Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Rotavirus

Rotavirus

Pozdravljeni.
Vem da je bilo na to temo že ogromno napisanega, pa vendar nisem našla tistega kar sem iskala. Zato bom vesela kakršnekoli informacije.
8 dni nazaj je moj skoraj 4 mesečni sinček prejel 2. odmerek cepiva proti rotavirusu. Danes starejša hči (9 let) že ves dopoldan bruha in ima drisko. Predvidevam, da se je okužila preko sinčka.
Zanima me, če je možno, da se z virusom okuži tudi sin? Ali ima morda že dovolj protitelesc, da je že dovolj zaščitem?

Za vsa mnenja, odgovore ali vaše ima nje se vam iz srca zahvaljujem. 😊

Spoštovani, zelo zelo dvomim, da bi se 9-letnica okužila od sina in zbolela s težko klinično sliko. Povzročitelji črevesni okužb so v tem času številni in z veliko verjetnostjo se je okužila z drugim povzročiteljev. Ne razumem pa vašega vprašanja, ali se lahko okuži tudi sin? Torej: proti rotavirusni okužbi je bil cepljen z živim cepivom, kar pomeni, da je bil cepljen (okužen) z oslabljenim živim virusom, proti kateremu mora izdelati protitelesa. Glede na to, da je star 4 mesece, to nabrž ni bil prvi odmerek, in zelo verjetno proti rotavirusu določeno količino protitetes že ima. Lahko pa se, seveda, okuži z drugim črevesnim povzročiteljem – s katerim je najverjetneje okužena 9-letnica.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close