Re: Poškodba kolena
Pred kratkim sem bil na pregledu in sicer zdravnik mi je napisal: “Sprednji predalčni fenomen je nakazano pozitiven”. Bi mi lahko razložili kaj točno to pomeni.
Koleno so mi še punktirali, me poslali naprej še na slikanje z magnetno resonanco, ter mi svetovali razibavanje in vaje za mišice.
Po pogovoru s prijateljem, bi me zanimalo, če z mag. resonanco tudi ugotavlja poškodbe vezi?
Prijatelj mi je svetoval tudi naj grem na aortoskopijo, o kateri pa sem malo skeptičen, namreč bral sem da ima lahko trajne posledice, je to res?
Spoštovani!
“Sprednji predalčni fenomen je nakazano pozitiven” – pomeni, da je postavljen sum na poškodbo sprednje križne vezi. Če je bila v punktatu kolena kri, je to zelo verjetno. Z magnetno resonanco se poškodba vezi ponavadi pokaže, ni pa stoodstotno zanesljivo. V primeru, da je križna vez poškodovana, in če se ukvarjate s športom, vam bi svetoval artroskopsko operacijo – nadomestitev križne vezi.
Lep pozdrav,
Uroš Dobnikar
Spoštovani,
čakalna doba na operativne posege je v Arthronu do 4 tedne. Storitve so samoplačniške ali pa delno ali popolno pokrite s strani Zavarovalnice Adriatic Slovenica (zavarovanje za športnike C01). Če želite natančnejše informacije, Vam priporočam nasloviti vprašanje na [email protected].
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
V januarju sem si pri smučanju poškodoval levo koleno. V Bolnici Celje sem opravil magnetno resonanco kolena in dobil naslednji izvid:
Sprednja križna vez je povišanega signala – stanjšana -stanje po parcialni rupturi. Zadnja križna vez je ohranjena.
Degenerativno je precej znižan medialni meniskus v anteromedialnem delu z okolnim edemom, edem je viden tudi ob MCL, ki ni videti kompletno prekinjen ter v področju medialnega kondila levega femurja z vidno hondralno lezijo v dolžini 1 cm ob degenerativnih spremembah.
V področju lateralnega meniskusa ni videti patoloških sprememb.
Stanjšan je patelarni hrustanec z znaki hondromalacije.
Ker moram na domačega ortopeda čakati zelo dolgo, prosim za komentar izvida in ali je možno in v kakšnih rokih priti na pregled k vam??!!
Spoštovani MM,
za operacije v Arthronu je čakalna doba do 4 tedne. Vse storitve v Arthronu so samoplačniške ali pa jih pokrijejo nekatere zavarovalnice (npr. Adriatic Slovenica polica C01).
Če bi želeli podrobnejše informacije, Vam priporočam, da pokličete na telefon 041 654330 in se z vso dokumentacijo oglasite na pregled.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani MM,
za operacije v Arthronu je čakalna doba do 4 tedne. Vse storitve v Arthronu so samoplačniške ali pa jih pokrijejo nekatere zavarovalnice (npr. Adriatic Slovenica polica C01).
Če bi želeli podrobnejše informacije, Vam priporočam, da pokličete na telefon 041 654330 in se z vso dokumentacijo oglasite na pregled.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani!
Če je sprednja križna vez pretrgana, pomeni, da je koleno nestabilno. pri vsaki ponovni poškodbi lahko pride do dodatnih poškodb kolenskih struktur (meniskusi, hrustanec).
Koleno je treba punktirati, če se v njem nabere zelo dosti proste tekočine. Takrat je koleno precej otečeno – “nabito polno”.
Lep pozdrav,
Uroš Dobnikar