Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Fizioterapija in masaže rehabilitacija gležnja

rehabilitacija gležnja

Pozdravljeni!

Pred natanko 2-ema mesecema sem si pri teku hudo dislociral desni gleženj, kar je posledično vodili v zlom fibule in pretrganega ligamenta. Poškodbo so mi oskrbelli z 2-ema operacijama; namestitev ploščice in 8-em vijakov na fibulo in popravilo ligamenta. Po operaciji so mi namestili mavec, ki so ga odstranili po 6ih tednih. Zdravnica mi je prepovedala hojo še za nadaljnje obdobje 4ih tednov (uporabljam bergle). Med tem časom sem razgibaval v topli vodi, uporabljal led, low-frequency masažo ( 2x30min) in vaje za range-of-motion. Po 4-ih tednih poskušam hoditi – ni bolečine – vendar je gleženj še vedno zatečen, občasno opažam slabo prekrvavitev (spremenjena barva in hladen občutek), ter zavrt gib gležnja (trenuntno 1/3 giba) v smeri zgornjega dela telesa. Profesionalne terapije nisem uporabil, saj na Kitajskem, kjer se trenutno nahajam, tega ne najdem (razen masaž, ki pa mi jo odsvetujejo, ker naj bi počakal še kakšen mesec). Zanima me Vaš nasvet, glede obremenjevanja gležnja/desne noge) ker je odhod v Slovenijo, zaradi študijskih obveznosti šele čez 1 mesec. Hvala in Srečno NY2007!! M

Pozdravljen Mitja!

Za povečevanje gibljivosti obstaja čudovita fizioterapevtska tehnika, ki se imenuje tridimenzionalna mobilizacija.

Kar se obremenjevanja tiče, se o tem odloča operater, ki ve, kaj vam je naredil. Njegovih navodil se morate držati. Ko vam bo dovolil polno obremenjevanje pa pridejo na vrsto proprioceptivne vaje, da boste ponovno dobili “dober občutek” v nogi.

Glede na to, da ste na Kitajskem, bi vam svetovala akupunkturo in njihove zeliščne čaje, proti oteklini pa zeliščne obkladke.

Srečno!