ščitn

Pozdravljeni! Ugotvljeno imam napravilno delovanje ščitnice, zanima me ali lahko tableti athyrazol, oz.vobenol negativno vpilvajo na nosečenost, oz na nerojenega, otroka.

Spoštovani!

Ker na vaše zelo konkretno vprašanje nisem imel odgovora, sem pogledal v učbenik Endokrinologija, kjer priporočajo, da v nosečnosti povečano delovanje ščitnice zdravimo z običajnimi tirostatiki (ki jih omenjate), vendar v nekoliko manjših odmerkih, tako da je prosti tiroksin (T4) na gornji meji. Nezdravljene nosečnice imajo več zapletov med nosečnostjo in pogosteje zgodnji porod.

O samih zapletih sem poiskal nekaj odgovorov na strani
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?term=Pregnancy%5BMESH%5D+AND+Hyperthyroidism%5BMESH%5D+AND+%22Drug+Therapy%22%5BMESH%5D&Label=PubMed+Search&cmd=Search&db=PubMed, kjer sem našel dva elevantna prispevka. V prvem Treatment of hyperthyroidism in pregnancy, objavljenem v Acta Obstet Gynecol Scand 1991;70(6):461-avtorji: Sherif IH, Oyan WT, Bosairi S, Carrascal SM ugotavljajo, da ob zdravljenju z atirazolom sorodnimi zdravili niso ugotovili niti večjega števila prirojenih hib pri otroku niti več smrti mater zaradi nosečnosti. V drugem Antithyroid drug treatment of Graves’ disease in pregnancy: long-term effects on somatic growth, intellectual development and thyroid function of the offspring, objavljenem v Acta Endocrinol (Copenh) 1990 Sep;123(3):311-6 pa Messer PM, Hauffa BP, Olbricht T, Benker G, Kotulla P, Reinwein D ugotavljajo, da pri otrocih zdravljenih s tirostatičnimi zdravili in pri materah z boleznijo ščitnice (pa niso rabile zdravljenja) okoli 6 leta starosti ni bilo v telesnem in intelektualnem razvoju otrok.

Toliko o tem znanost, več pa vam bosta o tem lahko povedala vaš tirolog in ginekolog, ki sta mogoče še bolj podrobno seznanjena s temi vprašanji.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close