Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina ščitnica

ščitnica

Zdravo.
Eno leto nazaj sem imela pregled za ščitnico -krvni testi in so bili v redu. Zadnje leto sem doživela tragično izgubo in sem bila zelo v stresu. Sedaj na rutinskem pregledu je zdravnica spl.med. otipala povečano ščitnico.
Zelo me skrbi, ali bodo izvidi glede na to sigurno slabi? Ali je možn povečanje, stanje hormonov pa bo vseeno v redu? Slučajno ravno sedaj načrtujem nosečnost in že v forumu ginek.so mi svetovali, naj počakam na izvide, ker je zdravljenje dolgotrajno.
Stara sem 28 let.
Hvala lepa!

Spoštovani!

Kljub temu, da imate že nekaj nasvetov, ne bi bil tako črnogled. Čeprav je tipanje ščitnice pomemben element ocene velikosti ščitnice, sam po sebi ne pove dovolj. Ščitnica je največkrat povečana brez motenj v hormonskem delovanju in ker ne naštevate drugih znakov npr. pretiranega delovanja razen posledic, ki ste jih doslej pripisovali stresu, bi jaz na vašem mestu pozabil na ščitnico in poskušal čim več narediti za notranji mir. Če bo s ščitnico kaj narobe, pa jo danes strokovnjaki znajo zelo dobro zdraviti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljeni!
Dobila sem izvide. Ti na žalost kažejo na bolezen ščitnice.(tako je bilo pripisano). Zglasiti se moram pri splošnem zdravniku, vendar sem dobila uro šele čez 1 teden. Prosim, če mi lahko obrazložite moj izvid:
S-TSH ŠIFRA: 35510 NORM.VRED. 0,9-3,7 spodaj pripisano: 0,27-4,2 REZULTAT: 55,51
S-T3 PROSTI NORM.VRED.1-40-3,25 spodaj pripisano:2,8-7,1 REZULTAT 3,27
S-T4 PROSTI norm.vred. 11-29 spodaj pripisano. 12-22 REZULTAT.6,42
Prosim za odgovor čimprej, ker me to tako zelo skrbi.

Spostovani!

Izvidi kazejo na hipotirozo, tj. zmanjsano delovanje scitnice. Dobite cimprej napotnico za tirologa (ne vidim potrebe, da bi zaradi tega morali cakati cel teden) in takoj naslednji dan greste lahko na preglede k tirologu, ki vam bo opravil dodatne preiskave, s katerimi bo bolj natancno opredelil vzrok bolezni in vam predpisal nadomestne hormone (Vobenol). Nadomestno zdravljenje boste morali verjetno uporabljati trajno, kar pa ne bi smela biti ovira za zanositev, ceprav je v casu zmanjsanega delovanja scitnice (brez zdravljenja) lahko nekoliko zmanjsana.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljeni še enkrat.
Moja končna diagnoza je zares pomanjkanje delovanje ščitnice. Vendar so mi na včerajšnjem pregledu pri tirologu izmerili TSH 24. Torej malo bolje, kot prvič. Sedaj so mi rekli, da moram doživljensko jemati VOBENOL. Ali je to brezpogojno, sigurno ne bom smela nikoli več prenehati jemati teh tablet? Meni se zdi to kar malo grozljivo. Ali jih lahko splošni zdravnik predpiše vsaj za 1 leto vnaprej, ali bom mogla sedaj zmeraj hoditi v ambulanto, ki je 30 km oddaljena??
Kaj pa kombiniranje z drugimi zdravili, ki jih občasno jemljem? To je npr. folna kislina, aspirin, lekadol, septolete, razni antibiotiki… Kaj pa občasen kozarček alkohola(ob kakšnih praznovanjih…).
Ali ta bolezen kaj vpliva na pravilno delovanje spolnih hormonov in s tem zmanjšana možnost zanositve?
Hvala vnaprej za odgovore!
Hvala!

Spoštovani!

Predstavljam si vaše občutke, ko ste zvedeli, da boste sedaj do smrti vezani na jemanje določenih zdravil. Mnogi okoli vas to redno počnejo.

Zmanjšano delovanje ščitnice ob rednem jemanju Vobenola ne predstavlja noben resnejši problem za normalno življenje (z izjemo, da morate jemati zdravila).

Vaš zdravnik vam zdravila lahko napiše za tri mesece, za šest pa pod pogojem, da na recept pripiše “Dolgotrajno zdravljenje”.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close