redni študentje in DSP
Sporočilo je od uporabnice MON, pa sem ga prilepila gor, da bo viden primer tudi za ostale.
Lp-Tina
——————————————————————————————————————————————-
Pozdravljeni.mene pa zanima ce sem kot redna studentka stara 23 let,ki zivi v podnajemniskem stanovanju opravicena do kakrsne koli oblike denarne socialne pomoci?Saj kar zasluzim preko studenta ne znasa vec kot 335 eur,najemnino plus stroske pa placujem cca 300 eur.Do sedaj mi je pomagal oče vendar mi ne more vec ker ima se komaj kaj denarja zase zato me zanima ce je kaksna moznost da dobim za kaksen mesec dva social.dokler si ne najdem delo ki bi mi prineslo vecjo placo.Lp mia
Pozdravljeni!
Redni študentje niso upravičeni do DSP saj jih morajo po zakonu preživljati starši do 26. leta.
Zdravo.Vem da so dolžni ,samo kaj če pa nas ne morejo?5o eur na mesec ze dobim več pa tudi moj oče ni zmošen plačevati…Ne vem kaj bom.Očitno je edina moznost da se izpišem iz fakultete na zavod in prejemam vsaj 200 eur in si začnem izkati delo?Hvala lp mia
Pozdravljeni!
Žal zakonodaja razume srečo tako, da starši prehranjujejo otroke študente, pa če imajo za to sredstav ali ne.
Preden se odločite končati študij, prosim(!), razmislite vsaj 2x, ali ni res druge možnosti. Čeprav…
… če bi pustili študij in dobili zaposlitev s V.stop.iz., toliko, da si nekako opomorete ali da je vsaj služba za ndl.č., pa kasneje dokončate študij. Vendar je toliko ČE-je in premalo BO TAKO!
Tudi sama sem v situaciji, ko včasih ne veš kako izpeljati najboljšo možnost….in takrat je rešitev… da malo počakam in ne vrat na nos zaključevati rešitve – ki se kasneje lahko izkažejo za napako.
Ne vem, res ne vem 🙁
Zdravo,
popolnoma razumem denarno stisko in vse skupaj. Sama se preživljam od svojega 15 leta, če ne prej, ati mi ni mogel finančno pomagat, štipendijo sem imela, ko pa sem ponavljala letnik na faksu (prej sem bila odlična in zelo pridna, delovne navade superca), pe je bilo kriza, ker je Ljubljana draga. Kdaj pa kdaj časa za delo ni bilo… in potem se se odločila da delam da si našaparam in potem se učim in tako naprej. Pa se zgodi tako, da se navadiš delat, izgubiš občutek za učenje in podobno… socialna ti ne pomaga – dosegla sem to, da sem dobila otroške doklade. A to mi sedaj ne pomeni nič, saj je ati mesec nazaj umrl… po letih boja z denarjem, nato dve leti boja z boleznijo atka za preživetje, se sedaj bojujem s psihično stisko po izgubi atka. rečem samo to, da je ful hudo in težko in ko sem prišla na socialno, še iskeno sožalje niso znali rečt. ampak je bila debata samo o denarju, kako bomo in ne če kaj rabimo. Kar želim povedati, dve leti sem izgubila na račun denarne prikrajšanosti in nato še bolezen, ki je bila zelo težka. dve leti slabega učenja padec na faksu, sedaj ko je hudo, se pa približujem 26 letu, ko vse ugodnosti pojenjajo… Sem v 4. letniku faksa, denarno je beda, študenta ne bo več, pokojnine ne štipendije, jst pa sem dvopredmetni študij in imam še 14 izpitov od cca 56. Težko obdobje , ko mi socialna ne bo pomagala ker pomoči za rede študente ni. Predlagam tebi in sebi- pohiti s faksom in poskusi čez poletje narediti čim več prihranka in z dobro matematiko in varčevanjem se da preživeti… . Znajdi se sama, pa pogumno naprej.
srečno!
Pozdrav!
Dva popravka, ki sta me zmotila v vašem prispevku:
1.
citat: “socialna ti ne pomaga – dosegla sem to, da sem dobila otroške doklade” – SOCIALNA POMAGA TAKO, DA VAM DA O.D., KI VAM PRIPADAJO IN SE VAM ZA TO PRAVICO NAMREČ ODOBRITEV O.D., NI BILO POTREBNO BORITI (= VAŠ POJEM “DOSEGATI” KOT BORITI ZA TO PRAVICO IPD.)
2.
citat: “…psihično stisko po izgubi atka. rečem samo to, da je ful hudo in težko in ko sem prišla na socialno, še iskeno sožalje niso znali rečt. ampak je bila debata samo o denarju, kako bomo in ne če kaj rabimo” – TA VAŠA TRDITEV POSPLOŠUJE DELOVANJE DELO CSD-JEV OZ. SOC.DELAVCEV, KOT, DA S(M)O VSI TAKO NEČUSTVENI.
JAZ OSEBNO SEM SE Z VSAKO(!) STRANKO POGOVORILA, ČISTO VSAKO, IN ČE JE KATERI UMRLA BLIŽNJA OSEBA, SEVEDA IZREKLA SOŽALJE, SVETOVALA OKOLI DSP IN POKOPA, KAR MI JE NAJVEČKRAT HODILO NAROBE ZARADI ZAKONODAJE, KI TAKRAT NI DOVOLJEVALA DODELJEVANJA DSP ZA POGREBNE STORITVE – TISTE, NAJBOLJ OSNOVNE. Z NAŠO BORBO, NAS NAVADNIH SOC.DELAVCEV, SE JE SČASOMA TO SPREMENILO IN IDSP SE JE ZAČELA IZDAJATI ZA POGREBNE STORITVE, KOT TUDI ZA DRUGE REČI, KI SO POSTALE PLAČLJIVE S STRANI DSP ZARADI URGIRANJA NAS SOC.DEL., KI SMO POZNALI STISKE NAŠIH STRANK!
PRAVITE, DA JE BILA PRI VAS NA CENTRU SAMO DEBATA O DENARJU – ČE STE BILI NA ODDELKU DSP, BO DEBATA O FINANČNI POMOČI, ČE LE TE NE POTREBUJETE (KOT JE RAZBRATI, ČEPRAV VEM, DA NISTE TAKO MISLILI), SE OBRNETE NA KARITAS PO MATERIALNO POMOČ, ALI ODDELEK PSP OZ. PSIHOLOGINJI (OBOJE NA CENTRIH LAHKO DOBITE), ČE POTREBUJETE DALJŠI POGOVOR IN PSIHIČNO RAZBREMENITEV.
Vse dobro vam želim!
Forum je zaprt za komentiranje.