Samogradnja ytong (siporeks), načrti
Pozdrav vsem!
Zanimajo me 2 stvari (zaenkrat :))
1. Kako je s samogradnjo (vem da je to že 1000x opisano – ampak kratko in jedrnato pa nikjer…); glede načrta? Če imam v glavi približen izgled/načrt/tlorise/… potem kaj/kam naprej? K arhitektu? Cena?
Je tako dobljen načrt dovolj za (samo)gradnjo (poleg grad.dovoljenja ipd.)
2. Siporex, oz. ytong:
Mnenja se glede tega materiala zelo krešejo.
Sam sem naredil predelne stene na podstrešju in s potrpežljivostjo (pedantnostjo) se da vse lepo narediti sam.
Kako je z granjo cele hiše z ytong-om? Cena je velika – a lahko delaš sam.
Ytong trdi:
– velika nosilnost
– velika zvočna in toplotna izolacija (z primerljivimi z enako debelimi klasičnimi zidaki)
– ne potrebuješ dodatne izolacije
– uravnava vlago v prostoru – za čimbolj naravno bivanje
– ipd….
Tukaj pa berem precej ravno nasprotnih mnenj? Kako je v resnici s tem?
Lp! In vnaprej hvala za odgovore!
siporeks/ytong je zelo v redu za gradnjo in semi ne zdi preveč drag, če odšteješ vse kasnejše prihranke (cenejši ometi, hitrejša gradnja). res je, da lahko dosti sam delaš, vendar moraš biti izjemno natančen in izkušen, ker se precej razlikuje od gradnje predelne stene. veliko hiš je dandanes izdelanih iz tega materiala, pozanimaj se pri podjetju xella, imajo veliko napotkov za samograditelje. če se jih boš držal, boš imel lahko vrhunsko hišo.
z idejo v glavi greš seveda k arhitektu, on ti nariše idejni načrt arhitekture, lahko se ga tudi sam lotiš s kakšnim dobrim programom, ki je namenjen za nas domače mojstre, ki znamo malo uporabljat tudi računalnik. arhitekt ti bo odnesel 200-1000kSIT.
s tem pa greš do projektantske firme, da ti izdelajo PGD. ta načrt je nato dovolj za samogradnjo, lahko narediš tudi PZI, če hočeš še en nivo natančneje (jaz ga nisem delal, tako da ne vem kaj dosti o njem). to stane 400-1200 kSIT plus takse, prispevki.
svens,
hvala za odgovor! Me veseli, da še kdo ceni siporeks. Zavedam se da je cela hiša nekaj povsem drugega, kot prezidi… ampak vaja dela mojstra in ko bom pripravljen, če bom, se bi lotil, česa takšnega.
Hočeš rečt, da lahko tudi sam narišem načrt? Imam namreč “nekaj” tehničnega risanja, kotiranja ipd. za sabo, iz srednje elektro šole; pa v bližnji žlahti enga s srednjo gradbeno… Potem se pravi, da bi prihranil, denar za arhitekta? No ja, vsaj bistveno pocenil?
Kater rač. program svetuješ – uporabljaš? Autocad? (ta se mi je namreč zmerej upiral – morda zato, ker se nisem nikoli bolj poglobil vanj)? Kakšna alternativa?
Kaj pa statika? To bi moral program sam “zračunat”, mar ne?
PGD bi bilo P..?… Grad. Dovoljenje? Kaj pomeni P?
Ali lahko kdo (svens) pove kaj je PGD in kaj PZI?
A misliš 400.000,- do 1,200.000,- SIT za projektantsko firmo, da ti izda PGD, torej da lahko začneš gradit; ali si imel v mislih še ti. PZI? Če prav razumem bi me PGD: prišel za ceno arhitekta več kot si napisal (seveda, če sam zadovoljivo izrišem načrt)? PZI so pa še inštalacije ipd. (je res?)…
lp!
PGD projekt za gradbeno dovoljenje (obvezen)
PZI projekt za izvedbo (neobvezen)
Idejni projekt nima statike, ampak je samo projekt arhitekture, torej zunanjosti z vseh strani in tlorisi, to je vse. s tem greš v projektantsko firmo, oni izračunajo statiko, naredijo projekte inštalacij ipd.
lahko uporabiš punch! home AS3000 in izvoziš v autocad, to daš projektantom. primeren je katerikoli program za domačo uporabo, ki ima opcijo izvoza v kakšen zahtevnejši program. cena PGDja je zelo različna, eni zaračunajo tudi več kot 1mio, čeprav nimaš nič od njih. dejansko so namenjeni samo temu, da dobiš gradbeno dovoljenje. več kot 400kSIT ne bi smel dati za projektiranje uradnega dela.
Ja, drži….
Mi smo se tudi leto dni odločali kako oz. s kakšnim materialom graditi. Siporeks je dober material za celo hišo, dobra izolacija in ravno zaradi tega dvakrat dražji od navadnega cigla. Decembra pa je padla odločitev in smo pretehtali odločitve, vendar se nisva odločila za siporeks.
Predlagam, da povprašaš na tej firmi kje trenutno zidajo, pa si pojdi pogledat. Tako sva naredila midva z možem. Nariši si tudi idejni načrt, jim ga pošlji in oni ti v dveh dneh vrnejo kompletni izračun porabe materiala (siporeks), pa potem pretehtaj ali ti odgovarja.
srečno, natja
Sam si ne moreš narisati načrta – boš moral z idejo v glavi stopit do kakšnega projektanta – veliko je tipskih načrtov, ki jih potem prilagodiš (z manjšimi popravki) svoji idejni zasnovi. Idejnih načrtov je ogromno in eden bo sigurno približek tvoji zamisli. Ti pridejo nekje od 240 tisočakov dalje, če bi pa dal risat, pa od 500 tisočakov dalje. Obrni se na kakšnega projektanta za posvet, nasvet – so prijazni in si vzamejo čas zate, verjemi.
natja
idejni načrt lahko sam narišeš, če znaš, ker ni nič posebnega. lahko ga tudi z interneta snameš ali pa poiščeš idejo recimo na http://www.coolhouseplans.com/
Pozdrav!
Vsem hvala za odgovore in prispevke!
joc,
> PGD projekt za gradbeno dovoljenje (obvezen)
> PZI projekt za izvedbo (neobvezen)
ok. sedaj mi je to jasno
SW: Punch…
imel sem ga, pa je imel mere samo v anglo-ameriškem sistemu; malo štorasto to – preračunavanje.
natja_,
jaz sem veliko prešudiral o siporeksu – ytong-u; in vse je ohoho lepo. Tudi predelne stene so v redu.
Sedaj pa sem slišal od nekegfa mojstra, ki dela elektro inštalacije:
1. Po cca. dveh letih, če to ne narediš prej, moraš dat prefrajhat zidove, ker če ne – vidiš vsako kocko ytonga posebej… (če samo “zamažeš” z mrežico, z materialom, ki ga ytong ponuja kot noptrranji omet)
2. Če daš roko poleg zunanje stene (ki nima zunanje izolacije, temveč samo ustrezno fasado – kot naj bi ytong/siporeks “deloval”) čutiš rahlo pihanje- po domače mraz. Sedaj ko je mrzlo je to baje še posebej “lepo” opazno…???
A kdo kaj ve o tem?
radko, hvala za link!
Baje pa dobiš tipske načrte, ki jih je v izobilju za cca. 200-300kSIT in lahko “začneš” zidat. Notranjost je itak tvoja stvar… Tako sem slišal. Važno je da zunanjost ustreza načrtu. In seveda tloris, mere,…
Lep pozdrav!