Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Rezanje sadja na deski na kateri je bilo meso

Rezanje sadja na deski na kateri je bilo meso

Pozdravljeni. Danes je prijatelj na deski na kateri je prej rezal meso potem narezal sadje (jabolko, banano, limono, sok oranze) iz katerega je naredil “smuti”. Ker nisem zelela biti nevljudna sem potem to spila ampak ze takrat sem bila v skrbeh kaj ce bo kaj narobe. Ali lahko pride do zastrupitve? Zelo me skrbi. :/ Sama tega nikoli nebi naredila. Neprijetno je govoriti nekomu, ce si samo na obisku. 🙁

To res ni ravno dobra higienska praksa, deske je potrebno po vsaki uporabi temeljito pomiti in osušiti, seveda je še bolje če so ločene po namenu (surovo meso, termično obdelano meso, zelenjava…) , kar pa vem, da v domačem gospodinjstvu ni ravno navada, je pa v profesionalnih obratih to del HACCP sistema.
Zastrupili bi se lahko, če bi bila deska okužena, okužba prenesena na sadje, ki ste ga konzumirali. Če je šlo za takojšnje uživanje je takšna okužba manj mogoča, saj tudi mikroorganizmi potrebujejo določen čas za namnožitev, za zastrupitev namreč je potrebna določena količina teh klic (različno za posamezne MO). V primeru pa da bi takšnemu napitku dodali še mleko in/ali sladkor in da bi stal dlje (vsak kakšno uro) na sobni temperaturi pa bi bil vaš strah lahko precej upravičen.
Kako opozoriti prijatelja da ne bi bilo neprijetno obema? To pa je malo težje, morda obrnite malo na “hec” ali poveste kakšno zgodbo, ko je imelo takšno početje negativne posledice.
Pohvalno je da to opazite in da tega sami ne počnete saj je znano, da je največ zastrupitev v domačem okolju, a ker gre večinoma le za člane družine to ne pride do inštitucij, ki zbirajo in obdelujejo podatke o zastrupitvah s hrano.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close