Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Rotavirus

Rotavirus

Spoštovani,
V sredo smo 3 mesece strega sina cepili osnovno, pnevmokom in rotavirus. Danes pa je mož dobil diarejo in me zanima če je možno, da se je okužil od sina? In ali kljub cepljenju lahko sedaj zboli tudi sin? In pa še eno vprašanje glede istega cepiva. Sin ima nevtropenijo (možnost aloimunske glede na preiskave ali prehodne, niha pa med zmerno do hudo obliko) in levkopenijo in pediatrinja je rekla, da to ni kontraindikacija za cepljenje, danes pa mi je znanka rekla, da so imeli isti primer in, da niso smeli cepiti. Kaj je sedaj prav? Me mora skrbeti?
Po cepljenju je bil tisto popoldne bolj jokav, ponoči pa je imel tudi malo vročine 37,5°. Sedaj pa ima že od cepjenja naprej ponoči krče, izgleda kot bi ga zvijalo in godrnja, cvili, joka in se zbuja. Je to normalen stranski učinek in kdaj to izveni?
Najlepša hvala za vaše odgovore,
Lep pozdrav

Spoštovani, cepilni virus se ob nepravilnem rokovanju z blatom dojenčka lahko orenese tudi na neimunega odraslega. Primeri driske so sicer zelo redki, a obstajajo. Ker je vaš otrok že cepljen, je že tako in tako okužen z oslabljenim virusom, torej se s tem “dodatno” ne more okužiti. Lahko pa se,seveda, okuži z drugim povzročiteljem (če drisko pri možu povzroča katerikoli drugi povzročitelj). Način prenosa je z blatom – s slabo umitimi rokami do ust dojenčka.
Znaki, ki jih opisujete po cepljenju proti rotavirozi, so pričakovani in relativno pogosti: napenjanje, pogostejši krči, polivanje, nekateri dojenčki imajo tudi drisko in bruhajo.
Glede nevtropenije -j je vse odvisno od stopnje le te. Ne gre za absolutno kontraindikacijo.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Najlepša hvala za odgovor. Samo še eno vprašanje glede nevtropenije in cepljenja. Če bi prišlo do kakšne reaocije zaradi nevtropenije bi se ta verjetno sedaj že pokazala glede na to da je minilo 5 dni ali ne?

nova
Uredništvo priporoča

Spoštovani, nevtropenija pomeni, da ima oseba premalo specifične vrste levkocitov – t.i. nevtrofilnih granulocitov, ki so pomembni predvsem v boju proti bakterijskim okužbam, oz. glivam (plesnim). V primeru pomembnega zmanjšanja je oseba bistveno manj odporna pri okužbah z bakterijami, oz. plesnimi (nevtrofilci odstranjujejo dele bakterij, plesni) Posebne reakcije zaradi samega cepljenja z virusnim cepivom zato ni pričakovati.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close