rumeni zobje pri najstnici
Iamam problem, ki se vleče in vleče, jaz pa ne vem več kam naj se obrnem. Nmareč naemu fantu so že zrastli rumeni stalni zobje pri njegovih 8 letih in do sedaj (ima jih 11) kljub pranju zob z najbolj “belilinimi” zobnimi pastami, obiski pri zobozdravniku…ni nič bolje, le na slabše gre.
Pri osebni zdravnici, pediatrinji, ki nas je poslala k ORl ker je sumila na zatekanje želodčne kisline, je bil odgovor negativen. Torej ni zaradi želodca,. Zobozdravnica pa je dejala da to ni njeno področje, ker pač eni zobje so bolj rumeni eni pa pač imajo bele naravno zobe.
Res bi otroku rada pomagala, je v letih, ko bi se rad nasmejal in zabaval, pa tišči usteca skupaj ker ga je stram. Si morete misliti, da že kot otrok mora trpeti en kompleks. Drugače je fant zelo lušen in prijeten. Kam naj se obrne. prosim prosim za pomoč…mogoče je kdo izmed vas imel in rešil ta problem.
Saj si dobila odgovor. Da nehaj obremenjevati sebe in predvsem otroka z nepomembnostmi. Zobje morajo biti zdravi. Nekoliko bolj rumenkast odtenek je pa skrajno absurden razlog za to, da otroka obremenjuješ v tolikšni meri, da se ne upa smejati.
Če imas denarja odveč, mu daj delati snežno bele luske. Drage kot žafran. Raje kot to pa pošlihtaj pri sebi, kaj je pomembno in kaj ni.
Ne napadajte mame, če hoče pomagati otroku. Sama vem, kako je bilo pri meni, ko sem imela zdrave zobe, a sive zaradi jemanja atibiotikov. Sošolcem in ostalim otrokom, pa tudi odraslim, lahko še tako razlagaš, zakaj imaš take zobe, pa si za njih vseeno nemaren in grd. Žal. In fanta razumem. Celo odraslim je pomemben izgled. Ste že kdaj morali v bodočo službo poslati osebno fotografijo in list s svojo pisavo, da so jo dali na grafološko analizo?
Vsako beljenje zobem škoduje. Tudi limona, soda, kreda, belilne paste. Kaa in čaj zabarvata zob bolj površinsko in se da to očistit, vse ostalo pa je največkrat globinsko in brez drastičnih sprememb oz. poškodb zoba ne bo bolje. Meni so vsi zobozdravniki svetovali, naj se sprijaznim, počakam, saj gre razvoj naprej in se poskuša najti tudi manj drastične metode. Otrok je premlad za luske in sotalo. Obstaja menda neko beljenje, ki ni tako nasilno, škodljivo pa je zaenkrat še vsako in menda ga je treba ponavljati. Z leti se barvo lahko lovi s plombami. Meni je zobozdravnik delal na ta način. Vedno mi naredi svetlejšo plombo od mojih zob in nekako nama gre. Nisem čisto zadovoljna, a sem se sprijaznila, saj uničevati zob pa tudi ne mislim.
Poskušajta se zaenkrat posvetovati z zobozdravniki in sprijazniti. Naj mu oni očistijo, kar se pač da. Z leti se bo našla še kakšna rešitev.
Zdravi zobje niso beli, ampak vlečejo na rumeno.