Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja samozadovoljevanje hčerke – nujno

samozadovoljevanje hčerke – nujno

Najprej lep pozdrav vsem skupaj. Naj vam na kratko opišem moj problem. Pred približno tednom dni, sva bile z mojo hčerko same doma, ker je bil mož na službeni poti. Zjutraj sem se odpravila v otroško sobo iskat neko kremo in sem potihem odprla vrata, misleč da hčerka še spi, in zagledala mojo hčerko s pižamo do gležnjev, noge razkračene, iz vagine pa ji je štrlel flomaster. Lahko si zamislite, da me je skoraj kap in za trenutek sem kar okamenela. Hči je stara komaj 12 let. Zanima pa me, če je še kdo doživel kak podoben primer in kako je odreagiral.

Pri 12 letih ni to nič čudnega, verjemi. Tud mene je mama dobila poleg in to ne samo enkratpa kaj naj:) Enako je okamenela kot ti, ne vem kaj ti naj svetujem. Nič ne moreš, zdaj vsaj veš kaj se dogaja. Drugič potrkaj na vrata preden vztopiš če nočeš več presenečenj, sicer se bodo kar vrstila:) Kako pa je hčerka odreagirala?

LP, miki

Hm, ja, če me spomin pri 35. ne vara, sem tudi jaz pri 12-tih že delala podobne raziskave. Po moje nič hudega, jaz sem nedolžnost potem zgubila “šele” pri 17-tih… Se strinjam z Miki.

LP, Maxi

Pozdravljena Klavdija,

moja hči sicer tega še ni počela, sem se pa s tem pred kratkim pogovarjala z njeno vzgojiteljico. V njeni skupini imajo deklico, ki ima par let starejšo sestrico in tako onidve skupaj raziskujeta svoje telo. Vzgojiteljica mi je razložila, da je samo zadovoljevanje čisto normalna zadeva in da hčerke tudi pod razno ne smeš obsojati zaradi tega. Na lep način se pogovori z njo, kaj ob tem občuti .Predvsem pa jo moraš opozoriti, da si v vagino ne sme tlačit takih stvari, ker se lahko poškoduje. Če se ti bo odprla in priznala, da ji to zelo paše , ji reci, da naj se igra s prsti.

LP,Kaja

Živijo!

A se samozadovoljevanje res vsem zdi nekaj normalnega? Meni se namreč niti slučajno to ne zdi.
Zame človeško telo in še najmanj otroško ni samo center telesnih užitkov.
Jaz bi se ob takem početju svoje hčere zelo zamislila in to niti slučajno ne bi vzela kot nekaj normalnega.
Poudrav vsem

Meni se ne zdi samozadovokjevanje dekleta pri 12-ih letih res nobena taka stvar, problem je le v tem, da je to pri nas se vedno velika tabu tema. Zato res ne gre zganjati panike ali celo prepovedovati ali ne vem kaj sem vse… Skratka, pustiti punci, da ima svoje zivljenje. Samozadovoljevanje je njena osebna stvar.

Nekaj pa bi vendarle opozorila: problem je v flomastru. Higiena, za zacetek. Tu bi pa bilo nekaj za ukrepat. Jaz bi predlagala samo prste…

Zivjo! Jaz bi te pa rada samo vprašala, kako je odreagirala tovja hči, ko si jo videla samozadovojevati se?

Hvala za odgovor!

Sonja

Draga Martina!

Predvsem ni SAMO temveč TUDI namenjeno telesnim uzitkom. Človek je pač spolno bitje, pa če to hočeš priznati ali ne. In vsi strokovnjaki se strinjajo, da je spoznavanje lastnega telesa normalna razvojna faza. Z neprimerno reakcijo (kreganje, prepoved…) lahko otroku narediš ogromno škode in mu zapečatiš kasnejše uzivanje v spolnosti. Sporočaš mu, da je njegovo telo nekaj grdega in spolnost nujno nekaj slabega. Če sem malo groba – kakšen odnos do spolnosti imaš pa v resnici sama? Se lahko sprostiš in brezpogojno uzivaš in je to zate nekaj neskončno lepega?
Pozdravček! Tanja

Res ne vem, a je z Martino, ki to dejanje obsoja, nekaj hudo narobe ali pa le provocira vse skupaj (tudi taki se žal najdejo na forumu! – a vseeno upam, da je ta možnost, sicer se mi v svoji zavrtosti in nenaravnosti ona sama zelo smili), tretja možnost je še, da je vzgojena v strogo katoliški družini in sama podobno vzgaja dalje, saj so ji vcepili tovrstne tabuje, kar pa je zločin do otroka. Seveda je telo, tako otroško kot odraslo TUDI center užitkov, zakaj pa ne bi bilo??! Ali je morda namenjeno zgolj trpljenju? Res čudne misli…
Martina sprašuje, le kako je to lahko vsem nekaj normalnega? Ja, ker JE NORMALNO! Samozadovoljevanje na določeni stopnji je dokazano prisotno že pri majhnih otrocih, pač na njihov (nezavedni) način (ugotovijo, da jim dotikanje določenega predela povzroča ugodje in to ugodje potem povsem naravno tudi sprožajo), kaj šele pri dvanajstletnem dekletu (ali fantih, saj je vseeno) – mnogi “otroci”, pa če si to starši želijo priznati ali ne, začnejo “celo” s spolnimi odnosi v zgolj nekoliko kasnejši dobi, nekateri pa tudi pri 13, 14 letih, kar ni taka redkost (statistike pač povedo svoje – na nesrečo in zgroženost čistunskih staršev!). Zakaj bi potem bilo čudno ali celo nezaželjeno, da otrok poskusi z raziskovanjem svojega telesa kakšno leto ali nekaj let prej? To je povsem naravno, celo zaželjeno in koristno (ali pa se takšnim, kot je Martina, zdi primerneje, da se dekle “pusti presenetiti” kar od moškega, ne da bi pred tem raje sama dobro spoznala svoje telo?!). Dekleta tudi nekje v tem obdobju dobijo menstruacijo, kar je samo še dodaten dokaz, da so telesno spolno zrele, teoretično so torej že takrat sposobne imeti otroke (in jih v nekaterih kulturah tudi imajo).
Klavdija, nikar se torej ne sekiraj in ne skrbi, saj je to, na kar si naletela, povsem naravno in mnogo pogosteje, kot si ti in ostali starši utegnejo misliti, predvsem pa se, prosim, nikar ne zgleduj po Martini, saj bi s tem naredila normalno razvijajoči se hčerkici nepopravljivo škodo za vse življenje. Prej ti svetujem, da upoštevaš nasvete ostalih bralk, ki so ti svetovale, da se z njo raje pogovoriš o najprimernejšem načinu (kar zadeva higieno in varnost itd.). Vem, da je težko in starše ponavadi preseneti otrokova “nenadna” dozorelost, a kljub morebitni tremi se poskusi z njo pogovoriti na čim bolj umirjen način, pri čemer ji boš dala vtis, da je to nekaj povsem normalnega in da ni storila ničesar slabega. Samo tako si tudi lahko pridobiš njeno zaupanje v občutljivih letih, ki prihajajo, in samo tako te bo še kdaj povprašala za nasvet, ja, tudi glede spolnosti,če boš imela to srečo.
Lep pozdrav,
Mili

Pol pa je s tabo nekaj hudo narobe!!!

LP, miki

Popolnoma se strinjam z Mili, ki je hkrati tako strokovno in čuteče napisala odgovor, da nimam kaj dodati.
Pozdrav!
Nina

Pozdravljene, pozdravljeni!

Ker ravno prevajam eno knjigico o spolnosti in odrascanju za najstnice, kjer precej govorijo tudi o tem, kako pomembno je spoznati svoje telo in ga vzljubiti – tudi prek samozadovoljevanja (in pri 12 letih se jim ne zdi nic cudnega, nekateri prej, drugi kasneje, pravijo), sem skopirala tisti del, ki na humoren nacin govori o tem, zakaj je samozadovoljevanje pravzaprav koristno (velja tudi za starejse, seveda… :-))
Pa lep preostanek dneva zelim vsem! Lulu

21 (ne čisto resnih) razlogov, zakaj so kumarice (včasih) boljše od fantov

Včasih so bili prepričani, da je samozadovoljevanje škodljivo. Danes vemo, da je to čista neumnost. Kljub temu pa je v naših glavah še vedno zasidran marsikateri predsodek. Predvsem ženske pogosto niti pomislijo ne na to, da ima ta naravna varianta spolnosti celo vrsto pozitivnih lastnosti. Veliko deklet šele tako odkrije svojo spolnost in spolno doživljanje ter izkusi pravi orgazem. Samozadovoljevanje je pomembna izkušnja, s katero bolje spoznaš svoje telo in ugotoviš, kaj ti zares prija in kaj ne. Hkrati pa boš tako tudi lažje in z več potrpežljivosti počakala na spolnost v dvoje in potem v njej uživala bolj zavestno ter sproščeno. Naslednji nasveti, zakaj je včasih bolje, da si “privoščimo” kumarico kot fanta, so zato mišljeni predvsem kot vaja za “čiščenje glave”. Seveda pa domišljija nima meja…

1. Kumarica ni niti malo slabe volje, če nočeš z njo v posteljo.
2. Kumarica ne bo nikoli šla ven s tvojo najboljšo prijateljico.
3. Kumarica je vedno čvrsta.
4. Kumarica ne izgine za ves večer s svojimi prijatelji in potem tudi ne smrdi po pivu.
5. Tudi če imaš več kumaric, ne bo nobena od njih kuhala mule.
6. Kumarica je vedno ravno pravšnje velikosti.
7. Kumarica po končani akciji ne postane utrujena.
8. Kumarica se pri poljubljanju ne slini.
9. Kumarica nikoli nima druge punce.
10. Kumarica ne more biti odvisna od mamil.
11. Kumarica nikoli noče biti v središču pozornosti.
12. Kumarica se ti nikoli ne bo izlila v obraz.
13. Kumarica nikoli ne pričakuje, da jo boš vzela v usta.
14. Kumarici je vseeno, ali imaš ovulacijo ali menstruacijo.
15. Kumarica ni jezna, če se igraš z njo ter hkrati gledaš televizijo ali bereš.
16. Kumarica nima nobenih bivših, pa tudi trapaste mame ne.
17. Kumarica te bo zapustila šele tedaj, ko boš ti to hotela.
18. Kumarica te ne bo nikoli k ničemur silila.
19. S kumarico ne potrebuješ kontracepcije.
20. Kumarica bo rade volje ostala vso noč pri tebi.

+ Tvoja mama bo morda dobila histerični napad, če bo v tvoji postelji odkrila Toma ali Jana ali ker nikakor ne prenese Aleša, zagotovo pa je ne bo iztirilo, če bo našla pri tebi nekaj tako zdravega kot je kumarica.

In še nekaj:
Znanstveniki so pred kratkim ugotovili, da vonj kumaric dekleta bolj vzburi kot vsiljiv losijon po britju…

Tebe tud al so to samo znanstveniki odkrili :))?

LP, miki

Miki, a je to slučajno meni namenjeno? Če je, me zanima, s katerim delom se ne strinjaš?

Ne kapiram. Sem napisal kaj takega po čemer sklepaš da se s čim ne strinjam?

LP, miki

Mislim, da Mili-jenemu odgovoru res ni več kaj dodati in da sama niti približno ne bi znala tako lepo napisati sicer enakega razmišljanja.
lp,
Urša

Pozdravljena!

1.Mislim,da z mano ni nič narobe, če povem svoje mnenje(ali ni ta forum temu namenjen)
2.Po naravi nisem provokator in tudi ne vem kaj je z provokacijami tako zelo narobe
3.Tudi v strogi katoliški družini nisem vzgojena.

Spoštujem tvoje mnenje . Sama sem študirala psihologijo in mi je otrokov razvoj dobro znan.Vem da se bo nekoč tudi moja hčerka znašla v takem obdobju in upam, da ji ga bom uspela pravilno predstavit in ji pomagati.

Žal mi je .da te je moje mnenje tako razburilo. Ljudje smo pač različni in najina pogleda se pač razlikujeta.Biti različen pa ni nič narobe, a ne?

lep pozdrav in upam, da se na forumu še srečava!

Mislim, da lahko pojasnim nesporazumcek, ki je nastal –
Mili je napisala tako zares in tako fino, da ni absolutno kaj oporekati in tudi ne kaj dodati. In ce prav razumem, se Mikijeva replika ni nanasala nanjo, temvec na “moj” hec, zakaj so kumarice (vcasih!!) boljse od moskega – ki je bil v bistvu le namenjen temu, da spravimo zadevo s samozadovoljevanjem na malce bolj sproscena tla – naj cisto osebno povem, da sem jaz te zadeve spoznala precej pozno, na vsak nacin po tistem, ko sem pri 17 izgubila nedolznost – in da je bilo tudi to nepoznavanje lastnega telesa vzrok za to, da tudi potem, ko sem ze enkrat spala s fantom, nisem vedela, ali je bilo to “to”- in kaj naj bi tisti takoimenovani orgazem sploh bil – in bila sama pri sebi prepricana, da jaz tako in tako nikoli ne bom dozivela cesa tako nebeskega, kot opisujejo knjige… in tako naprej… Sicer pa… imam danes raje kaj bolj konkretnega od kumaric… :-))… in ko sem ze ravno pri konkretnostih in intimnostih… ima kdo kaksen nasvet za te zadeve pri 8 mesecih nosecnosti? Jaz si intimnosti zelo zelim, kakrsnekoli ze, moj dragi pa ze nekaj casa ne kaze nobenega pravega zanimanja, se za objemcek in nedolzen poljubcek komajda. Noja, bo ze… pozdravcek, Lulu

Idita se kolo sreče. Iz kartona izreži en krog, ga razdeli na tolko delov kolko poznaš različnih poz, pritrdi na neko os in naj eden od vaju zasuče. Tam kjer se bo ustavlo, tisto pozo bota vdarla dol itd. No, pa ne rabijo bit samo poze ampak tud čimveč pripomočkov. Zna bit zlo zanimivo, preverjeno!

LP, miki

Hahahaha,

oprostite, ker se smejem ampak ne vem, če se komu res zdi, da je v starševstvu pomembno, kaj je kdo študiral – če bi bilo, bi bilo očitno z mnogimi otroki lahko kaj hudo narobe (pa ne mi zamerit, Martina, leti nate). Jaz osebno sem študirala teologijo, sem pa sicer vzgojiteljica predšolskih otrok, delam pa nekaj čisto tretjega. Kljub teologiji in vsemu, kar so mi tam vbijali v glavo – tudi precej psihologije- pa vseeno mislim, da je samozadovoljevanje nekaj popolnoma normalnega in naravnega.
Predlagala bi samo, da je morda čas za odkrit pogovor, ne samo o samozadovoljevanju, higijeni in varnosti, pač pa tudi o spolnosti nasploh. Mislim, da pri 12-ih letih ne gre samo za telesen užitek, ampak, da deklica verjetno že tudi razmišlja o spolnosti, svojem telesu… Enkrat, ko bosta spet same doma, se ji poskušaj približati kot prijateljica in zaupnica. Pogovorita se, potem pa pojdita skupaj v knjigarno in kupita kakšno knjigo o spolnosti, primerno njenim letom. Pri 12-ih je pač že najstnica. Presenečenj bo še ogromno. Pomagaj ji!

Veliko sreče!

Sonia

New Report

Close