nizke vrednosti),
imam zmerno steatozo jeter (v ostalem je UZ abdomna b.p.),
artrozo l. kolka (degeneracija hrustanca – pri hoji lahno šepam, sinovialna tekočina sicer ni vneta, a ortoped primarij napoveduje potrebnost operacije v 2 letih) (prebral sem, da napačno funkcioniranje ščitnice lahko okvari tudi obnavljanje hrustanca)
in nekako se ne počutim močnega (kronična utrujeost?).
Prosim še,
ali so omenjeni simptomi povezani (glede ščitnice, jeter, artroze),
vaš komentar, mnenje, nasvet?
Hvala za odgovor!

LP Rock

Spoštovani!

Pri vas gre za kronični limfocitni tiroiditis, ki počasi prehaja v hipotirotično fazo (zmanjšano delovanje ščitnice). Steatoza jeter ni v neposredni zvezi z boleznijo ščitnice. Pri hipotirozi se pogosto pojavi motena presnova lipidov, posebej holesterola, kar lahko pripomore tudi k steatozi jeter. Vzrok za artrozo kolka je vsekakor iskati drugje.Utrujenost je zelo pogost simptom hipotiroze,je pa vsekakor nespecifičen. Euthyrox v odmerku 25 ug dnevno ne povzroča stranskih učinkov.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani!

Hvala za odgovor!
Še glede izvida ščitnice, glede anti TPO (nad 1300), ko je refer. vrednost do 60: ugotovljena vrednost je torej močno presežena,ob tem ko so bili ostali rezultati v okviru normale: na kaj kaže ta antigen?
Hvala za odgovor.

LP Rock

Spoštovani!

Protitelesa proti TPO (tiroksinperoksidazi), so označevalec avtoimunskega vnetja ščitnice. Značilna so za kronični limfocitni tiroiditis Hashimoto, včasih so zvišana tudi pri bazedovki (avtoimunski hipertirozi). Sama vrednost sicer nima nikakršne napovedne vrednosti glede poteka bolezni.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani!

Najlepša hvala za odgovor.

Kaj pomeni, da je ščitnica “vneta”? Ali bi hoteli opisati mehanizem patologije?
Da so jo napadli tujki (v mojem primeru lastne snovi, ker imam avtoimunsko bolezen), zato se telo brani s povečanim dotokom krvi v oboleli predel, ščitnica pa začne slabše delovati (da bi se najprej rešila večjega zla, to je “tujkov”, in šele potem bi zopet izločala tiroksin), … – ?

Hvala za odgovor!

LP Rock

Spoštovani!

“Vnetje” ščitnice pri kroničnem tiroiditisu pomeni, da se v ščitnici prično kopičiti limfociti (podskupina belih krvničk). Prične se celično in humuralno vnetno dogajanje. Limfociti in druge celice tvorijo številne produkte, ki poškodujejo ščitnice celice in povzročijo tudi njihovo odmiranje. Ščitnica ni več sposobna proizvesti zadostno količino ščitničnih hormonov. Posledica je premajhno delovanje ščitnice (hipotiroza), ki je trajno.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani!

Hvala za odgovor!

Iz odgovora razberem, da kronični tiroiditis pomeni, da pride v ščitnici do povečanega števila limfocitov in s tem do prevelike količine izločkov limfocitov; zaradi prevelike količine teh izločkov se ščitnica poškoduje ter se delovanje ščitnice zato zmanjša – govorimo o hipotirozi ščitnice.

Kaj je vzrok za povečano količino limfocitov v ščitnici?

Hvala za odgovor!

LP Rock

Spoštovani!

Osnovni vzrok za povečano nabiranje limfocitov v ščitnici pri Hashimotovem tiroiditisu je motena avtotoleranca, prepoznavanje lastnih antigenov. Imunski sistem navadno zelo natančno razlikuje med lastnimi antigeni (lastnim tkivom) in tujimi antigeni (tujkom v telesu), V primeru, da se pojavi tujek v organizmu se aktivira imunski sistem, ki želi tujek odstraniti. Pri avtoimunskih boleznih pa se imunski sistem napačno aktivira tudi proti lastnim antigenom. Pri Hashimotovem tiroiditisu se motnja dogaja v ščitnici. Bolezen je v pretežni meri genetsko determinirana.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni! Stara sem 46 let, vedno utrujena, nizki pritisk, počasen utrip srca z aritmijami. Poslali so me na pregled ščitnice.
Diagnoza: avtoimunsko vnetje ščitnice, hipotireoza
UZ: multinodozna golša grobe strukture, desni reženj 16 mm x 19 mm, levi 19 mm x 18 mm. traheja ni utesnjena.
Kri: TSH 11,63, FT4 11,12, aTg493, aTPO večji od 600, Tg 0,5
Scintigram ščitice: intenzivnejše kopičenje v levem režnju, sicer je kopičenje radiofarmaka v ščitnici enakomerno.
Bolnica je hipotieotična. Predpišem Euthyrox 25 mcg tbl, 2 tedna 1 tgbl dnevno, nato do kontrole 2 tbl dnevno.
kakšna bolezen je to, ali se da ozdraviti in bom kdaj bolj energična in vesela?

Spoštovani,

imate avtoimunsko bolezen ščitnice ali Hashimotov tiroiditis, ki je razlog, da ščitnica deluje manj kot bi morala. Bolezen zdravimo z nadomeščanjem ščitničnega hormona (ki je v zdravilu Euthyrox), hormon pa je potrebno nadomeščati doživljensko. Najverjetneje se bo ob zdravljenju tudi počutje izboljšalo. Dodatno izvid ultrazvoka opisuje tudi gomolje v ščitnici, ki jih bo vaš zravnik najverjetneje ponovno ocenil ob enem od naslednjih pregledov.

lep pozdrav

******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.

Pozdravljeni,

tudi mene zanima moje “stanje”
diagnoza; kronično vnetje ščitnice..hipotiroza.
izvidi; junij…tsh 7,3
izvidi: oktober: tsh 3,5,
prosti t4:17,58
prosti t3:5,59
protitelesa prti tpo: 334,3
protitelesa prti ttg: 136,7

ultrazvok: vrat je normalno gibljiv, ščitnica se pri normalnem položaju glave opazi ker je zmerno difuzno povečana, preveč čvrsta, neboleča in brez otipljivih nondusov, venostaze ni, bezgavke niso povečane
debelina lobusiv je 13mm, struktura je zmerno nehomogena in zmerno hipoegohena, nehomogensot je zaradi drobnih transoničnih peg in lis ki predstavljajo razširjene teroidne žile.
doplerski pregled potrdi de je prekrvavitev ščitnice bolj intenzivna kot običajno.

znaki:
utrujenost, glavoboli, dolge menstruacije,kronična utrujenost, živčnost, brez energije, ..vse to po drugem porodu pred 2leti,
v družini je veliko obolenja ščitnice,

Zdravnik mi je predpisal zdravilo (Euthyrox) 50mcg dnevno za 2meseca potem kontrola če se bo mogoče umirilo.
diagnoza: kronično vnetje ščitnice
znaim me kakšno je vaše mnenje, ali je res že potrebno zdravljenje z (Euthyrox) 50mcg dnevno ter predvsem me zanima kakšni so stranki učinki tega zdravila ter v kolikem času začne zdravilo delovati.
Ali če se pojavijo stranki učinki zdravilo preneham jemati ali kako naj ravnam?

Hvala za pomoč in lep pozdrav.

Spoštovani!

Glede na navedeno gre pri vas za kronični limfocitni tiroiditis Hashimoto s prehodom v hipotirozo (premajhno delovanje ščitnice). Ker imate nekatere simptome utrujenost, slabo počutje, izguba energije in ste mladi, je dejansko že priporočljivo nadomeščanje ščitničnih hormonov. Ob jemanju Euthyrox 50 ug dnevno ni pričakovati neželjenih učinkov kot so palpitacije, nemir…Sicer je nadomeščanje ščitničnih hormonov pri hipotirozi po kroničnem tiroiditisu navadno trajno.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni,

Navezujem se na mojo staro temo.
Pred 3leti so mi predpisali diagnozo Hašimoto in (Euthyrox) 25mcg dnevno. Sedaj zadnja pol leta jih nisem jemala (ker je bilo rečeno da mogoče še ne bi bilo treba doživljensko jemanje), včeraj sem dala kri za TSH in je v mejah normale 3,29.
Ker imam občasna aneksiozna obdobja me vseeno zanima ali je kljub normalnemu TSH-ju lahko vzrok ščitnica. Nekje sem tudi zasledila dase bolniki šele ko je TSH pod 2 počitijo ok??
Ali bi bilo vseeno v mojem primeru kar potrebno jemanje Euthyrox 25mcg dnevno, moja zdravnica pravi da ja.

Pa še to. Ali v mojem primer tiroiditis Hashimot ne more preiti v hipertirozo ampak je pač sedaj hipotiroza? Niso mi čisto jasne te stvari, naprimer ali mi ne bo potem ob jemanju Euthyrox 25mcg dnevno, TSH narastel in ne padel?

Hvala in lep dan.

Spoštovani!

Vrednost TSH 3,29 je v mejah normale za veliko večino laboratorijev. Glede na to, trenutno jemanje Euthyroxa ni potrebno. Ob jemanju Euthyroxa je sicer pričakovati znižanje ravni TSH.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni,

Narobe sem napisala. Vrednost TSH je bil 3,92. Ali to spremni. Je potrebno jemanje euthyroxa 0,25.?

Hvala

Spoštovani!

Tudi ob vrednosti 3,92 mE/l jemanje Euthyrox 25 ni potrebno.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni,

Naj na kratko opišem da imam hasimotojev t….,. Pri letnih kontrolah je bil tsh vedno v mejah normale sedaj 8.3. pa je bil tsh 0,03, t3 7,2 in t4 25,3.
Imela sem pregled pod nujno in čez 14 dni se je tsh sam povišal na 1,65.
Seda me zanima zakaj tako nihanje?
Ter še , zdravnica me je prestarišila da pri tsh 0,03 ni priporočljivo “športanje” ker je srce že samo obremenjeno? Ali je res kaj na tem, ker jaz se zelo veliko ukvarjam s športom (tudi vodim vadbe) in je to kar šok če ne bi smela?
Kako naj sploh vem da imam TSH tako nizek ker nisem čutila nobene spremembe?

HVala za odgovore in lp,

Spoštovani!

Pri Hashimotovem tiroiditisu večinoma zadošča določevanje TSH enkrat na leto.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Kratek odgovor 🙂
Potem je nihanje tshja zanemarljivo?

Spoštovani!

TSH se izloča v pulzih ima pa tudi svoj dnevni ritem izločanja. Najvišje vrednosti doseže v zgodnjih jutranjih urah najnižje pa v zgodnjih popoldanskih urah. Nihanje vrednosti TSH je fiziološki pojav.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog