Najdi forum

Sama sem nekaj časa obiskovala tečaj joge v večji skupini. Naj povem, da mi takšna vadba ni najbolj ustrezala. Zanima me ali se joge lahko s pomočjo knjig učim sama ali to kdo od vas počne in po kateri knjigi ste vadili? Želela bi poskusiti z samostojno vadbo. Mi lahko svetujete, kako naj pričnem?

Pozdravljena,
če pogledaš malo starejše objave, boš dobila odgovor.
po mojem mnenju in mnenju mnogih, se ne da naučiti sam iz knjige. lahko pa poskusiš, samo pazi, da se ne poškuduješ. jaz vadim po knjigi: Asana Pranayama Mudra Bandha, Avtor: Saraswati Satyananda. meni je všeč. res pa je tudi, da hodim na jogo, kjer me lahko učitelj pravi, če delam kaj pomanjkljivo.
pa še odgovor na to, kako naj pričneš: enostavno pričneš! ne vem, kaj imaš tu za komplicirat, če ni treba. :)) če pa misliš kaj konkretno, pa lahko najprej samo pravilno ležiš in vadiš dihanje. poslušaš svoj vdih in izdih. to je lahko lep začetek… 🙂
LP
pikica

Po mojem mnenju je najboljše da za začetne vaje izbereš neko asano ki ti ustreza. Polni lotus, polovični, katerikoli položaj v bistvu, važno je le da ti ustreza.
Lepota in uporabnost klasičnih položajev pri jogi je predvsem v dveh stvareh. To da nudi telesu primerno oporo za dolgotrajna obdobja negibnosti ter da imaš pri tem hrbet vzravnan. Slednje je še posebej pomembno v nadaljevanju ko preideš na pranayamo.

Vendar zalnimo pri začetku. Za začetek je dovolj če le najdeš asano ki ti ustreza (meni osebno je najbolj primeren sedeči položaj na stolu, hrbet vzravnan, pogled naravnost naprej, noge pokrčene tako da je med stegnom in meči pravilen kot ter stopala ravno na tleh, dlani pa položiš na zgornji del stegen; praktično sedeči položaj ki ga lahko vidiš na večini egiščanskih reliefov).
Pred začetkom vaje si določi en časovni interval (budilka pride res prav tukaj ker percepcija časa je hecna zadeva če meditiraš) in ne prekineš vadbe dokler budilka ne odzvoni. Po možnosti si določi čas kdaj boš izvajala to vajo redno vedno ob isti uri in ga ne prekinjaj.

Za začetek bo čisto dovolj če si tam v svoji asani in posvetiš pozornost tisti točki na nosu kjer čutiš hladen in topel zrak ki prihaja in odhaja skozi tvoja dihala. Vedno ko opaziš da nisi stoprocentno skoncentrirana na to točko samo spet posveti pozornost nji. Ne se obsojati če ti vadba ne gre, samo spet posveti pozornost tej točki. Ko boš malo strenirala to lahko napreduješ in skušaš slediti svojemu dihu dol po telesu ter spet ven. Pri tem ne pozabi dihati s trebušnimi mišicami, vednar ne sili preveč vdiha in izdiha. Poskusi najti tak ritem da se ti bo zdel najbolj naraven.

Pikica ti je napisala dobro knjigo v zvezi z jogo, jaz bi ti predlagal še to knjigo, ki je meni osebno bila v veliko pomoč. Sicer je v angleščini in izdana v prvi polovici 20. stoletja tako da zna biti jezik malo težaven za razumeti, vendar je še vedno precej aktualna po mojem mnenju. In sicer se knjiga kliče Eight lectures on yoga in avtor je Aleister Crowley. Knjiga je zastonj na voljo na internetu, tukaj imaš link:
http://hermetic.com/crowley/eight-lectures-on-yoga/

Ne vem sicer o kateri jogi govorita zadnja dva avtorja prispevkov, vendar o izvorni jogi ne govorita. Tole sedenje na stolu tako zelo poenostavlja temeljne principe odpiranja energetskih kanalov, da lahko samo skrajno skomercializirana knjžica “Joga za telebane” piše o tem

Joga ni vaja dihanja na stolu, joga je življenje, odnos do njega, je celotna psihologija, filozofija in fiziologije in defenitivno se je ne moreš naučiti sam, doma. Lahko pa se informativno o njej nekaj podučiš. Kot dolgoletni učitelj joge sem videl mnogo učencev. Nekateri so nekaj sami poiskušali doma in seveda šele na vadbi joge ugotovili, kako napačno so vse to delali, drugi so hodili leto dni na vadbo in bili prepričani, da vedo vse. Pravi jogiji hodijo na redne skupne vadbe in delajo jogo tudi doma. To so leta in leta trdega dela, odrekanja in discipline. Vse drugo so ceneni ponaredki, ki žalijo celotno jogijsko filozofijo. Prispevke pa objavljam zaradi njihovega poenostavljenega odnosa, ki človeku preje škoduje, kot koristi.

...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...Igor T. - LOSANG TASHI

Ja res prakticirati jogo in kar tako začeti sam to pa je veliko težje kot, če prepustimo učitelju. Znanje pridobimo hitreje v skupini kjer vsaj na začetku dobimo osnove in lahko črpamo moč. Lahko je tudi finančni problem, da si plačamo tečaj joge in tako je tudi knjiga fina. Tako veliko vlogo igra tudi naša lenoba, ki je po navadi ” za delo na sebi” neizmerna tako veliko ljudi kmalu na začetku obupa nad prakticiranjem saj je res potrebno veliko dela in to predvsem na sebi, garanje vam rečem! Vendar je prakticiranje joge tudi neprecenljivo zadovoljstvo in v teh brezupnih časih, ki nam pomaga najti svoj mir.
Kakor že pravijo, če je volja se najde tudi pot.

skokica

Sicer malo nejasno sporočilo skokice. Misim pa, da je pozitivno. Ne razumem pa stavka “brezupni časi”???? Uapnje je vedno, le zavedati se moramo tiste molitve Matere Tereze- da smo vedno točno tam, kjer moramo biti…. Morda je navidezna brezupnost le pot, ki jo kaže Vseurejujoča sila, pot do spoznanja, razodetja in odrešitve… Nikakor neobopuj,ker Vseurejujoča sila je vedno s teboj, poišilja ti sporočila in kaže ti pot. In prav neizhodnost je pot… Spomni se, n.pr. Čilskih rudarjev..,

...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...Igor T. - LOSANG TASHI

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close