Najdi forum

Pozdravljeni!

Zaskrbljena sem za sosedo. Živi z možem, ki je alkoholik, povrhu še nasilnež. Bil je že pogojno obsojen, imel je že prepoved približevanja, skratka travme, grožnje, nasilje, vsega. Torej je človek v takšnem okolju res lahko čuden, psihično uničen. Boli jo v prsih, peče pod levo pazduho, ko se pogovarjava o njem, postane vsa rdeča, joka, solze kar letijo, tuli, krika med jokom, ko pripoveduje o nasilju. Peče jo v želodcu, duši jo v prsih, zavrača hrano, boli jo glava, pravi, da ima občutek zvezanih rok in nog. Ima neke napake na ščitnici, kaj bo zvedele čez pol leta, ko bo prišla na vrsto v B. C.. Včasih ji je vroče, drugič je zaspana, zabruhle oči ima vsako jutro ko se zbudi, včasih je tako utrujena, da ne more še posodo pomoti. Veliko noči prebedi, ker bega pred nasilnim možem, večni strah, od kod bo spet prišel. Sedaj pa k stvari. Njena splošna zdravnica ji že dve leti predpisuje Citalon( lahko vsak dan) in Heleks( po potrebi), ko ne bo zaspala. Rekla ji je , da več ne more storiti. Večkrat ji daje za astmatika tablete proti alergiji, pravi, da je s pljučami vse o.k., le da ji najbrž prah nagaja. Dobi tudi pumpico za predihavanje ponoči. Kaj pravite vi, ali je res to normalno, da ta ženska ne dobi kakšne napotnice, ali vsaj kakšne druge napotke nasvet? Jaz menim, da jo bo enkrat kar vzela noč, ali pa ji bodo živci popustili in….? lp,hvala za odgovor.

Pozdravljeni,

v okviru zdravstva so možnosti res omejene. Psihiatri smo dostopni tudi brez napotnice, obravnavamo pa duševne motnje, ki potrebujejo zdravljenje z zdravili ali s pogovori.
Nasilje v družini obravnavajo represivni organi, torej je treba o tem obveščati policijo.
Prav je, da se vključi Center za socialno delo, da je vsaj obveščen kaj se dogaja. Na voljo so nevladne organizacije, ki nudijo podporo ženskam, ki so žrtve nasilja. Včasih je njihova vloga v tem, da opogumljajo. Zagotovo ste za varne hiše že slišali. Največ bodo o tej ponudbi vedeli na pristojnem Centru za socialno delo.
Torej spodbujajte jo, da bo zbrala čim več informacij, če tega sama ne zmore, je pomoč prijateljice zaželjena in dobrodošla.

ps
oprostite za zamudo pri odgovoru

New Report

Close