Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina ščitnica

ščitnica

SPOŠTOVANI !
IMAM PROBLEME S ŠČITNICO!PRED DVEMA LETOMA SEM IMELA VREDNOST TSH HORMONA 2X VIŠJO OD ZGORNJE MEJE,DOBILA TABLETE VOBENOL (1 NA DAN) IN STANJE SE JE NORMALIZIRALO.PRI KONTROLI PRED 14 DNEVI PA IMAM ZOPET TSH 1X VIŠJI OD ZG. MEJE.POVEJTE MI PROSIM, ZAKAJ SE TO DOGAJA,ZA KAKŠNO BOLEZEN ŠČITNICE V BISTVU GRE,KAJ LAHKO V PRIHODNOSTI PRIČAKUJEM IN ALI POLEG TABLET LAHKO ŠE KAJ DRUGEGA SAMA STORIM ZA IZBOLJŠANJE STANJA?
V NAPREJ HVALA ZA ODGOVOR IN LEP POZDRAV!

VESNA,KRŠKO

Spoštovani!

Ščitnica je žleza z notranjim izločanjem hormonov, ki so pomembni za potek presnove v celicah našega telesa. Izločanje hormonov iz ščitnice (T4 – tiroksin, T3 – trijodtironin) spodbuja in nadzira izločanje tiroksin spodbujajočega hormona (TSH) iz hipofize (možganski privesek). Kadar zaradi kašnega vzroka v ščitnici ne nastaja dovolj ščitničničnih hormonov se poveča izločanje TSH, kar naj bi zagotovilo normalizacijo izločanja. Povečan TSH pri vas torej kaže na bolezen, ki jo imenujemo hipotiroza (zmanjšano delovanje ščitnice) in je posledica bolezni ščitnice – najpogosteje avtoimunega vnetja. Bolj podrobno vas je o vaši bolezni in njenih vzrokih zagotovo podučil tirolog, saj tirologi praviloma vztrajajo na zdrvljenju bolezni ščitnice v specialističnih tiroloških ambulantah. Vobenol je v vašem primeru nadomestno zdravljenje zaradi pomanjkanja ščitničnih hormonov. Rezultat tega naj bi bila “normalizacija” vrednosti TSH, ker ob ustreznem odmerku Vobenola ni potrebno povečano spodbujanje delovanja ščitnice. To ste vi že dosegli, ko je bil TSH normalen. Seeveda pa je vsako telo živ organizem, zato zaradi številnih razlogov lahko pride do iztirjenja ravnovesja in zato so potrebne obdobne kontrole, da lahko prilagajamo odmerek nadomestnega zdravila (Vobenola). Verjetno se bo vaš zdravnik ob tem rezultati odločil ali za ponovno kontrolo vrednosti TSH, ko se bo pokazalo, ali se stanje slabša, ali pa za zvišanje odmerka Vobenola, če so se znova pojavili znaki hipotiroze.

S spoštovanjem!

Janko Kersnik