Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina rojstvo dvojčic

rojstvo dvojčic

Spoštovani,

moja svakinja je rodila 31.05.2003 dvojčici in sicer Eva in Ana. Rodili sta se 5 tednov prezgodaj.(2300/48cm, 2400/50 cm) Ker je bila v zgodnji nosečnosti okužena z toksoplazmozo, smo zelo obremenjeni z vsemi vprašanji. Prva se je rodila po naravni poti, medtem ko je bila druga rojena s carskim rezom. (obrnjena je bila počez). Drugi dajejo zdravila proti toksoplazmozi in še neka druga, pa me zanima na podlagi česa se zdravnik odloči, da daje neka zdravila samo eni in ne tudi drugi. Naj povem še to, da so ji pri porodu iz pokovine vzeli precej krvi za raziskave. Ima tudi napotnico za ultrazvok glave. Ali je možno, da je pediater že dobil izvide!? ( če so v krvi ene izmed dvojčic našli protitelesa Igm). Prav tako me zanima kakšne posledice so lahko pri dvojčicah in kako se le-te vidijo!?

Hvala za hiter odgovor in lep dan vam želim
Rafaela

Spoštovani!

Na vsa vprašanja ne bom mogel odgovoriti natančno, temveč le približno. Možno je, da je le ena okužena, oz. bolna, čeprav se to lahko razbere le iz dinamike spreminjanja vrednosti imunoloških preiskav. Kjerkoli je sum, da bi otrok lahko bil okužen, se izvja zdravljenje.

Možno, da ima izvide.

S pregledom glave ugotavljajo eno izmed možnih okvar, tj. mikrocefalijo, medtem ko okvare vida, krče, spastičnost in manjš IQ lahko ugotavljajo šele kasneje.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close