katja me je preusmerila na ta forum z mojim vprasanjem:
Dober vecer!

Imam eno vprasanje, ce slucajno veste odgovor. V knjigi Jem, torej hujsam, sem prebrala, da zmanjsa celulit, ce pijemo tri mesece ribje olje. Zakaj naj bi to delovalo? A ste ze kdaj to slisali? Kje naj bi dobila ribje olje in kako naj bi ga uzivala? Okus je kaksen?

Najlepsa hvala za odgovor

Katjusa

katjusa,

Glede ribjega olja…

Stvar je takšna… verjetno veš razliko med nasičenimi in nenasičenimi maščobami. Nasičene so tiste prepovedane… in so živalskega izvora. Ribje olje je torej živalskega izvora.. pa je kljub temu zdravo. V bistvu gre za izjemo.

Večina rib je takorekoč brez maščobe oz. je ima tako malo, da jo lahko zanemarimo. Določene vrste rib pa maščobo imajo… eden zelo dober primer je losos. Njegovo olje vsebuje določene substance, ki so zdravilne… ribje olje je ponavadi naprodaj v kapsulah… tako, da te glede okusa ne rabi skrbeti.

Ribje olje vsebuje omega-3 maščobne kisline (najdemo v lososu, sardinah, tuni).
Da pomaga pri razgradnji celulita prvič slišim… znanstveno je pa dokazano, da pomaga pri:
– pri srčnih obolenjih, saj preprečuje leplenje maščobe na krvne stne v žilah.
– uporablja se kot dodatek k prehrani za otroke, ki trpijo za ADHD, oziroma pomanjkanje pozornosti, pazljivosti… ter so bistveno preveč hiperaktivni
– pripomore k boljšemu počutju

Trditve proizvajalcev pa so takšne:
– zviša nivo našega naravnega rastnega hormona (spodbuja mišično rast)
– varuje srce in zmanjšuje možnost nastanka artritisa
– znižuje krvni pritisk
– pomaga pri depresiji
– pomaga pri vnetjih

Doziranje: 3-10gramov/dan

Nekateri znastveniki so mnenja, da dodatno uživanje omega-3 ni potrebno če redno jemo ribe.

Žal znanstvene podlage, da omega-3 res pomagajo pri razgradnji celulita nisem našel, vsekakor pa se strinjam da je ribje olje zdravo in priporočljivo za vsakogar. Pretiravati vseeno ni treba, saj čeprav gre za zdravo maščobo… je to še zmeraj maščoba, ki ima kalorije.

LP,
Goran

Uživanje ribjega olja ima tudi drugo plat. Citiram iz knjige Meso je problem!: “Tudi če lahko prebavite misel, da ste pogoltnili kapsulo, napolnjeno s komponento barve, se morate še vedno pripraviti na nekaj hudih stranskih učinkov. Med njimi je še najmanj škodljivo neprijetno spahovanje z okusom po ribah. Surovo ribje olje v mnogih primerih draži želodec in utegne povzročiti slabo prebavo, slabost, diarejo in strašno prdenje z vonjem po ribah.

Plini z vonjem po slanikih bodo morda vaš najmanjši problem z želodcem, vendar zato niso nič bolj prijetni. Za dražje znamke ribjega olja trdijo, da so ob spahovanju brez vonja in okusa; a celo navdušenci priznavajo, da jih kapsule v želodcu ves dan spominjajo na ribe. Tudi prijatelji uživalcev ribjega olja opažajo, da njihov zadah in prdci vonjajo po ribah.

Huje je, da vam ribje olje lahko razredči kri. To ni problem pri vsakomer, zato pa se lahko pri ljudeh, ki že jemljejo sredstva za redčenje krvi, pojavita krvavenje iz nosu in kri v urinu. Zaradi krvavitve v možganih jih utegne zadeti celo možganska kap.

Čeprav nekatera podjetja zagotavljajo, da so njihove kapsule dobre več let, podatki kažejo drugače. Znanstveniki povezujejo oksidativne stranske produkte s koronarno srčno boleznijo. Torej, namesto da bi ribje olje koristilo vašemu srcu, mu na dolgi rok lahko celo škoduje zaradi žarkosti.”

Spoštovani,

Mene pa zanima glede konopljinega olja. Namreč po užitju so se mi po rokah pojavili rdeči fleki. Kot alergilska reakcija, čeprav naj načeloma konoplja ne bi bila alergena?

Hvala za odgovor in lep pozdrav,

Vesna

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Me firbec daje kaj je potem sporno, samo ribje olje ali kapsule v katerih je olje? Jaz ga uživam na žlico že dlje časa in se moram pohvaliti, da mi dobro dene. Ali vam je morda znano kaj točno vsebuje, razen maščob in malo vitamina d?

Veliko dobrega počutja, Ana

New Report

Close