Najdi forum

S KT na mireno

Spoštovani!

Stara sem 35 let, dva otroka. Po tretji, žal neuspešni nosečnosti, sem začela z uporabo KT, tako da sem najprej eno leto jemala Diane 35 (z veliko stranskimi učinki), nato pa zdaj dve leti Yarino (splošno počutje boljše, čeprav še vedno to ni bilo to, pojavljati so se mi začeli tudi pigmentni madeži po obrazu). Otrok ne načrtujem več. Zdaj pa so se mi začele težave z žolčem, ki se gosti, je ves muljast, dobila sem vnetje ipd. Tako mi je zdaj ginekologinja, ko sem bila na rednem pregledu, svetovala, da preneham s KT, ker lahko te tudi na tak način vplivajo na žolč in da je to v bistvu kontraindikacija jemanja KT. Svetovala mi je, naj poskusim z mireno. O njej sem veliko prebrala, tako strokovnjakov na internetu kot direktnih uporabnic. So +, nekatere imajo pa tudi kar precej težav. Vesela bi bila, če bi mi lahko odgvorili na naslednja vprašanja oz. trditve:

1. Mirena torej nima neposrednega vpliva na žolč oz. prebavila kot KT?

2. Če bom morala na operacijo žolča (kar mi na nek način grozi), mirena nima nič pri tem?

3. Če imaš mireno, je najbrž neodvisna od jemanja drugih zdravil, npr. antibiotikov ipd., kot smo morali paziti pri KT?

4. Pri mireni najbrž ni prestavljanja menstruacije kot je bilo to možno pri KT? Ali kdo to počne s KT ob vstavljeni mireni?

5. Glede katerih situacij se lahko zmanjša zanesljivost mirene? (kot je bilo npr. pri KT bruhanje, huda driska, zdravila …)

6. Ker nikoli pred KT nisem imela menstruacije točno na dan, me zanima, ali je pri mireni to tako točno kot pri KT, ko se enkrat končajo možne vmesne krvavitve?

7. Po slabši plati lahko te krvavitve trajajo tudi 6 mesecev. Kako veš, kdaj je dejansko M in kdaj ne?

8. Če M po daljši uporabi mirene lahko tudi preneha, me zanima, kako veš, da recimo nisi noseč. Npr. moraš na rentgen, ali ženske pač vedno prej naredijo test ali to pač veš?

9. Ob začetku uporabe KT sem imela tudi precej hude glavobole, ki pa so se nato ob Yarini umirili. Ali je možnost, da se bodo ob spremembi in mireni spet pojavili?

10. Ker v zimskem času zelo rada hodim v savno, bo to, če bom imela precej vmesnih krvavitev, letos precej težje izvedljivo. Ali je možno, da se ti izcedek sproži med savnanjem ali je bolje hoditi s “skritim” tamponom?

11. Zdaj sem končala zadnjo krvavitev po KT in po nasvetu gin. čakam na svojo M, med katero naj pridem po mireno. Upam, da ta moja prava M ne bo preveč boleča, kot je nekoč bila.

Zelo vam bom hvaležna za odgovore, ki bodo najbrž koristili tudi kateri drugi bodoči uporabnici mirene.

S spoštovanjem

J.

1. res je
2. res je
3. res je
4. Mirena deluje drugače in pri nekaterih M celo povsem izgine za več mesecev ali let. Če bi želeli ob Mireni prestaviti M, bi bilo potrebno dodati še hormone. to je možno vendar ni vedno uspešno.
5. pri nobeni omenjeni situaciji učinkovitost Mirene ne popusti.
6. ne, ker Mirena na naravni ciklus, kolikor ga je v bistvu ne vpliva, lahko pa dovolj zavre rast maternične sluznice, da krvavitev sploh ni
7. ne veš
8. z RTG se nosečnosti ne ugotavlja, nosečnost pa se vedno ugotavlja s testom hCG ali ßhCG.
9. možnost pojava glavobolov vedno obstaja, le da pri Mireni skrajno majhna
10. odvisno od vmesnih krvavitev. V dvomu tampon zagotovo ne bo škodil
11. vso srečo.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Najlepše se vam zahvaljujem za vaše odgovore, glede RTG nisem mislila, da ti ugotovijo nosečnost, ampak da recimo moraš na RTG zaradi poškodbe in te vedno vprašajo, ali si noseča. V tem kontekstu sem mislila, ali ženske vedno prej naredijo test nosečnosti, da lahko tam rečejo, zagotovo nisem noseča.

Odgovore sem razumela, prosila pa bi vas, če mi lahko samo še potrdite ali ovržete trditev, da te vmesne krvavitve ne vplivjo na zanesljivost zaščite z mireno. Ker pri KT so lahko bile vmesne krvavitve znak manjše zanesljivosti, pri mireni pa ni tako in dodatna zaščita s kondomi v prvih mesecih, ko se te krvavitve pojavljajo, ni potrebna?

Vse dobro vam želim, J.

nova
Uredništvo priporoča

vprašanja v zvezi RTG res nisem pravilno razumel in se opravičujem. Če uporabljate eno od zanesljivih oblik kontracepcije (tabletko, vložek, injekcije, sterilizacijo) pač lahko domnevate, da niste noseči dokler metodo uporabljate, če se po naključju vseeno zgodi pa je to višja sila. Če želite biti prepričani, vas lahko zmote reši le test nosečnosti, ki pa ga rutinsko ne opravljamo pred vsako RTG preiskavo, sicer bi jo morali opraviti pri vsaki ženski pred RTG preiskavo.
Res je tudi, da vmesne krvavitve pri Mireni ne pomenijo slabšo zaščito.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close