Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja samostojno prehranjevanje

samostojno prehranjevanje

Kdaj so začeli vaši malčki sami jesti? s priborom ali brez… Ostali v vrtcu so starejši od njega. Naš je včeraj dopolnil 1 leto in je cca 14 dni v vrtcu, kjer se navaja da pije sam, kar mu tudi vse večkrat znese, pa s kruhom in sadjem tut ni problema, ampak juhe in ostala hrana pa še ne gre … je pa res, da ga doma še pitamo… kar sva se z možem odločila, da ga počasi nehava…

lp,

Naš je sam jedel vse preden je šel v vrtec (v vrtec je šel malo po 11 mesecu). Tam so bili kar malo začudeni. Samo da si mu dal hrano pa je tako lepo sedel in jedel. Hja, zdaj ko je pa velik, pa ne zna več tako lepo sedeti, večkrat bi pomoč in se vrti, vstaja, pa ne mara tega in onega… Nikoli mu nismo pasirali – samo pretlačili.

Sicer pa otroci to veščino obvladajo zelo različno. Pustita mu, da skuša jesti sam, hkrati kot vidva – seveda pri mizi . Pohvalita ga za vsak dosežek, pustita, da polije, se popacka (seveda ne da bi namerno zlival – to naj počne z vodo… in ne pri mizi). Tudi v banji mu dajta lončke, da bo prelival, žlice ipd. Čez dan se lahko igrate kuhanje in hranjenje – vse to je lahko zabava in trening. Otroci zmorejo več kot jim priznamo, samo čas in prostor jim moramo dati. Je pa včasih hitreje in manj čiščenja in pri nekaterih manj slabe volje, če vse delamo namesto njih.

Ni pa treba načrtno vzpodbujati packanja in se otroku smejati ko začne preizkušati kaj bi s hrano še lahko počel (ko je sit). Takrat se ga vpraša ali bo še jede in odstrani hrano – lahko jo nadomestite z igračo. Odrasli se tudi ne igramo pri mizi – ali pač.

Pa veliko uspeha pri navajanju na samostojnost in uspeh! Pa vedite, da bo otrok imel občutek, da nekaj zmore, nekaj sam zna! Kar je dobra popotnica za naprej.

Če rad je, se bo izredno hitro naučil v vrtcu, ker se mu de bo dalo čakati na pomoč vzgojiteljice!
Naš pri 13 m je samostojno vse razen juhe in podobno redke jedi, ki ne ostanejo na žlici …

pri enem letu.
Zdaj ima 15 mesecev in ji že gredo bolj redke kašice, juha ša še ne.

________________________________________________________ <http://matjer.moj-album.com/>

odvisno, če otrok rad je, se bo hitreje naučil jesti sam kot če je neješč.moja dva pri 12m nista znala jesti sama ničesar razen sadja, kruha, piškota in tudi nista marala jesti.no, starejši triletnik izredno lepo je vse(brez najmanjšega flekca, tudi juho ipd.)če le hoče.
lp, D

haj.
mi imamo pa problemčke.stari smo 2 leti,hodimo v vrtec od septembra.jedel je samostojno kruh,sadje,piškote in prigrizke,skutke,pudinge(žlica,vilca),ala vse kar se da v roko prijet že res okoli 1,5 let.in dokler mu je bla vilca in žlica zanimiva.
ampak zdej se je pa namrdnil in vse ampak vse je z roko,….jogurt,skuto,mu namažeš pašteto ali evrokrem na kruh pomaže vse dol s kruha s prstom,pire je z roko,da ne govorim o juhah.potem veš kako to zgleda.
mislim da je malo odvisno od motorike,…oko-roka.vsaj tako pravijo v razvojni.mi do zdaj nismo imeli problem,ko pa je v vrtcu,hoče jest sam,ampak z ROkO.vztrajno mu ponavljamo,ga mečemo na finte,da naj je z žlico,..pa reče: ne z roko,…..če ne preneha jest in gotova priča,zabriše vse ali pa vljudno reče ne in ga ne premakneš da bi jedel,tudi če je od obroka minilo več kot 6,7 ur.
kaj naj si pa jest mislim?????

New Report

Close