Spoštovani
Pred 2 mesecema sem bila pri osebni zdravici zaradi pritiska v levem delu prsnega koša, ki se je pojavljal pri predklonu (občutek, kot da bi mi nekdo pritisnil na srce ali pljuča). Dr. me je takrat vprašala, če se mi zdi, da me duši – takat me ni dušilo. Poslušala me je in naredila EKG – to je bilo OK. Pretipala mi je trebuh in rekla, da imam najverjetneje refluks. Dobila sem ranital in napotnico za gastroskopijo. Na gastroskopijo še čakam. Po pregledu pri osebni zdravnici so težave za kašen teden čisto izginile, sicer pa sem ranital jemala šele kakšne 3 dni. Potem so se spet pojavile in se postopoma slabšajo kljub jemanju ranitala (1x dnevno zvečer). Zdaj ta nenavaden pritisk ni vezan samo na predklanjanje, ampak tudi na druge gibe, pojavi se pa tudi kdaj v mirovanju ali ko recimo dvignem otroka (9m) in ga pritisnem k sebi. Kot da mi tudi zunanji pritisk povzroči ta občutek. Ko pride do pritiska, ponavadi bolj težko diham. Pojavlja se mi tudi spahovanje in čutim kislino v grlu. Zadnje dni malo tudi pokašljujem.
Pritisk pri predklonu sem imela tudi prejšnje leto v nosečnosti. Kakšne 4 tedne po porodu je izginil.
Pritisk ni boleč, ampak bolj neprijeten.
V petek sem bila na samoplačniškem pregledu pri ortopedinji, ki je rekla, da srednji del hrbtenice ne dela pravilo – kot da pri prepogibanju nekako „zaostaja”, da imam močno blokado 3. in 4. rebra in da zelo plitko in hitro diham. Predlagala mi je nekaj (fizio)terapij.
Zanima me, ali so vse zgoraj navedene težave lahko posledica težav s hrbtenico oz. rebri? Ali v primeru refluksa oz. drugih težav z želodcem lahko obiskujem fizioterapije, kjer mi predvidevam bodo tudi kaj pritiskali na prsni koš (da to morebitnega fefluksa ne poslabša še dodatno).
Moram pa še dodati, da sem zadnje 3 mesece v precejšnjem stresu. Ali ima tudi ta vpliv na takšne simptome.
Najlepša hvala.
Pozdravljeni!
Fizioterapija ne bo poslabšala refluksnih težav, pogoj je, da dve uri pred fizioterapijo ne uživate hrane. Težave, ki jih opisujete so najverjetneje posledica degenerativnih sprememb na hrbtenici. V primeru refluksa bo potrebno spremeniti terapijo in začeti uživati zaviralce protonske črpalke.
Lp,Nataša Smrekar