Najdi forum

Sadje kot večerni prigrizek?

Lep pozdrav,….
zanima me, ali res drži, da je se uživanje sadja nasploh jabolk zvečer odsvetovano(saj ti namreč obtežijo želodec) ali je to le mit?
kateri so vzroki da sadje odsvetujejo kot uživanje večerje?

Uživanje sadja zvečer res ni priporočljivo. Vzrokov za to je več, eden izmed njih je res tudi ta, da sadje obremenjuje prebavila in povzroča vrenje, drugi razlog pa izhaja iz dejstva, da uživanje ogljikovih hidratov nasploh (razen zelenjave) ni primerno v večernem času in sadje je ogljikov hidrat. Vedeti morate, da so ogljikovi hidrati edini izmed 3 makrohranil (poleg beljakovin in maščob), ki za življenje niso potrebni, saj lahko telo samo tvori tiste ogljikove hidrate, ki jih potrebuje (glukozo). Poenostavljeno povedano: ker ogljikovih hidratov zaradi njihove nefunkcionalnosti telo ne more koristno uporabiti, kot lahko na drugi strani beljakovine npr. za gradnjo mišične mase, kosti in maščobe za gradnjo celičnih ovojnic, se ogljikovi hidrati začnejo hitro nabirati v obliki telesne maščobe. Do tega še lažje pride, če ogljikove hidrate uživamo zvečer, saj takrat postanemo fizično neaktivni in jih ne moremo porabiti. Če se vrnem nazaj k sadju, ki je povedano drugače, sadni sladkor (fruktoza), ga torej telo ne more smiselno uporabiti in se fruktoza dejansko presnavlja podobno kot alkohol. Res je pomembno, da pazite pri vnosu sadja, saj prevelika količina fruktoze dviguje trigliceride in holesterol. Je pa sadje kljub temu nedvomno eno izmed živil, ki spada na naš jedilnik.

Matevž Banko IMAGO center [IMG]http://i61.tinypic.com/xlfmds.png[/IMG] IMAGO Center, Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana-Rudnik T: 051 777 760 | [email protected]| www.imagocenter.si https://www.facebook.com/IMAGOfitnes

New Report

Close