recepti
jaz imam pa eno prošnjo,zanima me ,če mi lahko kdo posreduje recepte za dieto pri sladkorni bolezni,saj sem novi sladkorni bolnik in o tem nimam pojma,karkoli ima kdo je dobrodošlo
Pojdi v knjižnico, je kar nekaj knjig na to temo, ena izmed njih je:
Sladkorna bolezen in dieta za sladkorno bolne, jih je pa še precej…težko je pisat recepte, najprej je treba osvojiti, kaj pomeni dietna prehrana in še ugotoviti, kaj posamezniku paše…..veliko sreče pri iskanju
Verjetno si dobila pri zdravniku usmeritve za zdravo prehranjevanje.
Drži se tega:
ne jej sladkorja
ne jej živalskih maščob
ne jej belega kruha temveč le polnozrnati (graham)
pojej manj (1 enota je 1 rezina kruha)
jej sadje z nizkim GI (tabelo glikemičnih indeksov najdi na internetu)
jej zelenjavo, svežo ali kuhano
redno hitra hoja (vsak dan vsaj pol ure ali 3 x tedensko po 1 uro)
ne pij sladkih umetnih sokov
pazi na skrite maščobe v mesu, v paštetah
ne jej ocvrtih reči na olju
jej vsaj 8 orehov, ali lešnikov na dan
jej hrano z olivnim oljem itd itd
itd
vidiš, receptov ne potrebuješ, če znaš kuhati, le pazi na te sestavine. izloči zgoraj navedeno, pa se bo rezultat kmalu pokazal. Pazi tudi na količine, jej manjše porcije.
Pomembno pa je jesti 5 x na dan!!!! Po malem. Po malem pomeni, da je npr. malica 1 kos sadja! ( ne pa pol kile sadja).
Jej zajtrk, ker po njem ne boš toliko lačna ob času malice in kosila!
Saj gre, le disciplina je potrebna.
Če imaš kakšna vprašanja ali če si v dvomih, ti bodo svetovali v tvoji ambulanti za diabetike.
prosim vas ce mi lahko posredujete kak recept za diabetike.
Živjo. AJDOTA S POROM, GOBICAMI IN KORENJEM (to sm js delala sm zase=za 1 osebo)
70g ajdova kaša
30g por
90g svežih šampinjonov
50g korenja
1/2 stroka česna
sol
poper
1, 5 dcl jušna osnova
1 žlička kisle smetane
1 žlica naribanega sira
Por sesekljano na kolobarčke, šampinjone narežemo na rezine, korenje po dolgem prepolovimo na četrtine in nato narežemo na rezine. Česen stisnemo.
V kozici segrejemo olje in na zmerni vročini popražimo por, da se zmehča. Dodamo korenje in česen, pražimo 2 minuti, dodamo še šampinjone in med mešanjem pražimo še tako dolgo, da se omehčajo. Dodamo ajdovo kašo in mešamo eno minuto. Dodamo jušno osnovo, dobro premešamo in pokrito na zmernem ognju kuhammo 15 minut, občasno pomešamo in solimo, če je potrebno. Po 15ih minutah poskusimo, če je ajda kuhana, sicer prilijemo še nekaj tekočine. Če nam je ostalo še kaj tekočine, jo povremo z odprto kozico. Če bo jed samostojna dodamo še kislo smetano in nariban sir.
Meni je ful dobr to blo. Zlo mal OH pa kr nasitn je. Drgač pa js hodm na stran Kulinarika in maš tam ogroooomno receptov. Pač če je kakšna taka preveč mastna stvar zamenjam za lahko šunko itd. Drgač je pa u knjigarni tud kr neki teh knjig z recepti za zdravo prehrano, k pridejo v poštev tud za nas. Najbl všeč so mi tiste strani s sladicam :))))
lp
Oj,
evo nekaj povezav in receptov, upam,da sem kaj pomagala:
http://www.pliva.si/multi2.php?p=300&menu_num=355
http://www.diabetes.si/?CID=14
http://www.diabetes-zveza.si/04_prehrana/prehrana_recepti.htm
lp, M.
narocanje knjige receptov
Pozdravljeni. Sladkorna bolezen ne potrebuje diete. Potrebuje le zdrav nacin prehranjevanja. Kar pomeni: redni obroki, pravilna sestava kroznika (polovica zelenjave, cetrtina skrobnih zivil in cetrtina beljakovin). Vkljuciti je potrebno tudi gibanje. Jeste lahko vse. Tudi tortica ni prepovedana. Vendar naj bodo zivila, ki dvigujejo krvni sladkor raje na mizi za praznike. Potrebno je paziti seveda na vnos sladkorjev v prehrano, na ne prevelik vnos mascob (komplikacije sb)… itd…
Lp 🙂
Sem frisna sladkorcica in moram povedati, da se sama drzim nacel zdrave prehrane – nasplosno. Izbiram zivila, predvsem z nizkim GI, uporabljam izkljucno oljcno olje, kruh iz pirine ali ajdove moke – ga pecem doma. Veliko zelenjave – surove ali kuhane na zob. Krompirju se izogibam, riz 1x na 14 dni, pa se to rjavi, kuham pa ciceriko, kvinojo, ajdovo kaso, 1x na 14 dni polnozrnate testenine. Veliko solate,ki pa je vseeno z bucnim oljem.
Tudi pregresim se kdaj, ampak vem, da moram potem naslednji obrok nacrtovati se malo bolj skrbno.
Ko se mi zalusta sladko, vzamem koscek temne cokolade z min. 65% kakava
Vsak dan vsaj 30 min hitre hoje + intervalna vadba na steperju. (Takoj ko se zbudim…50 korakov normalni tempo, 50 hitri tempo…cca.500 korakov za dobro jutro)
V zelo kratkem casu sem dosegla dobre rezultate. Zivim pac bolj kvalitetno kot prej. Vse se da ce se hoce, brez kompliciranja in odpovedovanja 🙂
Pozdravljena,
zelo sem vesela vašega pisma. V kolikor sprejmemo zdrav življenjski slog, lahko svojo sladkorno bolezen zelo dobro uravnavamo. Na srečo je takih ljudi vse več.
Zelo pohvalno za vas. Upam, da bo vaše pismo delovalo tudi motivacisko za vse sladkorne bolnike, ki se za zdrav življenjski slog še odločajo.
Lepo se imejte in vztrajajte pri svojem načinu življenja
Karmen Janša
Forum je zaprt za komentiranje.