S II
Začel bom prebirati in “pobirati” vaše izkušnje.
Starost-55
ITM=28 81kg/170cm , do zg. meje idealne teže moram izgubiti 9kg.
sladkor cca 7. 5 do 8 domače meritve.
Opažam, da z gibanjem po cca 4-5h hoje po hribu pade sladkor na stopnjo 5.5-6 domače meritve.
Zelo rad jem jabolka, dosti, sploh sedaj, ko prihajajo. Elstar.Kaj to pomeni v načinu prehranjevanja. V bistvu lahko in rad z jabolki nadomestim celi obrok.
Sedaj pa še: potrebujem tekmeca (m. ali ž.) za prehod do ITM 24-25
No, Marko, povej kaj si včeraj jedel in kje si se pregrešil?
Jaz moram spraviti dol vsaj 10 kg.
starost: 10 manj kakor ti
kilogrami: 79 kg / 165 cm
Moj včerajšnji jedilnik:
zajtrk: bela kava z natrenom
malica: 5 sliv, kozarec jogurta
kosilo: piščančji zrezek, kuhan krompir (tu sem naredila greh, ker sem pojedla preveč krompirja) 1 zrel paradižnik, samo posoljen
večerja: sadje (razno)
gibanje: nič pretiranega, ker je lilo kot iz škafa
zjutraj sladkor previsok 11!
minus kg: 0
Napaka: preveč krompirja, preveč sadja pred spanjem, premalo gibanja
Načrt za naprej: še bolj paziti, kaj jem, vsak večer na hitro hojo,
Se bom še kaj javila….
Pa naj se še kdo pridruži!
Joj ne upam ti povedati, pa vseeno.
Sladkor(sam sladkor, med, marmelade, čokolade,sladoled in pecivo) sem čisto opustil, prav tako vsa sladila. Kruh samo polnozrnati in današnji greh 2/3bureka za sicer neobičajno kosilo, zajtrk dva mala koščka kruha s koščkom sira, vmes pa za razne malice do 18h cca 70dag kislih sliv in 15 dag kislega grozdja iz brajde in dve mali jabolki…..sedaj merim…8.0….
grozdje kar na brajdi pusti, četudi kislo.
Mislim, da je gibanje enakovreddno pravilnemu prehrajevanju, torej je potem uspeh “neizbežen”.
Včeraj sem grešil še zvečer in to z povečano dozo oglj. hidratov in “eto ti ga na” meritev zjutraj 7.5……zato odidem namesto zajtrka ( 1h)na bližnji hrib, ura bo 8h pa naj bo 5 dokaj kislih sliv in dva kisla grozdeka kar malica do kosila.
Pri kosilu bodo rezanci kar kosi zelenjave iz goveje juhe, pri ostalem pa bom omejeval. Pri prilogah bodo odslej vedno “črne testenine oz. riž”ali samo kuhan krompir v kosih. Vino malo in suho recimo Refošk.
Po novem po 17h nič več prehrajevanja
in
vsaj eno uro rekreacije dnevno in videl bom?
Pa še….sproti sem si prinesel par še kar mlečnih koruz, pa še ne vem kaj bi z njimi in kaj energetsko pomenijo….pa kisli grozdek verjetno še tudi nima toliko sladkorja..
l.p.
Kot prvo bom rekla samo tole….opusti krompir in ga nadomesti s polnovrednimi testeninami, rjavim rižem….zelenjavo (bučke, paradižnik, melancane, paprika…).
Krompir je namreč živilo, ki dviguje sladkor….prav tako se izogibaj beli moki, jodirani soli….Uživaj čimveč zelenjavnih in sadnih sokov (naredi jih sama doma).
Pa veliko uspeha….
Marko, pohvalno…si na pravi poti.
Vsak človek bi se moral prehranjevati pravilno, gibati in marsikatera bolezenska tegoba bi nam bila prihranjena. Žal, nas največkrat ravno bolezen opozori na zdrav način življenja (po drugi strani pa takrat naredimo največ zase in tako je prav). Nikoli ni prepozno, da začnemo zdravo jesti in se gibati.
Res, vzdržujemo avtomobile, televizorje, stroje…..najbolj bi morali sebe.
Vsaka izkušnja je dobra.
Hvala in l.p.
Vsako telo ima drugačno presnovo. Pri meni se dvigne sladkor, ko samo pogledam kruh (katerikoli, črn, bel, polnozrnati), zato sem ga (skoraj) črtala iz jedilnika. Lahko pa jem krompir. Malo do srednje veliko. Tudi testenine mi dvignejo sladkor do plafona, ne glede na to, kakšne jem. Je sicer dosti boljše če so testenine al dente, ampak v menzi so ponavadi razkuhane do konca. Najhujša je pizza. Ta nima omejitev pri dajanju sladkorja.
Pri meni je pomemben sladkor 1,5 ure po obroku. Trenuno ga držim v mejah normale (od 6 do 7), če ne grešim preveč. Sicer pa imam povprečje HbA1c pod 5. Sem kar lepe rezultate dosegla s primerno prehrano, nekaj gibanja in manj stresa. (in inzulinom)
Lp, Ela s
Zanimivo,nisem še opazoval vpliva jela različnih oglj. hidratov in količino sladkorja v krvi.
Jaz lahko “živim z relativno malo” prilogami oz . oglj. hidrati, tudi sladkega ne pogrešam, raznih peciv in tudi sokov ne pijem.
Paše mi vse kaj je kislo. Pijem samo vodo in vodo z limoninim sokom brez sladkorja, vse pijače brez sladkorja. Probleme pa imam s sadjem. Vse mi paše. Res vse.Ne poznam pa vplivov na količino sladkorja v krvi.
Ja, OH-ji dvigujejo sladkor (saj pri diabetesu gre ravno za motnjo presnavljanja OH).
Ravno zaradi tega sem pisala, da so največja “smrt” za diabetike bela moka, vse testenine iz bele moke, bel riž, torej vse kar je belo-predelano….v tem primeru ElaS je bolje narediti testo za pizzo iz polnovredne moke, dati gor malo zelenjave, sirčka in to je to (garantirano ne dvigne sladkorja tako kot navadna pizza). Nam je zelo njami takšna pizza in mož po njej nima problema s sladkorjem. Potem imaš tukaj polnovredne testenine, ki jih kupiš v bio trgovinah, rjav riž….vse to v pravilni kombinaciji z zelenjavo ne dviguje sladkorja….Skratka, vsak mora na svojem telesu preizkušati kaj mu odgovarja in kaj ne. Končno nam telo vse pove, samo poslušati ga moramo.
Marko, kislo ja….potem pa ti tudi kakšen kozarček CVIČKA tekne?!? Mojemu možeku že…pa še sladkorja ne dviguje, je celo koristen pri zniževanju le-tega (ampak ne preveč!!!).
Nina, ravno v tem je pri meni problem. Ne prenašam nobene moke. Tudi pizza s polnovredno moko ni rešitev zame. Zato tudi nobene testenine ne prenašam dobro (oz. mi dvigujejo sladkor). Sem probala tudi s polnovrednimi. Ni skoraj nič boljše. Z rižem pa nimam problemov. Tudi beli riž (v manjših količinah) mi ne dela skoraj nobenega sladkorja.
Je pa res (vsaj pri meni) kar sem pred kratkim brala. Stročjega fižola bi lahko pojedla en vagon in se sladkor nikoli prekomerno ne dvigne. Jedla sem ga v vseh oblikah. V solati, v omaki, kuhanega in zabeljenega,… – po 90 minutah sladkor v mejah normale (kljub velikiii porciji)
Lp, Ela S
Testiraš se verjetno s svojimi meritvami. Zanima pa me v kolikšnem času po jedi se pozna odziv sladkorja v krvi in kolikšna je takrat še sprejemljiva stopnja sladkorja.
Imam merilec One touch (Lifescan), ki da rezultat v 5 sekundah po nanosu kapljice krvi na tesni listič.
Mislim da je svetovno sprejeta norma, da se meri sladkor po 90 minutah, po končanju obroka. Verjetno bi kdo lahko bolj strokovno povedal, vendar naj bi se pri zdravem človeku, ki nima problemov z izločanjem inzulina, v tem času izločilo toliko inzulina, kot je potrebno za presnovo določene hrane in tudi vrednosti morajo pasti pod 7,5 (pri zdravem). Takoj po jedi (15, 30 min) so lahko vrednosti tudi do 30 (ok, malo pretiravam), vendar ni to nič narobe, saj zato pa imamo inzulin v telesu, da sladkor znižuje na normalo. V 1,5 uri po obroku, naj bi bile že normalne vrednosti.
še zgodbica (resnična): Si dam inzulin in gremo jest. Jaz strogo pazim koliko in kaj pojem, ostali pa se nažirajo, na koncu še s sladicami. Ko si po uri in pol merim sladkor, vsi navalijo naj izmerim še njim. Jaz sem imela nad mejo (8), ostali pa med 5 in 6. Sem jim kar zavidala njihovo zdravje.
Lp; Ela S
Torej, če nekaj poješ in čez 90min. zopet 7.5.
Kateri “rjavi”riž kopuješ?
hvala
Meritve sladkorja se delajo pred obrokom in 90 min po obroku. Za mojo sladkorno ni pomembna meritev pred obrokom, razen zjutraj na tešče, da si določam nočno dozo inzulina. Vse ostale meritve so pomembne 90 min po obroku.
Lp; ela S
Kako je z lističi za meritve? Ali jih imate dovolj na recept za en mesec, ali jih dokupujete. Kakšen je strošek na mesec? Ali dohodki prenesejo ta strošek? Ali imate priznano kakšno stopnjo invalidnosti in vam pripada kakšna invalidnina?
Taščica s kmečkim penzjonom – ne vem če bo zneslo, najini dohodki pa tudi niso nevemkakšni.
Lep pozdrav.
Mogoče bi se bilo potrebno “testirat” na odzive različne hrane pri nekih količinah, kasneje pa ni potrebno toliko testov.Ne vem. (?)Jaz sem si kupil DEX-ov glukometer, 10 “lističev” pa stane cca 1400 sit.
Ker imam predpisane 4 do 5 meritev na dan, dobim tudi dovolj lističev. Verjetno je cena lističev odvisna od tipa aparata. Ravno sem bila v lekarni. One touch ultra listki so 146 sit/kom. V škatli jih je 2×25 kom, kar pomeni 7.300 sit za eno škatlo. Če si delaš meritev enkrat na dan, potem imaš škatlo za en mesec in pol, jaz pa jo porabim v 6 dneh. (priznam, trenutno sem velik strošek za državo:) Mislim da so si samoplačniki listkov, te zadeve dajali v dohodninsko olajšavo. Kako bo po novem, ne vem?
Lp; Ela S
Forum je zaprt za komentiranje.