Najdi forum

Pozdravljeni. Zanima me kaj priporočate ob bolečinah v rokah, ki izhajajo iz vratne hrbtenice (hernija, nadražene živčne korenine). Bolečine so pekoče, pikajoče, trgajoče, na nekaterih mestih naelektrene in polne čudnih občutkov ter segajo od ramena do prstov po več ali manj celotni površini roke. Intenziteta bolečine se spreminja ter spreminja lokacijo žarišča. Kakšne vaje oz. koliko časa vztrajati pri konzervativnem zdravljenju da ne bi vodilo do trajnih poškodb živcev. Ali je v takšnih primerih poleg vaj, priporočljiva uporaba TENSA oz. kaksne druge fizikalne protibolečinske terapije. Hvala.

Pozdravljeni!

Fizikalna terapija vam ne bo prinesla bistvenega napredka pri zdravljenju, lahko vam prinese samo trenutno olajšanje, tako kot npr. mazila. TENS imate lahko na koži tudi cel dan, če vam ustreza.
Pomembno je, da imate glavo v položaju tako, da bolečina, mravljinčenje oz. drugi simptomi ne gredo v roko in po roki navzdol. Tudi če je glavo malo po strani in malo zasukana. To naj vam bo glavno vodilo. Če pa že gre, da imate glavo naravnost in ne seva bolečina po roki, pa imejte glavo naravnost. Vlečite jo navzgor proti nebu, kot bi se hoteli podaljšati. Na ta način aktivirate globoke fleksorje vratu – to so mišice, ki stabilizirajo hrbtenico, zunanje mišice so pa sproščene. Od vaj je to najpomembnejša vaja.
Vrat zelo neradi operirajo, saj če pride do komplikacij so le te lahko zelo dramatične…in najpogosteje se zadeva tudi umiri, če se pacient drži navodil – na ta način se namreč izkorišča gravitacija za zdravljenje. Nikakor pa ne imejte glave sklonjene naprej. Nič. To je položaj, ki še naprej trga medvretenčno ploščico.
Od terapij pa vam bo pomagala predvsem Trigger point terapija (https://fizioterapija.net/tezave-v-vratu-in-glavobol-zaradi-uporabe-telefona/) v kombinaciji z Manualnimi tehnikami (https://fizioterapija.net/trd-vrat-heksensus-bolecina-med-lopaticami-ali-bolecina-po-roki/).

New Report

Close