s čim nadomestiti meso?

Sem vegetarijanka, jajca in sir jem. Moram shujšati in me zanima, s čim lahko nadomestim meso…baje je za hujšanje priporočljivo jesti denimo meso z zelenjavo, priporočajo kake ribe, piščanca, jaz pa tega ne jem.

Kaj lahko uporabim namesto tega, polg tofuja?

Hvala za kak nasvet!

Vidiš to je zmotno mišljenje da je treba jesti nekaj namesto mesa. Dejstvo je da moraš orgamizmu zagotoviti določeno količino beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob. In tukaj se moraš kot vegetarjanec malo bolj potruditi, nič pa ne rabiš jesti namesto mesa. Sam sem že 20 let vegetarjanec in nisem prav nič suh, bledoličen in brez moči.

Nevem sicer zakaj si se odločila prenehat uživat meso. Sam poznam kar nekaj ljudi, ki so zaradi nekih prepričanj nehali jest meso sedaj pa se jim cele dneve sanjajo klobase, pečenke, in krače. Za te ljudi potem obstajajo izdelki tako kot tofu na palčki da majo občutek da jejo kurja bedra. To se meni mal smešno.

Mito Šinkovec http://www.telodrom.com Center Telodrom http://www.mito.si Mito stran https://www.facebook.com/Telodrom/ Faceebok

Pa ni treba vsako vprašanje popolnoma izkriviti! Včasih se mi zdi,da eni komaj čakate, da boste planili po človeku in se izprsili s svojimi modrovanji, za katere ni nihče prosil.

Vegetarijanka sem 10 let in brez skrbi, da se mi ne prikazujejo nobene krače in kurja bedra – če bi se mi, bi jih jedla, ker v mazohizem ne verjamem!
Sem mislila, da bom dobila kak pameten nasvet, ne pa teženje in neke sodbe o mojem vegetarijanstvu.

Imam potrebo po OH, zato posegam po krompirju ali kruhu – in bi rada vedela, kako lahko to nadomestim, da ne bom lačna. Zelenjave pojem veliko, a me dostikrat ne nasiti, vidim pa, da se ljudem vedno priporoča manj krompirja pa več mesa (kot beljakovine)…mah saj je vseeno, se bom že znašla.

LP

tole glede kurjih bedrc nisem mislil konkretno nate ampak sem povzel kot primer, kako ljudje ponavadi razmišljajo.

Torej če ti lahko korisim jaz svoj beljakovinski vnos popravim z nakaj aminokilsinami na dan. Torej kupil sem tabletke aminokislin in jih po potrebi takrat ko je obrok bolj reven z beljakovinami nekaj zaužijem.

Mito Šinkovec http://www.telodrom.com Center Telodrom http://www.mito.si Mito stran https://www.facebook.com/Telodrom/ Faceebok

Zdravo
skuta(posneta),jajca,kakšne zadeve iz soje ali pa si kupi kot dodatek;sirotka,kazein,sojin izolat tudi kapsule aminokislin pridejo v poštev.Pomoje kombiniranje vsega tega bo najbolje in najbolj optimalno.
Lp(Denis)

Žita: kus kus, čičerika, fižol, amarant, kvinoja itd. zmešano z zelenjavo, tudi sirom .. pa še dobro je.


Zdravo
Žita po mojem ne morejo nadomestit mesa.
Najbolj optimalna izbira je tu vsekakor skuta(gledano po vsebnosti B in amino-kislinski sestavi ter sproščanju)
Sicer pa kombiniranje kot sem napisal zgoraj.
Lp

Pozdravljeni,
Sam sem pred 3 meseci nehal jesti meso. Nehal sem ga jesti preventivno, zaradi zdravja, saj se mi je zdelo da ga preveč pojem. Mesa presentljivo ne pogrešam. Pravzaprav sem meso nehal jesti list za hec, ker me je zanimalo koliko časa ga lahko pogrešam, sedaj pa opažam, da brez problem zdržim brez mesa. Jem jajca in ribe.
Danes sem govoril z zdravnico in sem ji omenil, da krajši čas ne jem mesa in mi je rekla, da to ni ok. Da glede na to, da sem moški in da se ukvarjam s športom da bi bilo dobro da 2-3 na dan vseeno jem meso. Brez mesa mi naj bi zaužil premalo maščob in proteinov.
Kaj vi mislite? Kako bi te zadeve nadomestil s čim drugim, da bo dobro zame. Trenutno res nimam želje po mesu,

Kot so že zgoraj napisali, sirotkini proteini, skuta, jajčni beljaki, soja (sojini koščki imajo 50% beljakovin) so vredu vir beljakovin. Sem opazila, da veliko zdravnikov (predvsem stara garda) pravi, da vegetarijanstvo ni zdravo. S tem se jaz sigurno ne strinjam. Samo treba je vedeti, kaj ješ. Sama sem vegetarijanka in se ukvarjam s športom in nimam nobenih problemov zaradi pomanjkanja beljakovin. Sicer si pa napisal, da ješ tudi ribe, kar je krasen, zdrav vir hranilnih snovi.

jaz nekaj čez 20 let ne jem mesa. Ne trdim, da je to potrebno, ampak meni pač ne sede. Sicer pa jem občasno ribe, jajca in mlečne izdelke. Nikoli mi ni primanjkovalo beljakovin. Po treningu pa navadno vzamem proteinski preparat.

Mito Šinkovec http://www.telodrom.com Center Telodrom http://www.mito.si Mito stran https://www.facebook.com/Telodrom/ Faceebok

Čao,
jaz tudi šele zadnji mesecbolj spoznavam pravo vegetarjanstvo, ker ponavadi niti ne pazim neki ful, kaj jem. Sem nehala jest meso iz večih razlogov in se mi zdi prav bolano razmišlanje da vegetarjanstvo ni zdravo. Sej tud če preveč mesa poješ nisi nič bolj zdrav kot pa vegetarjanc al pa vegan.

Me sam zanima, če je kaj narobe, ker ne uporabljam veliko soje, tofuja in jem zelo malo stročnic. Ko si sama kuham, delam večinoma kakšne bučke, jajčevce, brokoli, cvetača in tko no, pač ne pazim ravno na te nadomestke. Jem pa veliko mlečnih izdelkov.

*Samo eno moje osebno mnenje: kako to da se ribe ne jemljejo kot meso, če so ravno tko živali/ živalskega izvora- bolj materialistično rečeno- in je vsaka riba ravno tko živo bitje, ki diha in opravlja svoje vsakdanje delo kot ga tudi mi.Mi nikakor ni jasno zakaj ribe naj ne bi ble meso- kaj pa so pol ribe…. -_-

Teja*

Pozdravljeni!

Zaradi več razlogov sem se odločila za vegetarjanstvo. Mesa sploh ne pogrešam in ne čutim potrebe da bi ga sploh jedla. Zanima s katero hrano bi nadoknadila meso. Ali imate kakšne recepte…ipd.?

LP

Ta fama o nadomeščanju gre nekako takole. Nedeljsko kosilo, goveja juha, tisti, ki je pa vegetarjanec pa je zelenjavno. Potem je pa na vrsti drugi krožnik na katerem je krompir in meso, zdaj pa ima pa vegetarjanec pol krožnika praznega, ker na njemu ni zrezka. Zato se večina sprašuje, kako to praznino nadomestiti. Rezultat tega so razni zelenjavni in sojini polpeti, ki so eno ***nje?
Glejte drugače, v organizem je potrebno vnesti ogljikove hidrate, beljakovine in maščobe. Vnesti jih je potrebno dovolj. Vegetarjanci ponavadi zamenjajo marsikatero konvencionalno hrano v želji bo boljši kvaliteti. Začni razmišljati drugače. Jej kvalitetno hrano in ničesar ti ne bo primanjkovalo.

Mito Šinkovec http://www.telodrom.com Center Telodrom http://www.mito.si Mito stran https://www.facebook.com/Telodrom/ Faceebok

Knofka, priporočam vam polnovredno rastlinsko prehrano. Pri tej prehrani se boste vedno lahko najedli do sitega in boste ohranjali idealno postavo. Ne bo vam potrebno šteti kalorij. Edino rastlinska prehrana ima vlaknine, ki povečajo volumen hrane v želodcu, zato se enostavno pri tej hrani ne moremo preveč najesti. Veliko več informacij o polnovredni rastlinski prehrani pa dobite v knjigah: Jedilnik Druge gasilske brigade, Rešite se zasvojenosti s hrano, Meso je problem. V vseh treh knjigah skupaj je več kot 300 receptov za okusne rastlinske jedi. Dober tek!

New Report

Close